Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ρυθμίσει την δημοσιογραφία λόγω fake news

Εταιρείες όπως το Google και το Facebook της Alphabet Inc. θα πρέπει να υποχρεωθούν να ωθήσουν τους αναγνώστες στην ποιοτική δημοσιογραφία.

Πηγή: Bloomberg

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιμετωπίσει τη δύναμη που ασκεί η Silicon Valley πάνω στους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από ειδικούς εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Η εντολή για τη μελέτη δόθηκε στο πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των fake news. 

Εταιρείες όπως το Google και το Facebook της Alphabet Inc. θα πρέπει να υποχρεωθούν να ωθήσουν τους αναγνώστες στην ποιοτική δημοσιογραφία, σύμφωνα με την Cairncross Review, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Ενώ κάθε πλατφόρμα θα πρέπει να επινοήσει λύσεις που να ταιριάζουν καλύτερα στις συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών τους, οι προσπάθειές τους πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμιστικό έλεγχο», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και ο επικεφαλής Frances Cairncross, οικονομολόγο και πρώην δημοσιογράφο.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού της χώρας σκέφτεται τρόπους ώστε να επιτύχει υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία σε μια μεταβαλλόμενη αγορά, καθώς τα ΜΜΕ που κυκλοφορούν, αλλά και οι νέοι ψηφιακοί εκδότες όπως η BuzzFeed Inc.- κάνουν σκληρές περικοπές. 

Η έκθεση επικεντρώνεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο και τον αντίκτυπο των μηχανών αναζήτησης, των κοινωνικών μέσων και της ψηφιακής διαφήμισης.

Στο πλαίσιο ενός κώδικα δεοντολογίας, πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google θα μπορούσαν να δεσμευτούν ώστε να μην επιβάλουν το δικό τους διαφημιστικό λογισμικό, όπως το Facebook κάνει με τα Instant Articles του.

Επιπλέον, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών θα πρέπει να διερευνήσει την αγορά διαδικτυακής διαφήμισης, η οποία κυριαρχείται από την Google, το Facebook και την Amazon.com Inc., και όπου οι διαμεσολαβητές και τα περιθώρια είναι λιγότερο διαφανή από αυτά που έχουν εκτυπωθεί.

«Όσο οι τεχνολογικοί γίγαντες συνεχίζουν να κυριαρχούν πλήρως στην αγορά, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη οικονομική βάση για τη δημοσιογραφία», δήλωσε ο Tom Watson, αναπληρωτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.