Σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων παρουσίασε την Τρίτη η Βρετανία, τονίζοντας τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την καλύτερη θεσμοθέτηση του άναρχου κλάδου των digital assets.
Μιλώντας σε εκδήλωση για τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα crypto assets», το οποίο θα υποστηρίζει μεν την καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα θα καταπολεμά τις κακόβουλες πρακτικές.
Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα θέτει σαφείς κανόνες διαφάνειας, προστασίας των καταναλωτών και επιχειρησιακής ανθεκτικότητας για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αντίστοιχους με εκείνους που ισχύουν στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα ανταλλακτήρια crypto, οι διαμεσολαβητές και οι πράκτορες κρυπτονομισμάτων θα υπόκεινται πλέον σε ρύθμιση, με στόχο την προστασία των χρηστών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά.
«Η ρύθμιση πρέπει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και όχι να την εμποδίζει», τόνισε η Ριβς κατά την ομιλία της.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς των crypto υποστηρίζουν ότι η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), που είναι ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξε μέχρι σήμερα υπερβολικά αυστηρή ως προς την έγκριση αδειών λειτουργίας για εταιρείες του κλάδου με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η Βρετανίδα υπουργός υπογράμμισε, πάντως, ότι για να καταστεί η Βρετανία παγκόσμιος ηγέτης στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, είναι κρίσιμη η διεθνής συνεργασία. Για το σκοπό αυτό το Λονδίνο σχεδιάζει να ενισχύσει τη ρυθμιστική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την υπεύθυνη υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Σημειωτέον ότι η Ρέιτσελ Ριβς είχε μια πρώτη εποικοδομητική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, με τον Αμερικανό ομόλογό της, Σκοτ Μπέσεντ. Η ατζέντα επεκτάθηκε σε διάφορα θέματα διμερούς συνεργασίας, με κορυφαίο την επίτευξη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Πώς ο πόλεμος δασμών του Τραμπ ενισχύει το ευρωπαϊκό εμπόριο (πίνακες)