Εάν η Μέι δεν κερδίσει την ψήφο για το Brexit, τι θα γίνει; 

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η συμφωνία που έκανε η Τερέζα Μέι για το Brexit, δεν θα πάρει την έγκριση του Κοινοβουλείου της αφού πρόκειται για μια κρίσημη ψηφοφορία. Αλλά, μπορεί οτιδήποτε άλλο;

Πηγή: Bloomberg 

Καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου, διαφορετικές ομάδες πολιτικών ομάδων συνεργάζονται μαζί προσπαθώντας να επεξεργαστούν τροπολογίες που θα ξαναγράψουν την πρόταση για να παραδώσει ένα διαφορετικό σχέδιο Brexit ή να προσθέσουν καινούργιες προϋποθέσεις στην συμφωνία της Πρωθυπουργού. 

Δεκάδες από αυτές τις τροπολογίες και οι αντίπαλες προτάσεις είναι πιθανό να υποβληθούν - την ημέρα της ψηφοφορίας ή αργότερα - και θα εναπόκειται στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, να επιλέξει ποιες από αυτές θα ψηφιστούν.

Ακολουθούν οι κύριες επιλογές που συζητούνται ως αντικαταστάσεις για το σχέδιο του Μαΐου:

Καμία διαπραγμάτευση

Έχουν υπάρξει προσπάθειες να αναδημοσιευθεί η αποχώρηση από το “World Trade Deal’’ ή το “Clean Global Brexit». Στην ουσία, οι υποστηρικτές του Brexit χωρίς γενική συμφωνία επιθυμούν να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεργασίας με το μπλοκ για να κάνουν πράγματα όπως το να κρατήσουν τα αεροπλάνα στον αέρα. Στη συνέχεια, ελπίζουν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών εκτός της ΕΕ, παρόμοια με αυτή που έχει ο Καναδάς.

Δεν υπάρχει σίγουρα η πλειοψηφία για μια μη-συμφωνία Brexit στο Κοινοβούλιο, αλλά είναι επίσης η προεπιλεγμένη επιλογή εάν το σχέδιο του Μαΐου ψηφιστεί.

"Η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη αν δεν είναι τώρα σε πλήρη εκτέλεση χωρίς σχέδια συμφωνίας", δήλωσε ο Marcus Fysh, ένας Tory που υποστηρίζει αυτή τη διαδρομή. "Θα πρέπει να επαναρυθμίσουν τη διαπραγμάτευση για να αναζητήσουν μια σχέση τακτικού ελεύθερου εμπορίου μεταξύ εταίρων σε διαφορετικές δικαιοδοσίες."

Δεύτερο δημοψήφισμα

Για όσους πιστεύουν ότι το Brexit είναι μια κακή ιδέα που πρέπει απλώς να εγκαταλειφθεί, η επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016 είναι ο δημοκρατικός τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος τους. Υπάρχουν συζητήσεις στο Κοινοβούλιο σχετικά με μια τροποποίηση της πρότασης του Μαΐου, η οποία θα καταστήσει τη συμφωνία για τη συμφωνία αντικείμενο άλλης εθνικής ψηφοφορίας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή δεν είναι ακόμα η πολιτική του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, και όσο παραμένει, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι Εργατικοι δεν απέκλεισαν τη στήριξη μιας τέτοιας κίνησης και εάν η συμφωνία του Μάιου καταψηφιστεί, το κόμμα θα μπορούσε να σκεφτεί να εξετάσει το αίτημα του βρετανικού κοινού να ξανασκεφτεί.

Αν οι Εργατικοί προσεγγίσουν τις εκκλήσεις για "ψηφοφορία του Λαού", το κόμμα θα βρει υποστήριξη από τους συντηρητικούς των ανταρτών, τους Σκωτικούς εθνικιστές και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

"Υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει απόκρυψη από την τροποποίηση των ψήφων του λαού", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας Brexit, Tom Brake. "Θα κατατεθεί όταν είναι πιο αποτελεσματικό με σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι είναι η μόνη διέξοδος από αυτό το χάος".

Νορβηγία (Για τώρα;)

Ο συμβιβασμός για τους Συντηρητικούς που θέλουν να τιμήσουν το δημοψήφισμα του 2016 αλλά δεν τους αρέσει το βλέμμα της συμφωνίας του Μαΐου είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών και να διατηρήσει τη Βρετανία στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτή η ιδέα - γνωστή και ως "Νορβηγία-συν" - θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή κίνηση μέχρι να βρεθεί μια καλύτερη, μόνιμη απάντηση.

Οι κύριοι υποστηρικτές ενός τέτοιου σχεδίου είναι ο πρώην υπουργός Tory Nick Boles και ο εργατικός νομοθέτης Stephen Kinnock. Δεν είναι σαφές ότι η ΕΕ ή η EFTA θα συμφωνούσαν σε αυτό. Η Boles και η Kinnock βλέπουν την ιδέα τους ως πιθανή επιλογή σωστικής βάρκας, την οποία θα μπορούσαν να προτείνουν επίσημα μετά την καταψήφιση της συμφωνίας του Μάιου και ενώ άλλες επιλογές απέτυχαν να κερδίσουν υποστήριξη.

"Η επιλογή Νορβηγία-συν αποδίδει το στενό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά μας απομακρύνει από τα πολιτικά όργανα της ΕΕ διατηρώντας παράλληλα μια στενή και χωρίς τριβές οικονομική σχέση", δήλωσε ο Kinnock σε συνέντευξή του. "Είναι επίσης η μόνη επιλογή που ασχολείται με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας, η οποία μας εξαιρεί από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ικανοποιεί τις έξι δοκιμασίες της Εργασίας. Επιπλέον, φαίνεται πολύ πιθανό ότι διοικεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Τελωνειακή ένωση

Αντί για την υβριδική επιλογή που προσφέρει η Μέι, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει μια πλήρη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Μία τροπολογία που ζητάει αυτή την πιθανότητα έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αν και οι pro-EU Tories θα είναι λιγότερο πιθανό να την υποστηρίξουν εάν είναι ντυμένες ως εργατικοι. Το ερώτημα θα είναι αν θα γίνει αντίθετα μια διασταυρούμενη έκδοση.

Έχετε-κέικ-και-φάτε-αυτό Brexit

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν τροπολογίες που να ζητούν από την Μέι να πάρει απλώς μια καλύτερη συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ χωρίς να πληρώνει χρήματα και να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο.