Νέο μεγάλο σκάνδαλο ταλανίζει το Facebook

Τα πυρά στρέφονται προς τα μεγάλα στελέχη.

Πηγή: Bloomberg

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η Chief Operating Officer της εταιρίας Sheryl Sandberg εργάστηκε παρασκηνιακά ώστε να παραπλανήσει το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και το κοινό από το να κατανοήσει εις βάθος την καμπάνια παραπληροφόρησης στην οποία επιδόθηκε η Ρωσία μέσω του κοινωνικού δικτύου.

Οι υπάλληλοι του Facebook σκατά το παρελθόν έμπαιναν κάτω από το δημόσιο μικροσκόπιο, αλλά αυτή τη φορά η αντίδραση ήταν διαφορετική: το δημοσίευμα έστρεψε το βλέμμα των αναγνωστών προς τις αίθουσες του Κογκρέσου όπου τα υψηλά στελέχη της εταιρίας έλαβαν αμφιλεγόμενες από φάσεις.

Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στις καφετέριες της εταιρίας, με τους εργαζόμενους να είναι πιο σιωπηλοί από το συνηθισμένο, όντας επικεντρωμένοι στα κινητά τους και διαβάζοντας το σχετικό δημοσίευμα.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι κάνουν χρήση της ανώνυμης υπηρεσίας Blind, η οποία είναι μια εφαρμογή για συζητήσεις, ώστε να εκφράσουν τις ανησυχίες τους διατρανώνοντας την οργή για όσα συμβαίνουν στην εταιρία τους.

Συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη, οι συζητήσεις εμπεριείχαν θυμό.

«Πώς μπόρεσε ο Sandberg και ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg  να μην καταφέρουν να δουν την απειλή για την εταιρεία; Και πώς μπόρεσαν να τα κάνουν τόσο θάλασσα;», έλεγε μια από τις αναρτήσεις.

«Γιατί η εταιρεία μας απέτυχε να έχει έναν πιο ηθικό προσανατολισμό;» ρώτησε ένας υπάλληλος, σε ένα μήνυμα που συνδέεται με την ιστορία των New York Times.

«Ο Zuckerberg απομακρύνεται πάρα πολύ από τους άλλους για ζητήματα στα οποία χρειάζεται να παρέμβει», είπε άλλος, επίσης ανώνυμα.

Πάντως το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Sandberg και Zuckerberg δεν είχαν μεγάλη εμπλοκή στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία, αλλά αντιθέτως ανησυχούσαν περισσότερο για τη φήμη του Facebook.

Ωστόσο, ο Sandberg φέρεται να εργάστηκε για να εμποδίσει το συμβούλιο και το κοινό να μάθουν περισσότερα για την εκστρατεία της Ρωσίας, ενώ στη συνέχεια εισηγήθηκε να υπάρξει μια πιο επιθετική προσπάθεια άσκησης πίεσης για να κλείσουν τα στόματα των επικριτών.