Η Ισπανία ως "φωτεινή εξαίρεση" στην ευρωζώνη

Αν και οι επενδύσεις μειώθηκαν, η χώρα δεν τα πήγε καθόλου άσχημα με τις επιδόσεις της.

Πηγή: Bloomberg

Ως μια «φωτεινή περιοχή» εντός της ευρωζώνης αντιμετωπίζει το πρακτορείο Bloomberg την περίπτωση της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει φέτος μια ασθενέστερη προοπτική.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας επιταχύνθηκε απροσδόκητα φτάνοντας το 0,7% για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε αντίθεση με τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία λόγω των εμπορικών εντάσεων, των δημοσιονομικών προβλημάτων και των κινητοποιήσεων, επιβάρυναν την ανάπτυξη.

Η ισπανική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη από τις καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες και από την αύξηση των εξαγωγών, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες ενισχύθηκαν από μια αύξηση των προσλήψεων στο δημόσιο.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν.

«Η εσωτερική ζήτηση ήταν πολύ σταθερή, πολύ έντονη», ανέφερε η Maria Jesus Fernandezη οποία εργάζεται ως οικονομολόγος στο think tank Funcas στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι βοηθούμενη από την αύξηση της απασχόλησης, αυτή η δύναμη «είναι ο λόγος της ισχυρότερης ανάπτυξης στην Ισπανία, σε σύγκριση με τους ομολόγους της στην ΕΕ».

Σημειώνεται ότι η ισπανική οικονομία έχει καταφέρει να διατηρήσει την δυναμική της εν μέσω ολοένα μεγαλύτερης αβεβαιότητας, φτάνοντας στο 21ο συνεχές τρίμηνο οικονομικής ανάπτυξης με αύξηση 2,5%.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα έχει ομολογουμένως αυξηθεί, καθώς ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez διεξάγει έναν αβέβαιο αγώνα προκειμένου να περάσει σχέδιο δαπανών για το 2019, ενώ η χώρα παραμένει εκτεθειμένη στους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να μεταδοθούν από τους γείτονές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ