Αυτός πρόβλεψε τον ερχομό του Bitcoin πριν από 20 χρόνια

Πώς ο νομπελίστας οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν έπεσε μέσα στις εκτιμήσεις του.

«Νομίζω πως το Internet θα γίνει μια από τις κύριες δυνάμεις που θα μειώσουν τον ρόλο των κυβερνήσεων. Ένα πράγμα που λείπει, αλλά που σύντομα θα αναπτυχθεί, είναι ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό νόμισμα.

Η μέθοδος που αγοράζουμε από το Internet, να μεταφέρουμε κεφάλαια, από τον Α στον Β, χωρίς ο Α να γνωρίζει τον Β ή ο Β τον Α. Με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνω ένα 20δόλαρο και το μεταφέρω σε εσένα. Χωρίς να υπάρχει καταγραφή από πού προήρθε, χωρίς να γνωρίζεις ποιος είμαι. Φυσικά θα υπάρξει και η αρνητική πλευρά.

Οι εγκληματίες και εκείνοι που κάνουν παράνομες συναλλαγές, θα διευκολυνθούν και αυτοί. Ωστόσο η τάση που θα διαμορφωθεί, μέσα από το Internet να γίνει δυσκολότερο να συγκεντρώσεις φόρους, πρόκειται να έχει μια πολύ σημαντική θετική επίδραση».

Φαίνεται απίστευτο αλλά αυτή η δήλωση δεν είναι καινούργια. Την έκανε το μακρινό 1999 ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Milton Friedman! Όχι μόνο πρόβλεψε την ύπαρξη ενός ψηφιακού νομίσματος τύπου Bitcoin, αλλά και την ευκολία σε διαδικτυακές εταιρίες να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους. Όπως κατηγορούν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες εδώ και καιρό, χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Η νομισματική εξέλιξη που περιγράφει ο Friedman είναι συναρπαστική για δυο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος είναι πως μάλλον πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ολόκληρος ο χρηματοοικονομικός κλάδος, Αυτό που ονομάζουμε τραπεζικό σύστημα και αγορές. Για κάποιους δεν πρόκειται καν για απλή καινοτομία, αλλά για έναν νέο πολιτισμό, με την πλήρη έννοια του όρου. Θεωρούν ότι πορευόμαστε προς ένα παγκόσμιο σύστημα που αποτελείται από αλληλοεξαρτώμενες μονάδες, δομημένο όπως ο εγκέφαλος. Η δύναμη δεν θα βρίσκεται πια συγκεντρωμένη σε ένα μόνο σημείο, αλλά κατανεμημένη. Συνδεδεμένη και ταυτόχρονα αποκεντρωμένη.

Ο δεύτερος είναι πως τον βλέπουμε να γεννιέται μπροστά στα μάτια μας. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται με την συμβολή μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε μέρος της εξέλιξης. Όσοι συμμετέχουμε ενεργά, έχουμε γεννηθεί αργά για να εξερευνήσουμε τη γη, γεννηθήκαμε πολύ νωρίς για να εξερευνήσουμε το διάστημα, αλλά γεννηθήκαμε πάνω στην ώρα για να δούμε την ανατολή της εποχής που το κράτος θα πάψει να κυριαρχεί πάνω στο νόμισμα.

Είναι αλήθεια πως ότι δεν γνωρίζουμε, μας φοβίζει. Αυτή η φράση έχει εφαρμογή σε πολλά θέματα, είτε τεχνολογικά είτε κοινωνικά. Πριν λίγα χρόνια υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το Bitcoin. Σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη. Ελάχιστοι πιστεύανε ότι θα τα καταφέρει να επιβιώσει, πόσο μάλλον να θριαμβεύσει. Το ελπίζανε, αλλά δεν ήταν σίγουροι. Όπως και με την εξάπλωση του Internet. Το 1995 δεν ήταν σίγουροι. Το 2005 δεν αμφέβαλε κανείς.

Όταν άρχισε να διαφαίνεται η μαζική εξάπλωση του Internet, πολλοί αμφιβάλλανε για την δυναμική του. Ισχυριζόντουσαν πως δεν υπάρχουν αρκετοί με δεξιότητες στον προγραμματισμό, ότι θα μπλοκάρει αν κυκλοφορούν πολλά e-mails, ότι δεν μπορούμε να δούμε βίντεο. Ωστόσο μια τεχνολογία ποτέ δεν αποτυγχάνει όταν υπάρχει ζήτηση. Αποτυγχάνει μόνο από έλλειψη ενδιαφέροντος. Όσο υπάρχει ζήτηση, οι λύσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται.

Νομίζετε πως δεν συμβαίνει το ίδιο με το Bitcoin; Πριν 10 χρόνια με 100 δολάρια έπαιρνες 100 Bitcoin. Τώρα για να αποκτήσεις την ίδια ποσότητα Bitcoin χρειάζεσαι πάνω από 1.000.000 δολάρια. Αυτή η τεράστια αλλαγή τι αντιπροσωπεύει; Ότι κανείς πλέον δεν θεωρεί πως το Bitcoin θα πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Δεν είναι καινούργια ιστορία η αντίδραση στην τεχνολογική πρόοδο. Οι αλλαγές, το άγνωστο, προκαλούν φόβο. Δεν υπάρχει μεγάλη εφεύρεση που να μην την υποδέχτηκαν οι άνθρωποι με έντονα συναισθήματα. Η ατμομηχανή, ο σιδηρόδρομος, ο τηλέγραφος, το Internet, προκάλεσαν στην εποχή τους εκτός από ενθουσιασμό, βίαιες επιθέσεις. Μέχρι να έρθει η επόμενη επινόηση, να εξαφανίσει σιγά σιγά τα κύματα του ενθουσιασμού και του φόβου που ξεσήκωσε η προηγούμενη.  

Η ιδιοκτησία της πληροφορίας είναι διαφορετική από την «πραγματική» ιδιοκτησία. Δεν είναι πεπερασμένη. Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω εγώ και ταυτόχρονα κάποιος άλλος. Αν χρησιμοποιήσω το χωράφι σου για να το καλλιεργήσω, το στερώ από εσένα. Αν χρησιμοποιήσω μια πληροφορία που κατέχει ο ένας, αυτή δεν χάνεται. Οι αναλφάβητοι του μέλλοντος δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν.

Πηγή: eutro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ