Οι "μπυροπότες" είναι οι επόμενοι χαμένοι από τον εμπορικό πόλεμο 

Κλονίζεται η αγορά κριθαριού.

Πηγή: Bloomberg 

Οι καταναλωτές μπύρας στην Κίνα - και στα κινεζικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο που πωλούν εμπορικά σήματα όπως το Tsingtao - μπορεί να καταλήξουν να φέρουν το κόστος ενός εμπορικού καθετήρα που κλονίζει την αγορά κριθαριού.

Οι τιμές υψηλής ποιότητας κριθής που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βύνης για να κάνουν μπύρα και ουίσκι θα αυξηθούν κατά 20% φέτος στην Κίνα, δήλωσε ο Allen Cheng, αναλυτής μετοχών της Morningstar Inc., σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας συζητήσεις με στελέχη μεγάλων ζυθοποιών στη μεγαλύτερη αγορά μπύρας στον κόσμο.

"Οι τιμές του κριθαριού άρχισαν να αυξάνονται το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και προβλέπεται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον διψήφιες αυξήσεις στα επόμενα τρίμηνα", δήλωσε ο Τσενγκ αναφέροντας τους λόγους που περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και τις αυστηρότερες προμήθειες ως αποτέλεσμα των εισαγωγών της χώρας στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία.

Το κριθάρι είναι το τελευταίο παράδειγμα μετά την σόγια και το καλαμπόκι ενός εμπορεύματος, όπου οι εμπορικές ροές στροβιλίζονται από τις παγκόσμιες εντάσεις. Οι εισαγωγές της Κίνας έπεσαν στο μικρότερο σε σχεδόν πέντε χρόνια το Νοέμβριο, καθώς η χώρα εμβαθύνει σε μια έρευνα στον εφοδιασμό της Αυστραλίας. Οι καλλιεργητές στον Καναδά, οι οποίοι κανονικά θα επωφεληθούν από τη διερεύνηση του κορυφαίου ανταγωνιστή τους, θα μπορούσαν να καταλήξουν να υποφέρουν από τις δικές τους εντάσεις με την Κίνα για τη σύλληψη του επικεφαλής οικονομικού διευθυντή της Huawei Technologies Co.

Οι πωλήσεις κριθαριού της Αυστραλίας στην Κίνα επιβραδύνθηκαν εξαιτίας της ανίχνευσης με λιγότερες συμβάσεις για νέες παραγγελίες, σύμφωνα με τον Tony Russell, εκτελεστικό διευθυντή στο Φόρουμ για την πρόσβαση στην αγορά σιτηρών, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία και συνεργάζεται με την κυβέρνηση στην Αυστραλία. Η Κίνα αγόρασε περίπου το 1 δισεκατομμύριο δολάρια του εμπορεύματος από την Αυστραλία το 2018.

Η Κίνα βασίζεται στις εισαγωγές για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. Η χώρα αναμένεται να αγοράσει στο εξωτερικό περισσότερο από 80 τοις εκατό των 9,8 εκατομμυρίων τόνων κριθής που πρόκειται να καταναλώσει το 2018-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι πιέσεις κόστους από τις υψηλότερες τιμές του κριθαριού ενδέχεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην παραγωγή και τις πωλήσεις σε κινέζους παραγωγούς ζαχαροπλαστικής κατά το πρώτο εξάμηνο, δήλωσε ο Τσενγκ. Η αγορά κριθής αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνολικού κόστους παραγωγής και οι ζυθοποιοί έχουν αρκετή προσφορά για να διαρκέσουν τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

Η Κίνα Resources Beer Holdings Co., η Tsingtao Brewery Co. και η Beijing Yanjing Brewery Co. είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς ζυθοποιίας. Αυξήθηκαν οι τιμές πέρυσι λόγω της υψηλότερης πρώτης ύλης και του κόστους εργασίας. Οι παραγωγοί είναι σίγουροι ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μεταδίδουν το αυξανόμενο κόστος για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές της μπύρας εξακολουθούν να είναι σχετικά φθηνές στη χώρα, σύμφωνα με τον Cheng.