Ο τουρκικός στρατός εισβάλλει σε αποθήκες και κατάσχει για κρεμμύδια

Οι αρμόδιες Αρχές εισβάλλουν σε αποθήκες παραγωγών κι εμπόρων, κατηγορώντας τους ότι διατηρούν αδικαιολόγητα μεγάλα αποθέματα, με στόχο να πετύχουν καλύτερες τιμές.

Πηγή: Bloomberg

Σοβαρή αύξηση υπέστησαν για το μήνα Νοέμβριο οι τιμές των κρεμμυδιών στην Τουρκία, παρά την κυβερνητική πολιτική η οποία στοχεύει στον έλεγχο του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 51% καταγράφοντας εν πολλοίς τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε άλλο προϊόν το οποίο συμμετέχει στο καλάθι του παρατηρητηρίου τιμών το οποίο συνολικά κατέγραψε πτώση της τάξεως του 21,1%.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες Αρχές εισβάλλουν σε αποθήκες παραγωγών κι εμπόρων, κατηγορώντας τους ότι διατηρούν αδικαιολόγητα μεγάλα αποθέματα, με στόχο να πετύχουν καλύτερες τιμές.

«Βλέπουμε με ποιο τρόπο συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες και θα πληρώσουν το τίμημα» είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που ο Υπουργός Γεωργίας Μπέκιρ Πακμεμιρλί είχε προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση θα κυνηγήσει τους τυχοδιώκτες.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε κάποιες όχι και τόσο συμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, μέσω μέτρων τα οποία ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο.

Εκτός από τις επιδρομές στις αποθήκες, η Αστυνομία πραγματοποιεί αιφνίδιους ελέγχους υπεραγορές και προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες για την τιμολογιακή τους πολιτική, όταν αυτή κρίνεται ύποπτη.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι στις 26 Νοεμβρίου Τούρκοι στρατιώτες έσκαψαν το έδαφος σε μια αποθήκη και βρήκαν 1.300 τόνους κρεμμύδια, με την Αστυνομία να προχωράει σε ποινική δίωξη εναντίον τριών υπόπτων για στρέβλωση τιμών.