Η Σαουδική Αραβία θα επενδύσει 36 δισεκατομμύρια στις μεταφορές

Τα επόμενα 11 χρόνια.

Πηγή: Bloomberg 

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να συγκεντρώσει 135 δισεκατομμύρια riyals (36 δισεκατομμύρια δολάρια) για έργα υποδομής μεταφορών κατά τα επόμενα 11 χρόνια, στο πλαίσιο ενός σαρωτικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση της οικονομίας του κορυφαίου έθνους εξαγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Nabeel Al Amudi.

Οι επενδύσεις στις μεταφορές, που χρηματοδοτούνται από ένα συνδυασμό κυβερνητικών και ιδιωτικών δαπανών, θα «χωριστούν μεταξύ διαφόρων τομέων - αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, λιμένων και δρόμων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος δαπανώνται για σιδηροδρομικές μεταφορές», δήλωσε τη Δευτέρα ο Al Amudi. Πρόκειται για ένα σαρωτικό σχέδιο 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε το Σάββατο για να επεκτείνει τις βιομηχανικές δυνατότητες και τις μεταφορές της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2030.

Η ώθηση σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της μεγαλύτερης αραβικής οικονομίας να σπάσει την εξάρτησή της από τις ακαθάριστες πωλήσεις για το δημόσιο εισόδημα. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 πρόσθετες συμφωνίες αξίας 960 εκατ. δολαρίων.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ενταχθεί στα λιμάνια και ο τομέας θα συνεχίσει να εξελίσσεται, δήλωσε ο Al Amudi. Η DP World Ltd. υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο ισλαμικό λιμάνι της Τζέντα τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση επαναξιολογεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησής της για τα αεροδρόμια "για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων οντοτήτων που εμπλέκονται στον τομέα των αερομεταφορών", ανέφερε ο Al Amudi. Μόλις εγκριθεί η νέα δομή, «θα προσφέρουμε διαγωνισμούς σε διάφορους αερολιμένες την κατάλληλη στιγμή για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Οι οδοί διοδίων δεν θα εμφανιστούν στη Σαουδική Αραβία πριν από το 2021, είπε. Οι υπάλληλοι έχουν εντοπίσει έξι δυναμικούς δρόμους, "και αυτοί είναι και οι δύο πράσινο και brownfield", είπε. "Μόλις εγκριθεί, θα ξεκινήσουμε αυτό στον ιδιωτικό τομέα, εγχώριο και διεθνές", με τη συντήρηση και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Ο Αλ Αμουντί δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Γέφυρα του Γη - ένα σιδηροδρομικό έργο που συνδέει τη Τζέντα και το Ριάιντ που θα κοστίσει 50 δισεκατομμύρια έως 60 δισεκατομμύρια riyals - «μπορεί να κινηθεί τους προσεχείς μήνες, ίσως μέχρι το τέλος του έτους». 

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κυρίως από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ