Μια εξαιρετικής απόδοσης μετοχή που είναι γλυκιά όσο ένα φλιτζάνι κακάο

Η ζήτηση της σοκολάτας στην Ασία είναι ανοδική και υπάρχει μια εταιρεία στη Μαλαισία που βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πρόκειται για την Guan Chong Bhd, της οποίας οι μετοχές σημείωσαν αύξηση περισσότερο από 150% την χρονιά που μας πέρασε στην Κουάλα Λουμπούρ καθώς τα κέρδη διπλασιάστηκαν, καθιστώντας τον παραγωγό των συστατικών σοκολάτας με την καλύτερη επίδοση στον Δείκτη Καταναλωτικών Προϊόντων Bursa Malaysia.

Ο δείκτης MSCI All Country World των μετοχών διατηρήθηκε σταθερός κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο Brandon Tay Hoe Lian, ο μεγαλύτερος επεξεργαστής κακάου της Ασίας έχει επιτύχει ένα κύμα βελτιωμένων περιθωρίων κέρδους και υψηλότερων πωλήσεων. Το καθαρό εισόδημα διπλασιάστηκε στα 189,3 εκατομμύρια ringgit (45,8 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και το 2019 "φαντάζει το ίδιο καλά όπως πέρυσι" λόγω της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας και των διατηρούμενων περιθωρίων, ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Έχουμε ζήσει έντονη ζήτηση από πέρυσι, δήλωσε ο Tay, που βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει το ποσό των πωλήσεων προς τα πάνω.

Οι άνθρωποι προτιμούν περισσότερη μαύρη σοκολάτα, που θεωρείται ως υγιέστερη εναλλακτική λύση από τα συνηθισμένα σνακ, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για κακάο και επιδεινώνει την στενότητα της αγοράς εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς φασολιών στην Ασία.

Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, ο Tay θέλει να μετακινήσει τις μονάδες επεξεργασίας του πιο κοντά στις περιοχές καλλιέργειας φασολιών, καθώς επιδιώκει να διπλασιάσει την ικανότητα κοπής κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την απομάκρυνση χιλιάδων μιλίων από την Αφρική ή τη Νότια Αμερική, καθώς η παραγωγή φασολιών μειώνεται στη Μαλαισία και την Ινδονησία, είπε.

"Μπορώ να επεκτείνω την ανάπτυξη είτε στην περιοχή προμήθειας φασολιών είτε στην περιοχή πελατών", δήλωσε ο Tay. "Για εμάς, η τάση είναι να πάμε όπου είναι τα φασόλια. Είναι λίγο περιπετειώδες και μερικοί είναι απρόθυμοι να πάνε, αλλά τότε θα χάσετε την ευκαιρία », είπε. Οι κορυφαίοι παραγωγοί στον κόσμο είναι η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, και ο Τάι δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες είναι "αρκετά ενθαρρυντικές όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα. Έχουμε μελετήσει εδώ και εκεί, αλλά δεν είναι συγκεκριμένο".

Χωρητικότητα

Η επιχείρηση καθοδηγείται από τη ζήτηση για σκόνη και αυτό θα καθορίσει εάν η εταιρεία επεκτείνεται ή όχι, δήλωσε ο Tay. "Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για εμάς, εάν η βάση πελατών αυξάνεται και τα λεγόμενα περιθώρια διατηρούνται, θα αναπτυχθούμε."

Ο Guan Chong ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη νότια πολιτεία της Μαλαισίας του Johor. Η εταιρεία έχει επεκτείνει εγκαταστάσεις επεξεργασίας με την πάροδο των χρόνων και έχει χωρητικότητα τώρα 250.000 τόνων, καθιστώντας την μία από τις κορυφαίες μηχανές κοπής στον κόσμο μετά την Barry Callebaut AG, την Cargill Inc. και την Olam International Ltd.

Η επεξεργασία κακάου στην Ασία σημείωσε άνοδο σχεδόν 10% το πρώτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από την Ένωση Κακάου της Ασίας. "Η ζήτηση στην περιοχή παραμένει ισχυρή για τα συστατικά του κακάου", ανέφερε.