Ελεύθερη πτώση για το Bitcoin μέσα σε λίγες ώρες

Μέχρι χθες είχε αποφύγει την διόρθωση, αλλά το ύποπτο σημείο ήταν ότι το επιχείρησε αρκετές φορές.

Το trading σαν δραστηριότητα μοιάζει πολύ με την ερωτική σχέση, καθώς προκαλεί έντονα συναισθήματα. Προσφέρει μεγάλες χαρές, αλλά και επώδυνες λύπες. Κι όχι μόνο αυτό. Όταν δεν «τραβάει» πρέπει να πάρεις την μεγάλη απόφαση. Να το εγκαταλείψεις πριν σε καταστρέψει ψυχολογικά (και οικονομικά). Είτε πρόκειται για ένα απλό trade, είτε για την οριστική αποχώρηση σου από τον χώρο.

Αυτό συνέβη στις 21:00 ώρα Κύπρου χθες το βράδυ. Μέσα σε 12 ώρες το Bitcoin έχασε σχεδόν 1.000 δολάρια. Μέχρι χθες είχε αποφύγει την διόρθωση, αλλά το ύποπτο σημείο ήταν ότι το επιχείρησε αρκετές φορές. Συγκεκριμένα εφτά! Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε αν η όγδοη θα ήταν η καθοριστική. Και πράγματι ήταν. Όλες τις φορές οι αγοραστές κατάφεραν να το αποκρούσουν, ωστόσο ήταν φανερό πως οι πιθανότητες ήταν εναντίων τους. Κάποια στιγμή θα λύγιζαν.

Όπως έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα, το πρώτο επίπεδο στήριξης που φαντάζει ως πιθανό είναι κοντά στα 9.140 δολάρια. Αν υποχωρήσει και κάτω από αυτό, το επόμενο εμπόδιο βρίσκεται στο επίπεδο των 8.300 δολαρίων. 

Είναι εύκολο λοιπόν να προβλέψουμε την τιμή του Bitcoin; Όχι βέβαια. Οι αγορές δεν υπάρχουν για να ικανοποιούν τις επιθυμίες μας. Είναι σχεδιασμένες για να παίρνουν τα λεφτά από τους αδαείς και να τα κατευθύνουν προς το έξυπνο χρήμα. Για να επιβιώσει κάποιος στις επενδύσεις πρέπει πρώτα να καταλάβει, αν όχι να αγαπήσει, το σχετικό και την αβεβαιότητα. Να δεχτεί το περίπλοκο της αιτιότητας. Αλλιώς χάνει την ώρα του. Και τα λεφτά του.

Η τεχνική ανάλυση δεν απαντάει στο ερώτημα «που κατευθύνεται η αγορά». Δεν είναι η δουλειά της αυτή, όσο και αν επικρατεί αυτή η εντύπωση. Μας βοηθάει μόνο να προσδιορίζουμε τις πιθανότητες. Είδαμε υψηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες; Αν ναι, τότε έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι η αγορά κατευθύνεται ανοδικά.

Ο λόγος είναι πως υπάρχουν αποδείξεις, όχι απλώς ενδείξεις, ότι η πίεση των πωλητών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πρωτύτερα. Συνεπώς οι πιθανότητες γυρίσανε υπέρ της ανόδου. Αν όχι, είτε παίρνουμε short θέση, είτε καθόμαστε στην άκρη. Μέχρι πότε; Μέχρι να δούμε υψηλότερες κορυφές και πυθμένες. Αν δούμε τέτοιο σχηματισμό, δεν θα πρόκειται για γνώμη. Θα είναι γεγονός.

Τα χαμηλότερα υψηλά δημιουργούν αρνητική διάθεση. Οι επενδυτές δίνουν προσοχή στα άσχημα νέα επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα. Φοβούνται πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κάποιοι πανικοβάλλονται. Πουλάνε δημιουργώντας νέο κύμα προσφοράς, άρα και περαιτέρω πτώση των τιμών.

Είμαστε στην φάση που οι τιμές πρέπει να πέσουν, για να δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση. Το αντίθετο συμβαίνει στην φάση της ευφορίας, όπου κυριαρχεί η έλλειψη φόβου. Που τρέχουμε να προλάβουμε το τρένο, μην μας φύγει. Όταν υπολογίζουμε να αγοράσουμε στην διόρθωση και αυτή δεν είναι ποτέ όση την θέλαμε.

Πηγή: euro2day.gr

Για μισό λεπτό, θα σκεφτούν κάποιοι. Εσύ Παζόπουλε δεν ήσουν θετικά προδιατεθειμένος -έως ενθουσιώδης- για την πορεία του Bitcoin; Άλλαξες γνώμη τώρα; Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, όσο αφορά την μεγάλη εικόνα. Όμως η πορεία προς την κορυφή δεν θα επιτευχθεί χωρίς στάσεις. Δεν ανεβαίνει κανείς στο Έβερεστ τρέχοντας συνεχώς. Σταματάει, ξεκουράζεται, στήνει αντίσκηνο προκειμένου να εγκλιματιστεί στο υψόμετρο. Όταν δει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην άνοδο, αλλάζει μονοπάτι, έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει πίσω πρώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ