Αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα γκρεμίζουν τα σχέδια της ΕΕ για τους ρύπους

H ΕΕ εξακολουθεί να κινδυνεύει να μην πιάσει τους στόχους ενεργειακής απόδοσης για το 2020.

Πηγή: Bloomberg

Αυξάνεται η ρύπανση από τον κλάδο των μεταφορών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τρίτη, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι αρμόδιοι επιχειρούν να περιορίσουν το πρόβλημα θέτοντας αυστηρότερους περιορισμούς για τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις, στοχεύοντας σε λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους. 

Οι μεταφορές είναι η μόνη βιομηχανία που δεν συνεισφέρει στη μείωση κατά 22% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 1990, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την ρύπανση από την παροχή ενέργειας η οποία μειώθηκε κατά 32% την ίδια περίοδο. 
Πιο συγκεκριμένα, η ρύπανση από τις οδικές μεταφορές αυξήθηκε κατά 20% και οι εκπομπές από τη διεθνή αεροπορία υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με την σχετική έκθεση.

«Στον τομέα των μεταφορών, η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές μειώθηκαν μεταξύ του 2007 και του 2013, αλλά τώρα επανήλθαν πάλι περίπου στα επίπεδα του 2005», ανέφερε η Επιτροπή. Πρόσθεσε δε ότι «ο θετικός αντίκτυπος των πολιτικών αποδοτικότητας αντισταθμίστηκε από την αυξημένη δραστηριότητα των μεταφορών και τη χρησιμοποίηση χαμηλής παραγωγικής ικανότητας στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές».

Η ΕΕ θέλει να ηγηθεί της μάχης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και έχει ανεβάσει τους στόχους για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία σε κάθε περίπτωση κατηγορούνται για την αλλαγή του κλίματος. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ενώ παράλληλα επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32% και να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση κατά 32,5%.

Πάντως, η ΕΕ εξακολουθεί να κινδυνεύει να μην πιάσει τους στόχους ενεργειακής απόδοσης για το 2020, οι οποίοι απαιτούν εξοικονόμηση 20%, με την κατανάλωση ενέργειας να είναι τώρα λίγο πάνω από την τροχιά του στόχου για το τέλος της δεκαετίας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ