Νέες εφαρμογές για κινητά αλλάζουν τις ζωές μας

Με την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από χρήστες τέτοιων εφαρμογών, οι πάροχοι μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινή συμπεριφορά τους.

Πηγή: Bloomberg

Τη δυνατότητα να επικοινωνείς, να ψωνίζεις από το διαδίκτυο, να καλείς ταξί, να διαβάζεις βιβλία, να παίζεις παιχνίδια, να παραγγέλνεις φαγητό και να πληρώνεις για οτιδήποτε χρειάζεσαι έρχεται μέσω μιας σειράς νέων εφαρμογών για κινητά. 

Με την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από χρήστες τέτοιων εφαρμογών, οι πάροχοι μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινή συμπεριφορά τους ώστε να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία για τους «ψηφιακούς βοηθούς» και τις άλλες υπηρεσίες που θα αρχίσουν να κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εν λόγω εφαρμογές εμφανίστηκαν στην Ασία και φιλοδοξούν να αλλάξει, τόσο τον τρόπο που ζούμε, όσο και τον τρόπο που λειτουργούν οι πόλεις και οι μεγάλες οικονομίες στο σύνολό τους και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του New Economy Forum που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg στην Σιγκαπούρη. 

Το WeChat, το Grab and το Go-Jek αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού που ονομάζεται «Super App», ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τέτοιες εφαρμογές παρέχονται ξεχωριστά για iPhone και Android. 

Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία δεν λαμβάνει χώρα στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Άσία, όπου οι εφαρμογές ανοίγουν το δρόμο για πολύ μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το πώς ζουν οι άνθρωποι και πώς επιδίδονται στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. 

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Βλέπουμε τις τιμές των smartphones και του ίντερνετ μέσω data να μειώνονται. Επίσης βλέπουμε έναν «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας», δήλωσε ο συνιδρυτής του Grab και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Anthony Tan. 

Σημειώνεται ότι το Grab, το οποίο εδρεύει στην Σιγκαπούρη, έχει σημειώσει 125 εκατομμύρια downloads σε αντίστοιχες συσκευές, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τα κέρδη του θα έχουν διπλασιαστεί μέσα στο 2019.