Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μοιράζει προκαταβολή μερισμάτων

Ενώ το ΔΣ συνήθως συγκαλείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο, η φετινή συγκέντρωση θα διεξαχθεί νωρίς, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Πηγή: Bllomberg

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προγραμματίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου, με την αιτιολογία της προκαταβολής μερισμάτων. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να δώσει περεταίρω ώθηση στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το οποίο εξάλλου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών υπό τη μορφή φόρων και μερισμάτων. 

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου, καθώς και των εμπορικών τραπεζών, προσκλήθηκαν στη συνάντηση στην Άγκυρα.

Τα έσοδα από τη ρυθμιστική αρχή συγκαταλέγονται μεταξύ των εφάπαξ στοιχείων του προϋπολογισμού της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας κρίσιμα έσοδα για τις Αρχές καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία. 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το 2018, η Κεντρική Τράπεζα πλήρωσε στο δημόσιο το 70% των κερδών της για το 2017, ύψους περίπου 21,5 δισεκατομμυρίων λιρών (3,9 δισ. δολάρια). 

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είναι επί της ουσίας μια ανώνυμη εταιρεία στην οποία το Δημόσιο κατέχει πάνω από το 55% όλων των μετοχών. Όμως, το ανώτατο όριο που υπάρχει για τα μερίσματα καθιστά αδύνατο για μεμονωμένους μετόχους -περίπου 6.300 άνθρωποι-να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω υπό τη μορφή μερισμάτων.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ