ΕΤΑΑ: Αγοράζει κόκκινα δάνεια από τουρκικές τράπεζες;

Τι εξετάζει η ΕΤΑΑ.

Οι τουρκικές τράπεζες που επιθυμούν να απαλλαγούν από τα αυξανόμενα επισφαλή δάνεια μπορεί να βρουν πρόθυμους αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και στην International Finance Corp (IFC), σύμφωνα με το Bloomberg.
 
Η ΕΤΑΑ και η IFC, ως ιδιωτικός επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι επίσης πρόθυμοι να κάνουν επενδύσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους για τη στήριξη τραπεζών στις χώρες στις οποίες λειτουργούν, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη των οργανισμών, σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η συντριβή της λίρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν το χρέος τους, ιδίως αυτό σε ξένα νομίσματα, προκαλώντας επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
 
Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Τουρκίας εκτιμά ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τη συνολική πίστωση ενδέχεται να αυξηθεί έως και 6% φέτος από 4,1% στο τέλος Φεβρουαρίου.

"Η ΕΤΑΑ ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη εμπλοκή στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Τουρκία", δήλωσε ο Arvid Tuerkner, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας για την Τουρκία, απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
"Δεν έχουμε ακόμη καταθέσει πρόταση να επενδύσουμε σε ΜΕΔ ή σε όχημα ειδικού σκοπού, αλλά θα το εξετάζαμε και θα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε εάν η δομή ικανοποιεί τις εμπορικές και ισχυρές τραπεζικές απαιτήσεις μας", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ