Η πριγκίπισσα και τηλεοπτική σταρ της Ταϊλάνδης υποψήφια για πρωθυπουργός

Η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Ubolratana Rajakanya είναι υποψήφια για πρωθυπουργός με ένα κόμμα που συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές αναταραχές της χώρας.

Πηγή: Bloomberg 

Η Ubolratana θα είναι η υποψήφια πρωθυπουργός για το Τακτικό Ταμείο του Τακτικού Ράτσα στις γενικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Preechaphol Pongpanit την Παρασκευή στην Μπανγκόκ. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος βασιλιάς έχει συμμετάσχει σε εκλογές της Ταϊλάνδης - μνημειώδης μετατόπιση σε μια χώρα όπου η βασιλική οικογένεια θεωρείται επισήμως ως ημι-θεϊκή και απολιτική.

"Αυτη είναι ένα ανώτερο βασιλικό μέλος, η αδερφή του βασιλιά, οπότε αυτό είναι πρωτοφανές στην πολιτική της Ταϊλάνδης", δήλωσε ο Thitinan Pongsudhirak, διευθυντής του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Μπανγκόκ. "Αυτό καθιστά τον Ταξιάρικο πίνακα Raksa, σε λίγα δευτερόλεπτα, πρωτοπόρο."

Οι μακρόχρονες εκλογές θα είναι οι πρώτες από τότε που ο πρώην αρχηγός του στρατού Πρέιουθ Τσαν-Όχα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014 μετά από μια περίοδο αναταραχών, καθιστώντας τον ηγέτη της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας. Ο Πραγιούτ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αμφισβητήσει επίσης τη δημοσκόπηση ως πρωθυπουργός υποψήφιος για το κόμμα Palang Pracharath.

Στη σκιά του Thaksin

Το δράμα της εκδήλωσης της Παρασκευής αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους επενδυτές, δήλωσε ο Jitra Amornthum, επικεφαλής της έρευνας στην Finansia Syrus Securities Pcl στην Μπανγκόκ. Το νόμισμα του έθνους εξασθένησε 0,4% έναντι του δολαρίου στις 11:23 π.μ. στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η Ασία, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊλάνδης δεν άλλαξε πολύ.

Το πραξικόπημα Prayuth οδήγησε στην κατάρριψη μιας διοίκησης υπό την ηγεσία του κόμματος Pheu Thai, με επικεφαλής τον Yingluck Shinawatra, την αδελφή του Thaksin. Ο Thaksin ή οι σύμμαχοί του, όπως ο Pheu Thai, έχουν κερδίσει όλες τις εκλογές που χρονολογούνται από το 2001, μόνο για να καταργηθούν από τα δικαστήρια ή τους στρατιωτικούς σε μια προσπάθεια για εξουσία με την αστυνομία της Ταϊλάνδης για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ένας μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών που εισήλθε στην πολιτική τη δεκαετία του 1990, ο Thaksin κέρδισε την υποστήριξη εκατομμυρίων αγροτικών Ταϊών με εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά οι αντίπαλοι τον κατηγόρησαν για μοσχεύματα και αμφισβήτηση της εξουσίας της μοναρχίας.

Τελικά έφυγε για να αποφύγει μια ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορίες που αρνήθηκε. Η αδελφή του έφυγε το 2017, επίσης για να αποφύγει τη φυλακή σε μια υπόθεση που είπε ότι ήταν πολιτικά παρακινημένος.