Πως η Boeing θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη της;

Μετά από δύο θανατηφόρες συντριβές σε πέντε μήνες, η Boeing Co. ξεκινά μια εκστρατεία για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο 737 Max, έτσι ώστε ο πύραυλος με τις καλύτερες πωλήσεις να επιστρέψει στον ουρανό.

Πηγή: Bloomberg 

Στο Renton της Ουάσιγκτον, η εταιρεία συγκέντρωσε πελάτες και ειδησεογραφικά μέσα για να ανακοινώσει λεπτομέρειες μιας ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους πιλότους στο να αποτρέψουν πιο εύκολα τις συνθήκες που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με την τραγωδία στην Ινδονησία. Το λογισμικό πρόληψης αναμονής είναι επίσης υπό έλεγχο σε μια δεύτερη θανατηφόρα συντριβή αυτό το μήνα στην Αιθιοπία.

Εν τω μεταξύ, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας θα ενημερώσει τους νομοθέτες για την επίβλεψη των διορθώσεων της Boeing στο 737 Max - και πώς οι υπάλληλοι σχεδιάζουν να εξετάσουν λεπτομερέστερα τις δοκιμές ασφαλείας στο μέλλον.

Οι διπλές δεσμεύσεις υπογραμμίζουν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής για τον κολοσσό αεροσκάφους των ΗΠΑ και τον κύριο ρυθμιστή του. Η Boeing πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών, των επιβατών και των κυβερνητικών αξιωματούχων από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο, μετά από μια κρίση που έπληξε άσχημα την ανανεωμένη έκδοση του 737, του πιο κερδοφόρου προγράμματος αεροσκαφών. Η FAA υπερασπίζεται την επίβλεψη της ανάπτυξης και της πιστοποίησης της 737 Max, ακόμη και όταν προετοιμάζει την επιδιόρθωση των διορθώσεων ασφαλείας.

Αλλαγή λογισμικού

Ο σχεδιαστής έχει αναπτύξει μια ενημέρωση του συστήματος Maneuvering Characteristics, ή MCAS, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας αργά την Τρίτη. Μια προκαταρκτική έκθεση πέρυσι σχετικά με το Lion Air Flight 610 έδειξε ότι το σύστημα MCAS ανάγκαζε την επαναφορά της μύτης πριν το 737 Max 8 έπεσε στη θάλασσα της Java στις 29 Οκτωβρίου. Η συντριβή σκότωσε 189 άτομα.

Η Boeing υπέβαλε σχέδιο σχεδιασμού πιστοποίησης για τις αλλαγές λογισμικού στην FAA στις 21 Ιανουαρίου. Μετά την δοκιμή του σε προσομοιωτές πτήσης, η εταιρεία πραγματοποίησε μια δοκιμαστική πτήση στις 7 Φεβρουαρίου. Ακολούθησε μια «πτήση πιστοποίησης με την FAA» στις 12 Μαρτίου - δύο μόλις ημέρες μετά που η Αιθιοπική Αεροπορική πτήση 302 συνετρίβη κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, σκοτώνοντας 157 ανθρώπους.

Η Boeing σχεδιάζει μια τελική υποβολή ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού MCAS μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Longer Road

Είναι πιθανόν οι αλλαγές να οδηγήσουν το 737 Max στον αέρα μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο σύμβουλος της αεροπορίας Robert Mann. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η Boeing και η FAA με έδρα το Σικάγο θα αντιμετωπίσουν έναν πολύ μεγαλύτερο δρόμο μέχρι να επαναρχίσει και πάλι η πτήση με το συγκεκριμένο τύπου τζετ που έκανε ντεμπούτο πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει τις ενημερώσεις λογισμικού που πρότεινε η Boeing. Αξιωματούχοι της Κίνας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - οι οποίοι τερμάτισαν το αεροπλάνο ενώπιον της FAA - σημείωσαν ότι σκοπεύουν να επανεξετάσουν ανεξάρτητα τις αλλαγές πριν αποκαταστήσουν τις πτήσεις.

Αυτό είναι ένα διάλειμμα από το ιστορικό προηγούμενο, στο οποίο οι ρυθμιστικές αρχές των αερομεταφορών σε άλλες χώρες συνήθως ακολουθούν το παράδειγμα της FAA και αποδέχονται τα ευρήματά τους, δήλωσε ο Peter Goelz, πρώην διευθύνων σύμβουλος του NTSB.

Ομοσπονδιακή έρευνα

Το να επαναρχίσουν οι πτήσεις δεν περιλαμβάνει μόνο να παρθούν οι σωστές τεχνικές λεπτομέρειες.

Έπειτα, υπάρχει η πρόκληση να κερδηθεί ένα δυνητικά φοβισμένο κοινό. Πολλοί ταξιδιώτες ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν τις κρατήσεις τους σε άλλα αεροσκάφη εκτός από το 737 Max μετά τη συντριβή της Ethiopian Airlines και πριν καθηλωθούν.

Ενώ η λύση λογισμικού της Boeing εμφανίζεται κοντά στην έγκριση της FAA, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρεία πρέπει ακόμα να πείσουν τους απλούς επιβάτες ότι είναι ασφαλές, δήλωσε ο Mark Gerchick, δικηγόρος της Ουάσινγκτον που προηγουμένως ήταν γενικός σύμβουλος της FAA.

"Πρέπει να είναι αρκετά οριστική", είπε ο Gerchick. "Οι άνθρωποι πρέπει να πουν, 'Α, το καταλαβαίνω' Είναι θέμα εμπιστοσύνης του κοινού. ''

Επίσης, η έρευνα για τα ατυχήματα στην Αιθιοπία είναι απειλητική. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει μια προκαταρκτική έκθεση. Εάν προκύψουν νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να περιπλέξουν το μέλλον του αεροσκάφους.

Κέρδη Airbus

Ενώ το 737 Max αντιμετωπίζει μια αβέβαιη προοπτική, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός στην Wall Street για τη Boeing, ακόμη και μετά τη μείωση του μεριδίου κατά 12% από την αιθιοπική σύγκρουση.

Η Citigroup Inc. επανέλαβε την κάλυψη της εταιρείας με μια σύσταση αγοράς. Ο αναλυτής Jonathan Raviv σκιαγράφησε ένα μονοπάτι στα $ 500 από την τρέχουσα τιμή μετοχής των 370,38 δολαρίων, με βάση την υπόθεση ότι η γείωση 737 Max διαρκεί μήνες και τελειώνει με μια "εύχρηστη λύση". Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης για έναν κίνδυνο χαμηλής πιθανότητας ότι οι μετοχές θα μειωνόταν στα 220 δολάρια.

Με την ενημέρωση του λογισμικού, η Boeing έχει "την ευκαιρία να καθησυχάσει την αγορά ότι αυτό το προϊόν θα είναι ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις και αλλαγές στις διαδικασίες εκπαίδευσης», δήλωσε ο Richard Aboulafia, ένας αεροδιαστημικός αναλυτής στην Teal Group. "Αλλά πρέπει να το εξηγήσουν όλα πολύ προσεκτικά και με μεγάλη διαφάνεια".

Η Boeing ανέπτυξε το 737 Max ως απάντηση στην επιτυχία της Airbus SE με το A320neo, μια αναβαθμισμένη έκδοση του jet του εργάτη του ευρωπαϊκού σχεδιαστή. Ακόμα και σε ένα βέλτιστο σενάριο για τη Boeing, ο 737 Max θα παίζει με το μοντέλο Airbus για πολύ καιρό ακόμα.

"Το πρόγραμμα θα επιβιώσει και θα είναι ένας παίκτης, αλλά είναι ίσο το A320neo;", δήλωσε ο Aboulafia. "Το ερώτημα του κατά πόσο επιστρέφει στην ισορροπία του A320neo εξαρτάται από το πώς χειρίζεται αυτό το θέμα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ