Τα τρία σενάρια για συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας

Οι μεγάλες τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται για τη διακοπή της ροής των αγωγών την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας την ήπειρο να στραφεί σε άλλες πηγές και πιθανότατα ανεβάζοντας τις τιμές

Καθώς απομένουν λιγότερες από δέκα ημέρες μέχρι τη λήξη της συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή αγορά προετοιμάζεται για ταραχώδεις συναλλαγές. Αντί για πάρτι στις 31 Δεκεμβρίου, οι επενδυτές θα ανανεώνουν τις οθόνες τους για να ελέγχουν τα δεδομένα για ενδείξεις σχετικά με μια λύση της τελευταίας στιγμής.

Οι μεγάλες τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται για τη διακοπή της ροής των αγωγών μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας την ήπειρο να στραφεί σε άλλες πηγές και πιθανότατα ανεβάζοντας τις τιμές. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης και ενώ μόνο το ένα τρίτο από αυτό περνάει από την Ουκρανία, οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η τρέχουσα συμφωνία δε θα ανανεωθεί, καθώς η Ουκρανία δε θέλει το ρωσικό αέριο να κινείται μέσω των αγωγών της. Ωστόσο, αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης που εξακολουθούν να βασίζονται στο καύσιμο προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια λύση. Οι συζητήσεις της τελευταίας στιγμής προκάλεσαν αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου, με τις τιμές να ταλαντεύονται επανειλημμένα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να μαντέψουν τις επιπτώσεις των δηλώσεων των Ευρωπαίων ηγετών.

1o Σενάριο: Απουσία συμφωνίας

Η Κομισιόν προετοιμάζεται για τη διακοπή των ροών, που είναι και το βασικό σενάριο στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. και HSBC Holdings Plc. Οι χαμένοι όγκοι θα πλήξουν ιδιαίτερα χώρες όπως η Σλοβακία, η οποία πιέζει για επίτευξη συμφωνίας τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας για πιθανή οικονομική ζημία.

Ορισμένες ροές κατευθύνονται επίσης προς την Αυστρία, την Τσεχία και την Ιταλία και η αναζήτηση νέων προμηθειών θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Πρόσφατη αξιολόγηση που διενεργήθηκε από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ ανέφερε ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα πρέπει να είναι «αμελητέος», ωστόσο, δεδομένου ότι το μπλοκ έχει άλλες πηγές. Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που στέλνει σήμερα η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας ετησίως αποτελούν λιγότερο από το 5% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης. Η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει κάποιες από τις ποσότητες που στέλνει μέσω άλλων οδών, όπως τα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι αγωγοί προς την Τουρκία, αν και η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι περιορισμένη.

«Η άνοδος των τιμών θα πραγματοποιηθεί μόνο για λίγες ημέρες το νέο έτος, προτού η αγορά συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα και οι τιμές σταθεροποιηθούν και πάλι», δήλωσε η Φλόρενς Σμιτ, Ευρωπαία στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank.

2ο σενάριο: Καθυστερημένη συμφωνία

Υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί λύση, αν και όχι μέχρι την 1η Ιανουαρίου και ενδεχομένως με μειωμένες ροές.

Οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες. Η Ουκρανία έχει επιμείνει ότι δεν θέλει να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών της και ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υποστηρίξει εναλλακτικές λύσεις που εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας.

Εάν υπάρχει μια χώρα «έτοιμη να μας δώσει το φυσικό αέριο αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε είναι μια πιθανή δυνατότητα, μπορούμε να το σκεφτούμε», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο Αζερμπαϊτζάν.

Ορισμένοι έμποροι φυσικού αερίου έχουν επίσης εικάσει ότι μια συμφωνία θα γίνει πιο πιθανή μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα έθετε ως προτεραιότητα την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας. Όμως οι ΗΠΑ είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης και έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες στην περιοχή.

3ο σενάριο: Συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια εσπευσμένη συμφωνία πιθανότατα θα αποτελούσε έκπληξη για τους περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες και θα προκαλούσε τουλάχιστον ένα προσωρινό sell-off. Οι κερδοσκόποι αύξησαν πρόσφατα τα ανοδικά τους στοιχήματα σε επίπεδα ρεκόρ πριν τα περιορίσουν, δημιουργώντας έτσι πιθανότητες για απότομες κινήσεις των τιμών.

Παρ’ όλα αυτά, είναι η βασική περίπτωση που αναμένει η στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Inc. για την ενέργεια, Mάγκι Ζουτίνγκ Λιν. Σύμφωνα με την ίδια όσο και τον Μάρκο Σααλφράνκ της Axpo Solutions AG, οποιαδήποτε πτώση των τιμών σε περίπτωση συμφωνίας θα είναι πιθανότατα παροδική, καθώς οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και η Ευρώπη πρέπει ακόμη να ανταγωνιστεί για φορτία LNG με άλλες χώρες.

Στο τέλος της ημέρας «η μόνη βεβαιότητα είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Φρανσίσκο Μπλανς της Bank of America.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: «Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ