Τι συμβαίνει με τις κατασκευές ακινήτων στην εποχή του Brexit

Η αγορά έχει γίνει πιο ρευστή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: Bloomberg

Οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες γραφείων του Λονδίνου αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση: ένα σταυροδρόμι που θα μπορούσε να στείλει την αγορά ακινήτων σε πολικά αντίθετες κατευθύνσεις.

Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες όπως η Land Securities Group Plc, η British Land Co. και η Great Portland Estates Plc είναι αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα γύρω από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ενός συνδυασμού απομείωσης χρέους, την αναβολή μεγάλων κατασκευές και τη συμπίεση περισσότερων από τις υπάρχουσες έργα.

«Η έξυπνη διαχείριση έχει να κάνει με τη διαχείριση αυτών των επιλογών και την κατάλληλη αντιμετώπιση των κινδύνων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Toby Courtauld, διευθύνων σύμβουλος του Great Portland Estates.

Ακόμη και αν οι πιθανότητες μιας μη συμφωνίας για Brexit έχουν μειωθεί, οι πολιτικές αναταράξεις έχουν διαταράξει τον τυπικό κύκλο διακυμάνσεων στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, κάνοντάς τη πιο ρευστή, καθώς επενδυτές και κατασκευαστές διστάζουν να υπογράψουν συμβόλαια που να τους δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο, αν η αγορά των επαγγελματικών χώρων καταφέρει να αποτρέψει την καταστροφή - όπως έκανε στο δημοψήφισμα του 2016 - οι εταιρείες που δεν διαθέτουν μαξιλαράια ασφαλείας στα υπό εξέλιξη έργα,  θα αντιμετωπίσουντο ενδεχόμενο να χάσουν τα χρόνια της κερδοφόρας ανάπτυξής τους.

Το δίλημμα για τις περισσότερες εταιρίες είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν σε νέες κατασκευές ή όχι. Το Land Securities το οποίο είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό trust της Μεγάλης Βρετανίας, σταμάτησε να ανακοινώνει αύξηση της κερδοφορίας πριν από τέσσερα χρόνια. Έτσι, η επιχείρηση αποφάσισε να εξασφαλίσει ενοικιαστές πριν αναπτύξουν ιδιότητες για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο υπερπροσφοράς σε μια αγορά που αρχίζει να «βράζει». 

Το trust, έχει επικεντρωθεί στην πλήρωση υφιστάμενων ακινήτων με μισθωτές σε μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ παράλληλα κάνει προσπάθειες για να μειώσεις το χρέος. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση και της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. Ωστόσο, δεν αργεί  η ώρα που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν στα έργα χωρίς να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων τους ενοικιαστές. 
«Δεν νομίζω ότι θα λάβουμε τέτοιου είδους απόφαση μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Brexit», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Robert Noel σε συνέντευξή του.

Το British Land, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα γραφεία REITs του Λονδίνου, είδε τις επιλογές του να δικαιώνεται, καθώς υιοθέτησε μια πιο ολιστικής προσέγγιση τα τελευταία δύο χρόνια. 

Η εταιρεία διαθέτει έναν αγωγό μεγάλων νέων μισθώσεων για έργα που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια χωρίς τη διασφάλιση νέων ενοικιαστών. Η εταιρεία έχει επίσης εκποιήσει δύο από τα πιο πολύτιμα κτίρια γραφείων στο Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα του Brexit, καθώς οι επενδυτές στο εξωτερικό, ενθαρρυμένοι από την αδυναμία της λίρας είναι ακόμα πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλές τιμές.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ