Σαουδική Αραβία: Απαντά με «μαχαίρι» στις εξαγωγές αργού προς τις ΗΠΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες τα αμερικανικά αποθέματα αργού- ένα στοιχείο που παρακολουθεί πολύ στενά και δη σε εβδομαδιαία βάση- η αγορά πετρελαίου, αναμένεται να ακολουθήσουν την κατιούσα.

Μπορεί ο Τραμπ να στηρίζει τη Σαουδική Αραβία, αλλά η διαφορετική γραμμή της Γερουσίας, που δείχνει ευθέως ως υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκαλει έντονο εκνευρισμό στο Ριάντ.

Δημοσίευμα του naftemporiki.gr αναφέρει ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία της συμφωνίας ΟΠΕΚ- Ρωσίας να προσφέρει ουσιαστικό στήριγμα στην τιμή του πετρελαίου οδηγεί τη Σαουδική Αραβία στο να κάνει πράξη τα σχέδιά της για κλείσιμο της στρόφιγγας προς τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται σαουδαραβικές πηγές, οι συνολικές εξαγωγές του πετρελαίου του βασιλείου αναμένεται να μειωθούν κοντά στα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο από 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. 

Εάν το μαχαίρι στις εξαγωγές είναι πράγματι τόσο μεγάλο, θα ασκήσει έντονες επίσης στις αμερικανικές επιχειρήσεις διύλισης, όπως οι Valero Energy, Phillips 66, Marathon Petroleum, αλλά και στους δύο αμερικανικούς κολοσσούς πετρελαίου, Exxon Mobil και Chevron, που παρά την δική τους παραγωγή, στηρίζουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους στη διύλιση εισαγωγών. Αυτές θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς ή ακόμη και η Βενεζουέλα. Δεν είναι σαφές πόσο εύκολο θα είναι να βρουν αξιόπιστη εναλλακτική.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα αμερικανικά αποθέματα αργού- ένα στοιχείο που παρακολουθεί πολύ στενά και δη σε εβδομαδιαία βάση- η αγορά πετρελαίου, αναμένεται να ακολουθήσουν την κατιούσα. Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των αμερικανικών αποθεμάτων έχει αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμών και η Σαουδική Αραβία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. 

Με την τιμή του μπρεντ να εξακολουθεί να κινείται κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 51 με 52 δολάρια, όταν στις αρχές Οκτωβρίου ήταν στα 86 και 76 δολάρια αντίστοιχα, το Ριάντ πιστεύει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει δραστικά τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Η WSJ είχε πριν από περίπου ένα μήνα μεταδώσει πληροφορίες, που ήθελαν το βασίλειο να κλείνει τις στρόφιγγες του πετρελαίου προς την αμερικανική αγορά. Ωστόσο η ευθεία στήριξη Τραμπ στη βασιλική οικογένεια είχε φρενάρει την απόφαση. 

Μέχρι στιγμής φέτος η Σαουδική Αραβία εξάγει περί τα 860.000 βαρέλια αργού ημερησίως στις ΗΠΑ. Την περίοδο Ιουλίου- Δεκεμβρίου εν μέσω πιέσεων ή στήριξης από τον Τραμπ η ποσότητα είχε εκτιναχθεί στα 975.000 δολάρια ημερησίως, όπως υπολογίζει το Bloomberg. Tα επίπεδα αυτά προβλέπεται να μειωθούν ραγδαία τον επόμενο μήνα.