Χρηματιστήριο Λονδίνου: "Hello, Africa! Come List With Us"

Δεν είναι συχνά που το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έρχεται στην Αφρική και ψάχνει εταιρείες για εισαγωγή.

Παραδοσιακά, οι εταιρείες που εδρεύουν στην ήπειρο πρέπει να κάνουν μια ισχυρή επίθεση για να διαπραγματεύονται τα αποθέματά τους σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι είναι σε εγρήγορση προκειμένου να ενισχύσουν τις 115 Αφρικανικές εταιρείες εισαγωγής στο LSE. Η συναλλαγή αφορά τη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις αφρικανικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Νιγηρία και την Κένυα, για διπλές λίστες, σύμφωνα με τον Διευθυντή Αναδυόμενων Αγορών και Διεθνών Αγορών Ibukun Adebayo.

Θα επισκεφθούν το Ναϊρόμπι και την Λουάντα, τις πρωτεύουσες της Κένυας και της Αγκόλα αντίστοιχα, μετά από παρόμοια επίσκεψη στη Νότιο Αφρική πριν από δύο μήνες. Σχεδιάζουν επίσης μελλοντικές στάσεις στο Abidjan, στο Κάιρο, στην Καζαμπλάνκα, δήλωσε ο Adebayo. Μια τελική στάση στη Νέα Υόρκη σχεδιάζεται για να παρουσιάσει τις εταιρείες στους αφρικανούς επενδυτές στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

"Εάν μια εταιρεία έχει ένα διεθνές στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, τότε το LSE είναι ένα τέλειο όχημα για την εταιρεία να έρθει και να καταγραφεί", δήλωσε η Adebayo την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Ναϊρόμπι. "Εάν η εταιρεία είναι καθαρά εγχώρια και πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα στην εγχώρια αγορά και να αυξήσει τον αριθμό των επενδυτών που διαθέτει, τότε το LSE μπορεί να βοηθήσει στην εργασία με τοπικούς εταίρους".

Η LSE δεν αναμένει ότι το Brexit θα επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητες του χρηματιστηρίου, δήλωσε ο Adebayo. Κατά μέσο όρο, περίπου το 40% των επενδυτών σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο LSE προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 30% από τις ΗΠΑ και το 9% από τους Ευρωπαίους, δήλωσε.

Πολλές αφρικανικές εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην ανάπτυξη και έλλειψη ελέγχου που προέρχεται από την ύπαρξη δημόσιας οντότητας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nairobi Securities Exchange Geoffrey Odundo κατά τη διάρκεια της οδικής εκδήλωσης.

"Όνειρο κάθε επιχειρηματία είναι να γίνει δημόσιος", δήλωσε ο Odundo. «Έχουμε ακόμα για να φτάσουμε σε αυτή την υλοποίηση στην Αφρική».

Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατάταξη στο LSE περιλαμβάνουν το National Oil Corp. της Κένυας και την Econet Wireless Zimbabwe Ltd.

Εδώ είναι μερικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εταιρειών LSE για να εμπνεύσουν την Αφρική, το οποίο η ανταλλαγή περιγράφει ως τις "πιο εμπνευσμένες και δυναμικές ιδιωτικές εταιρείες υψηλής ανάπτυξης" της ηπείρου:

Νότια Αφρική: Ad Dynamo International, Coega Dairy, Compuscan

Νιγηρία: Afriland Properties, Alpha Mead Group, ARM Life

Κένυα: Acorn Group, BitPesa, Cellulant Kenya, Chandaria Industries, D.light

Ακτή Ελεφαντοστού: Azalai Hotel Abidjan, Cipharm SA, Clinique Procréa , Agriex

Ακτή Ελεφαντοστού Αγκόλα: Aldeia Nova, Angola Energy Greentech, Kora Angola, WEZA

Αίγυπτος: Cairo Three A, Carbon Holdings, Eagle Chemical Group, Sambo Metals 

Μαρόκο: 10 Rajeb, Bricoma, Damandis Maroc, Ama Detergent, Medafrica Systems

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ