Η Ελλάδα ετοιμάζει σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

Αν το σχέδιο αποδώσει καρπούς, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει άλλο ένα δυνατό χαρτί ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πηγή: Bloomberg

Νωρίτερα αναμένεται να αποπληρώσει τα δάνειά της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σύμφωνα με σχέδιο το οποίο έχει καταρτήσει η ελληνική κυβέρνηση και ίσως καρποφορήσει σύντομα.

Έτσι, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την χρεωμένη χώρα προκειμένου να κάνει άλλο ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα.

Η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Η σχετική συζήτηση λαμβάνει χώρα την στιγμή που η Ελλάδα πρόκειται να υλοποιήσει τον πρώτο γύρο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, που πιθανά θα καταλήξει στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ κατά την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δύο Έλληνες αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμη υποβάλει στο ΔΝΤ επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση, ωστόσο διερευνά αυτή την δυνατότητα.  

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ νωρίτερα του προγραμματισμένου θα μείωνε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα προσεχή χρόνια, αφού μέρος αυτών των δανείων είναι ακριβότερα τόσο από τα δάνεια που έχει λάβει από την ευρωζώνη, όσο και από το κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε καθοριστικά εκτός των άλλων και στην ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του κ. Τσίπρα ενόψει των εθνικών εκλογών, επειδή θα έρθει να προσμετρηθεί στα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και απεξάρτησης της χώρας από τους πιστωτές της.

Παράλληλα, θα επιτρέψει στον κο Τσίπρα να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, επομένως και την επίβλεψή του.

Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πρώτα να δοθεί το πράσινο φως από την ευρωζώνη και αυτό επειδή οι χώρες της νομισματικής ένωσης πρέπει να παραιτηθούν του δικαιώματός τους να αποπληρώνονται πρόωρα κατά το ανάλογο ποσόν.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, η σχετική διευκόλυνση έχει παραχωρηθεί στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Επηρεάστηκαν τα ελληνικά ομόλογα

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κινούνταν σήμερα στο χαμηλό μηνός του 3,68%, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg.

Η απόδοση των πενταετών ομολόγων σημείωσε πτώση 4 μονάδων βάσης στο 2,55%, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ