Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για το Bitcoin σήμερα;

Γνωρίζουμε με σιγουριά πως το Bitcoin δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Όπως κάθε περιουσιακό στοιχείο, έτσι και το Bitcoin, αξίζει παραπάνω όσο οι άνθρωποι επιθυμούν να πληρώνουν παραπάνω. Αν συγκρίνουμε το σημερινό οικοσύστημα των crypto με εκείνο που ήταν πριν μόλις 5 χρόνια, είναι σαν να συγκρίνουμε δύο διαφορετικά σύμπαντα. Χρειαζόμαστε διαβατήριο να περάσουμε από το ένα χωροχρόνο στο άλλο. Δεν απαρτίζεται καν από τους ίδιους ανθρώπους, την ίδια κατηγορία συμπεριφορών, τα ίδια πορτοφόλια.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η αγορά τώρα είναι πιο συνετή επενδυτική κίνηση από τότε που το Bitcoin είχε 100 δολάρια. Όποιος αγόραζε στην αρχή της δημιουργίας του, έπαιρνε τεράστιο ρίσκο, είτε συνειδητά, είτε έχοντας άγνοια κινδύνου. Δεν ήταν καθόλου σίγουρο πως την επόμενη θα υπήρχε το Bitcoin ή αν τα ευρώ ή τα δολάρια που δαπάνησε για να τα αποκτήσει του θα έκαναν φτερά.

Αντίθετα, σε αυτή την συγκυρία γνωρίζουμε με σιγουριά πως το Bitcoin δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Το στοίχημα δεν είναι πλέον αν ήρθε για να μείνει. Είναι αν θα καταφέρει να αλλάξει τη λειτουργία του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως καθώς η κεφαλαιοποίηση του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, δύσκολα θα δούμε και πάλι μεγάλες επιδόσεις. Θεωρώ πως αυτό το μετριοπαθές σενάριο έχει μικρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί. Υπάρχουν πολύ σοβαρές προϋποθέσεις, για να υπάρξει μια πραγματικά μαζική εισροή.

Όλοι αυτοί οι θεσμικοί δεν θα βάζανε τόσα χρήματα, δεν θα δημιουργούσαν τόσο μεγάλη υποδομή, δεν θα διαθέτανε τόσο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο ταλέντο, για να δούνε το Bitcoin να πεθαίνει. Ίσα ίσα, που πλέον τους συμφέρει να ανέβει η αξία του. Επειδή μάλιστα είναι κατά κανόνα μακροχρόνιοι και όχι ευκαιριακοί επενδυτές, αποσύρουν Bitcoin από την κυκλοφορία, κάνοντας τα διαθέσιμα προς αγορά ακόμα πιο σπάνια.

Έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις πως με τα future της Bakkt δυνατοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να σορτάρουν ή να επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν την αγορά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο, αλλά το καλό με τα νέου τύπου futures, είναι πως ο πωλητής σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αγοράσει πραγματικά Bitcoin, όχι δολάρια όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ενδιαφέρον είναι πως το CME, που για την ώρα είναι η μοναδική εταιρία που οργανώνει αγορά futures, αλλάζει τα δεδομένα. Μέχρι τώρα το κάθε future που διαπραγματευόταν ισοδυναμούσε με 5 Bitcoin. Τώρα αυξάνουν το όριο σε 10 Bitcoin (σχεδόν 100.000 δολάρια). Από ότι φαίνεται στρέφονται και αυτοί στην αγορά των θεσμικών επενδυτών.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ