Οι βρετανικές πατάτες κινδυνεύουν

Από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Bloomberg

Το μέλλον ενός από τα αγαπημένα βασικά προϊόντα της Βρετανίας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται πατάτες, φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί τα είδη καταιγίδων που βλάπτουν τις καλλιέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τους Piers Forster και Kate Sambrook του Διεθνούς Κέντρου για το Κλίμα του Priestley του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, οι μέγιστες θερινές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φθάσουν έως και 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, με τις προβλέψεις να είναι βασισμένες στα πρόσφατα δεδομένα του Met Office.

Η Νότια Αγγλία, στην οποία καλλιεργούνται πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά της χώρας, θα βιώσει τις μεγαλύτερες αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή πατάτας, που είναι γνωστό ότι είναι μια διψασμένη καλλιέργεια. Η θερμότητα και η ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού έφεραν τριπλασιασμό των τιμών πατάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάζοντας τα εστιατόρια fish and chip να αυξήσουν τις τιμές τους.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε σε μια έκθεση στο πλαίσιο της εκστρατείας του Climate Coalition, ανέφερε ότι η έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια πατάτας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 74% μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

"Βλέπουμε την τάση της κλιματικής αλλαγής τώρα στο τέλος του παγετού που είχαμε πέρυσι και το ακραίο κύμα καύσωνα", δήλωσε ο Sambrook, προσθέτοντας ότι και τα δύο φαινόμενα επηρέασαν τις καλλιέργειες πατάτας.

Δεν είναι μόνο οι πατάτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι αποδόσεις καρότων, μήλων και κρεμμυδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάστηκαν επίσης τα τελευταία χρόνια από τις θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες, σύμφωνα με την έκθεση. Περισσότερα από τα μισά αγροκτήματα της Βρετανίας δηλώνουν ότι έχουν πληγεί από ένα σοβαρό καιρικό φαινόμενο τα τελευταία 10 χρόνια.