Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο fast food;

Το fast food με τη μορφή που υπάρχει χάνει συνεχώς έδαφος.

Πηγή: Bloomberg

Στάσιμες έμειναν οι πωλήσεις για τις μεγάλες αλυσίδες fast food στις ΗΠΑ, με την κίνηση να παρατηρείται μειωμένη.

Ως εκ τούτοι, οι μεγάλες εταιρίες που αποτελούν τον βαθύ πυρήνα των brands της αμερικανικής εστίασης, αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Ωστόσο, οι αυξήσεις σε μισθούς και η αγορά πρώτων υλών αναμένεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην βιομηχανία η οποία δέχεται βολές τα τελευταία χρόνια από την στροφή των ανθρώπων προς την υγιεινή διατροφή. 

Οι περισσότεροι “παίκτες” της αγοράς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν αποφάσεις. Συγκεκριμένα, η διοίκηση των Starbucks αναμένεται να βάλει λουκέτο σε καταστήματα σε διάφορες περιοχές στις ΗΠΑ, ενώ τα McDonald's προσπαθούν να ανεβάσουν την αξία τους και να επεκταθούν στον κλάδο του delivery μέσω της Uber Eats, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, παρότι ο τζίρος και το κέρδος των αλυσίδων δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, οι μετοχές οι μετοχές των εισηγμένων εταιριών όχι απλώς τα πήγαν καλά, αλλά παρέσυραν προς τα πάνω και άλλες μετοχές. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Chipotle Mexican Grill και της Domino's Pizza.

Σημειώνεται ότι πλέον, οι Αμερικανοί καταναλωτές έτοιμου φαγητού έχουν αποκτήσει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις από αυτές που είχαν πριν από μερικά χρόνια κι έτσι το fast food με τη μορφή που υπάρχει χάνει συνεχώς έδαφος. 

Όσον αφορά στη ζήτηση για delivery, αυτή φαίνεται ότι αλλάζει το παιχνίδι στις αλυσίδες, καθώς οι απαιτήσεις των πελατών έχουν ως αποτέλεσμα επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες ή συμμετοχή σε πλατφόρμες παραγγελίας.

Ωστόσο, αυτές είναι μάλλον ασύμφορες, τόσο για τους πελάτες, όσο και για τα εστιατόρια, ενώ οι παραγγελίες πολύ χαμηλού κόστους, κάτω από 10 δολάρια, είναι επίσης ασύμφορες.
 
Παράλληλα έρχεται και το θέμα της συσκευασίας, καθώς αν υπάρξει επέκταση στις παραδόσεις κατ' οίκον, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στις συσκευασίες. Για παράδειγμα, τηγανιτές πατάτες που συνοδεύουν τα περισσότερα γεύματα, φτάνουν στον καταναλωτή λιωμένες από την υγρασία μέσα στα συμβατικά κουτιά. 

Ενδεικτικό είναι ότι τα Starbucks ξεκίνησαν ήδη δοκιμαστικά το delivery στη Φλόριντα με τη συνεργασία των Uber Eats, μια απόφαση η οποία επέφερε καρπούς και πλέον επεκτείνετε στο 25% των καταστημάτων της. 

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές επιλογές των πελατών κωδικοποιημένες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών. Ωστόσο, όταν ο πελάτης παραγγέλνει από κεντρικές πλατφόρμες, όπως το Uber Eats, τα δεδομένα δεν μπορούν να φτάσουν στο εστιατόριο, ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών τους και να δημιουργήσουν νέα μενού πιο κοντά σε αυτές.