Πώς ένα χωριό στο Βόλγα έφερε το χάος στην αγορά πετρελαίου

Σε όλη την Ευρώπη.

Οι κάτοικοι της Nikolayevka δεν είχαν πολλά να κουτσομπολεύουν από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του μουσείου βότκας στην Οδό Φιλίας των Ανθρώπων πέθανε, αναγκάζοντας το κλείσιμο του μοναδικού τουριστικού αξιοθέατου στην πόλη.

Όμως, τώρα που το χωριό αυτό – βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Ρωσίας- εμφανίστηκε ως το επίκεντρο ενός διεθνούς πετρελαϊκού σκανδάλου, όλοι λένε ότι γνώριζαν ότι θα συνέβαινε κάτι κακό.

Βρισκόμαστε εδώ, ανατολικά μιας στρογγυλής καμπής στον ποταμό Βόλγα, σύμφωνα με τις αρχές που λένε ότι διαβρωτικά χλωρίδια εισήλθαν στο δίκτυο πετρελαϊκών αγωγών της Ρωσίας με 40.000 μίλια, προκαλώντας την πρώτη διακοπή της κύριας εξαγωγικής αρτηρίας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε γρήγορα να βγάλει από την εθνική εταιρεία Transneft, λέγοντας στις 30 Απριλίου ότι η κρίση προκάλεσε "τεράστια" ζημιά. Οκτώ ημέρες αργότερα, οι ανακριτές κατηγορούσαν μια ομάδα μαύρου μάρκετινγκ που συνεργάζονταν με μια τοπική εταιρεία που είχε πρόσβαση στο σύστημα της Transneft μέσω γραμμών τροφοδοσίας στο Νικολάεβκα.

Η Valya Martinenko, ηλικίας 72 ετών, μπορεί να δει καθαρά την αποθήκη όπου η μόλυνση φέρεται να έχει συμβεί από την αυλή του μικρού μπλε εξοχικού σπιτιού που έζησε ολόκληρη τη ζωή της. Είπε ότι η κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων που την ξυπνούσαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας σταμάτησε μυστηριωδώς περισσότερο από ένα μήνα πριν.

"Δεν τους λείπεις", είπε, καθώς τα κοτόπουλα πετούσαν σε ένα κοντινό δρόμο. "Μόνο χτύπησαν τη σκόνη. Και αυτός ο τόπος ποτέ δεν προσέλαβε τους ντόπιους ούτως ή άλλως. "

Η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών κατηγορεί την ομάδα ότι κλέβει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ρούβλια (15.400 δολαρίων) έτοιμου πετρελαίου, καλύπτοντας τις διαδρομές της αντικαθιστώντας την με ένα παρόμοιο όγκο υγρού μείγματος που αποτελείται από ακατέργαστο αργό και οργανικά χλωρίδια.

Το πρόγραμμα διήρκεσε περίπου 10 ημέρες και κατέληξε να φθίνει μέχρι και 5 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών μέσω του συνδέσμου Druzhba στη Λευκορωσία και πέραν αυτής, επηρεάζοντας τα διυλιστήρια σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια τόνους που αποστέλλονται από τον τερματικό σταθμό Ust-Luga στη Βαλτική, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόμα στη θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζονται από την έκθεση του Bloomberg.

Ο κόμβος στο Nikolayevka, ένα σκηνικό του εγκλήματος, είχε την ικανότητα να κινεί μέχρι και 40.000 τόνους το μήνα, ή περίπου 1.300 τόνους την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τόνος βρώμικου αργού μπορεί να έχει καταλήξει να μολύνει σχεδόν 400 τόνους πετρελαίου που βρίσκονται ήδη στο δίκτυο.

"Αυτή είναι μια ιστορία για την απληστία και την απλή απάτη που συγκρούονται με την ανικανότητα και την έλλειψη ελέγχου πάνω στο τι συμβαίνει στον αγωγό", δήλωσε ο στρατηγός του Bloomberg, Julian Lee.

Ένας εκπρόσωπος της Transneft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τουλάχιστον τέσσερις από τους έξι υπόπτους που ζήτησε η εξεταστική επιτροπή έχουν τεθεί υπό κράτηση. Περιλαμβάνουν μια γυναίκα που είναι ο ονομαστικός ιδιοκτήτης της εταιρείας που ελέγχει την αποθήκη στη Nikolayevka.

Ο πρώην ιδιοκτήτης της μονάδας, Ρομάν Τρούσεφ, δήλωσε ότι πούλησε την αποθήκη πέρυσι, σύμφωνα με την Kommersant. Ο Τρούσεφ, ο οποίος καταζητείται για ανάκριση στη Ρωσία, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν στη Γερμανία όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και ακύρωσε τα σχέδια του να επιστρέψει στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της Transneft, Νικολάι Τόκαρεφ, ο οποίος υπηρέτησε στην KGB με τον Πούτιν στη Δρέσδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο ότι η εταιρεία διαθέτει περίπου 150 σημεία συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα, παρόμοια με εκείνα του Νικολάεβκα. Οι περισσότεροι από αυτούς, είπε, διευθύνονται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η αραίωση του μολυσμένου λαδιού μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να κοστίσει η Transneft πάνω από 370 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup Inc. Ronald Smith. Το αλλοιωμένο αργό ενδέχεται να χρειαστεί να αναμιχθεί με καθαρό υλικό για να αποφευχθούν ζημιογόνες διυλιστήρια.

"Η Transneft έχασε τη φήμη της, γιατί αυτό δεν συνέβη ποτέ πριν", δήλωσε από τη Μόσχα ο Βιτάλι Γερμάκοφ, ειδικός πετρελαίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Κοζάκ δήλωσε ότι η Transneft θα επιβαρύνει το νομοσχέδιο για κάθε υλική ζημία που υπέστησαν οι εταίροι της στη Λευκορωσία, την Πολωνία και αλλού, ως αποτέλεσμα των βρώμικων ροών. Ο τελικός αριθμός θα είναι πιθανώς κάτω από τα 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ.

Ο Τρούσεφ, ο πρώην ιδιοκτήτης, δήλωσε στον Kommersant ότι η αποθήκη είναι πολύ μικρή για να υπολογίσει για όλα τα μολυσμένα ακατέργαστα υλικά. Η Transneft ελέγχει τις μολυσματικές ουσίες κάθε 10 ημέρες, οπότε αν η Νικολάεβκα ήταν η μόνη πηγή του διχλωριούχου, τότε η συγκέντρωση θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά υψηλή, σύμφωνα με τον Rustam Tankaev, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Infotek-Terminal στη Μόσχα.

"Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν αγγίζουν ούτε καν τα πράγματα επειδή είναι τεχνολογία πέτρινης ηλικίας και οι μικροί παραγωγοί που τη χρησιμοποιούν δεν έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν τέτοιο χάος", δήλωσε ο Tankaev. "Έτσι, αν δεν ήταν ατύχημα, φαίνεται πιθανό να ήταν μια σκόπιμη πράξη".

Πίσω στο χωριό, οι Έλενα και Βαλέρι, ένα ζευγάρι των 50 ετών, δήλωσαν ότι ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η εγκατάσταση άλλαξε χέρια και οι νέοι ιδιοκτήτες σταμάτησαν να αλληλοεπιδρούνε με τους ντόπιους. Είπαν ότι η παλιά διοίκηση ήταν γενναιόδωρη, χτίζοντας μια εκκλησία και δωρίζοντας δώρα στο σχολείο κατά τη διάρκεια των διακοπών.

«Αλλά δεν πήραμε κάτι από τη νέα διοίκηση», είπαν.

Εκτός αυτού, δήλωσε ο Martinenko, ένας δια βίου κάτοικος, όλοι αυτοί οι πετρελαϊκοί άνθρωποι είναι αβλαβείς σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο - τη μπαταρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ