Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απειλεί τώρα και μικρότερες τράπεζες

Οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν λάβει σε μεγάλο βαθμό αυστηρότερα μέτρα.

Πηγή: Bloomberg

Σε εγρήγορση θα πρέπει να βρίσκονται με τη σειρά τους και οι μικρότερες τράπεζες για τυχόν κινήσεις και συναλλαγές που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες, την ώρα που οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί έχουν λάβει τα (αυστηρότερα) μέτρα τους. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές Αρχές της Δανίας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, και συγκεκριμένα τον Γενικό Διευθυντή του Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας στην Κοπεγχάγη Jesper Berg, η χώρα του επικεντρώνεται στη «δημιουργία των γραμμών άμυνας και στην ενίσχυση τους».

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank A/S, βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδεχομένως χειρότερης υπόθεσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, καθώς πέρσι δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών αξίας $230 δισ. που πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός υποκαταστήματος στην Εσθονία, ήταν ύποπτο. 

Η αντίδραση της αγοράς ήταν εν πολλοίς «σκληρή», καθώς η τράπεζα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της χρηματιστηριακής της αξίας από τότε που έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις και το σκάνδαλο οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στη Δανία, συμπεριλαμβανομένων πολύ μεγαλύτερων εξουσιών στο Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας.

«Αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Danske Bank ήταν λυπηρό από οποιαδήποτε άποψη», δήλωσε ο Berg, προσθέτοντας ότι «τώρα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.»

Αν και η πλήρης εξάλειψη του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» είναι αδύνατη, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες μπορούν να καταστήσουν δύσκολο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ανέφερε ο Berg. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ