Πως ο Μπέζος έχασε από έναν δισεκατομμυριούχο Ινδό 

Τα σχέδια της Amazon.com και της Walmart Inc. για κυριαρχία στο online λιανικό τοπίο της Ινδίας έχουν ενεπλεγεί από τις πολιτικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού Narendra Modi, οι οποίες κατευθύνονται σε αυστηρότερες εκλογές.

Πηγή: Bloomberg 

Η ψηφοφορία, η οποία πρέπει να διεξαχθεί τον Μάιο, έχει αυξήσει την επιρροή των τοπικών εμπόρων λιανικής πώλησης που άσκησαν πιέσεις για την ανατροπή της μεγέθυνσης των αμερικανικών γιγάντων. Αυτό το μήνα, η Ινδία ξεκίνησε περιορισμούς στους ξένους παίκτες ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, της Flipkart της Walmart, οι οποίες ελέγχουν από κοινού το 70% των ηλεκτρονικών αγορών. Οι αυστηρότεροι κανόνες, που αποσκοπούν στην προστασία των μικρών εμπόρων, ενδέχεται να ωφελήσουν τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, τον Mukesh Ambani, ο οποίος οικοδομεί έναν εγχώριο ανταγωνιστή.

Το Κόμμα Bharatiya Janata της Modi εξακολουθεί να επουλώνει τις πληγές του μετά από τρεις πρόσφατες κρατικές δημοσκοπήσεις και που πριν από ένα χρόνο αγωνίστηκε με έναν απροσδόκητα στενό διαγωνισμό στην πατρίδα του Gujarat - Modi. Μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι μια παραδοσιακή βάση στήριξης, η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει διαβρωθεί από την αιφνιδιαστική απαγόρευση των μετρητών του 2016 και την επακόλουθη χαοτική εκτόξευση ενός νέου φόρου επί των πωλήσεων.

Οι κανόνες τώρα στα μπλοκ Amazon και Flipkart από την κατοχή αποθέματος, απαιτούν από αυτούς να αντιμετωπίζουν εξίσου όλους τους πωλητές, εκτοξεύοντας εκπτώσεις και αποκλεισμούς - ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις εγχώριες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της νέας επιχείρησης Ambani. Η Reliance Industries Ltd., η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης και το τρίτο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Ινδίας, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε τοπική έκδοση της Amazon ή της Alibaba Group Holding Ltd., δήλωσε η UBS AG τον περασμένο μήνα.

«Είτε πρόκειται για ένα ήρεμο ρυθμιστικό καθεστώς της Ινδίας για τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, είναι μια τεράστια νίκη για τη Reliance με τις νέες φιλοδοξίες λιανικής πώλησης», δήλωσε ο Sanchit Vir Gogia, διευθύνων σύμβουλος της Greyhound Research. "Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας επιπέδων για αυτούς."

Η Ambani επιθυμεί οι προσφορές των καταναλωτών της - που καλύπτουν τις τηλεπικοινωνίες, τις ευρυζωνικές επικοινωνίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ψυχαγωγία και το λιανικό εμπόριο - να συμβάλλουν σχεδόν εξίσου στα συνολικά κέρδη του ομίλου, όπως οι επιχειρήσεις ενέργειας και πετροχημικών.

Είναι φρέσκο ​​από το να διαταράξει τον κλάδο τηλεπικοινωνιών του έθνους, τον οποίο εισήγαγε το 2016 με υπηρεσίες τόσο φτηνές που οι αντίπαλοι εγκατέλειψαν, συγχωνεύθηκαν ή χρεοκόπησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταφορέα ελεγχόμενου από τον μικρότερο αδελφό του.

Μοναδικό μοντέλο

Στο τέλος αυτής της επιτυχίας, πέρυσι αποκάλυψε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μοντέλου που συνδυάζει τις προσφορές καταναλωτών της Reliance σε μια "υβριδική, online-to-offline νέα πλατφόρμα εμπορίου".

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι η Reliance θα μπορέσει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς στην αγορά λιανικής πώλησης νέων, δεδομένου ότι έχει αφετηρία 280 εκατομμύρια συνδρομητές τηλεπικοινωνιών, ευρυζωνική προσφορά, εκτεταμένο περιεχόμενο και ιστό 10.000 καταστημάτων σε εθνικό επίπεδο. Η εταιρεία επιθυμεί επίσης να συνεργαστεί με τα 12 εκατομμύρια μαγαζάκια της Ινδίας για τη δημιουργία κέντρων διανομής και διανομής.

Η Reliance μοιάζει με την Alibaba στην ικανότητά της να προσφέρει πακέτες υπηρεσιών σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη, κατακερματισμένη αγορά με χαμηλή διαδικτυακή διείσδυση, σύμφωνα με την UBS.

"Στο λιανικό εμπόριο / το ηλεκτρονικό εμπόριο, παρά τον ανταγωνισμό από τις καλά χρηματοδοτούμενες παγκόσμιες εταιρείες, το ευρύ αποτύπωμα των φυσικών καταστημάτων της Reliance, μαζί με την εστία του στο κανάλι, τον συνδρομητή και τους κανονισμούς που διέπουν τις ξένες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου" σύμφωνα με αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Amit Rustagi που εδρεύει στο Μουμπάι, σε έκθεση της Jan 24.

Εκπρόσωποι της Reliance, της Walmart, της Amazon και του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Εν τω μεταξύ, οι γίγαντες λιανικής πώλησης των ΗΠΑ σβήνουν σε μια αγορά όπου έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια και, μέχρι πρόσφατα, φαινόταν να έχουν ήδη κερδίσει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Amazon Walmart ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία

Και οι δύο θα πρέπει να μειώσουν τις πληρωμές με μετρητά και τις εκπτώσεις - ένα πονηρό σημείο για τους μικρότερους πωλητές, οι οποίοι κατηγορούν το ζευγάρι της επιθετικής τιμολόγησης. Για την τήρηση των κανόνων, οι εταιρείες έχουν επίσης αφαιρέσει χιλιάδες προϊόντα από εικονικά ράφια, πρέπει να ξανασχεδιάσουν επαφές με εμπόρους και εμπορικά σήματα, καθώς και να υποστηρίξουν μια ολοκληρωμένη πολιτική ηλεκτρονικού εμπορίου που βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Οι απώλειες του Flipkart ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20% έως 25% μετά τις αλλαγές, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία ανέφερε σε μια έκθεση ότι δεν σκέφτηκε ότι η Walmart σκέπτεται να απομακρυνθεί από την επένδυση. Ο μεγαλύτερος έμπορος λιανικής παγκοσμίως επενδύεται "οικονομικά και στρατηγικά στην Ινδία", ανέφεραν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Simeon Gutman, προσθέτοντας ότι μπορεί να έχει νόημα να βγείτε από την αγορά εάν η Walmart δεν μπορεί να δει μακροπρόθεσμη πορεία προς τα κέρδη.

Άλλες απώλειες

Η Walmart έχει υποστεί και άλλες απώλειες: Κατά τη διάρκεια της εξαγοράς του Flipkart και μετά, έχασε τους συνιδρυτές της νέας αγοράς. Η τεχνογνωσία και οι συνδέσεις τους θα βοηθούσαν τον αμερικανικό λιανοπωλητή να περιηγηθεί καλύτερα σε αυτήν την τελευταία ρυθμιστική ρυτίδα.

Η Reliance θα χρησιμοποιήσει πιθανώς την ευκαιρία που θέτουν οι αυστηρότεροι κανόνες της κυβέρνησης για να κάνει μια "μεγάλη είσοδο" στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δήλωσε ο Praveen Khandelwal, εθνικός γενικός γραμματέας