Αγωνία για την πορεία του Bitcoin

To Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει.

Με αφορμή την προχθεσινή διόρθωση, πάλι άρχισαν να βγαίνουν κάποιοι που να διακηρύττουν τον θάνατο του Bitcoin. Αν και η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός, όλο και λιγοστεύουν. Παρ' όλα αυτά είναι να απορείς με το κουράγιο τους να επιμένουν.

Το Bitcoin είναι κοπανιστός αέρας, θέμα χρόνου να μηδενίσει, η φούσκα άρχισε να σκάει. Επί 10 ολόκληρα χρόνια, τα ίδια και τα ίδια. Και το αποτέλεσμα;

Συνεχίζει να ανεβαίνει. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την πορεία της τιμής του Bitcoin κάθε χρονιά, σαν χθες, την 25η Σεπτέμβρη (σε δολάρια):

2010: 1

2011: 4

2012: 12

2013: 129

2014: 410

2015: 235

2016: 602

2017: 3.776

2018: 6.430

2019: 8.453

Με άλλα λόγια, για πεθαμένο, πολύ ζωηρά κινείται και γιγαντώνεται!

Και να ήταν μόνο αυτό. Πλέον το Bitcoin είναι ανάμεσα στα κορυφαία νομίσματα παγκοσμίως, παρόλο που έχει ζωή μόλις μια δεκαετία. Δύσκολα μπορείς να χαρακτηρίσεις κάτι τέτοιο ως αποτυχία. Είναι βέβαιο πως θα βρείτε αρκετά λεξικά που να έχουν διαφορετική άποψη.

Το παραπάνω γράφημα αποκαλύπτει τον δείκτη M2* των μεγαλύτερων νομισμάτων. Το μεγαλύτερο νόμισμα είναι το κινεζικό yuan, ενώ ακολουθεί το αμερικανικό δολάριο.

Τότε γιατί έπεσε; ρωτάνε με αγωνία εχθροί και φίλοι των κρυπτονομισμάτων. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πού βρίσκεται το αφύσικο. Αν πάει μια χρηματιστηριακή αξία από τις 3.300 στις 14.000 δολάρια, δηλαδή να έχει υπερτετραπλασιάσει την αξία της μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, μόνο παράξενο δεν είναι να διορθώσει. Αντίθετα, το να μην υποχωρήσει θα ήταν το παράλογο. Καμία χρηματιστηριακή αξία δεν ανεβαίνει αδιάλειπτα, χωρίς να διακόπτεται από διορθώσεις ή όπως το χαρακτηρίζουν συχνά, ρευστοποίηση κερδών.

Μήπως πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο για το Bitcoin; Ούτε αυτό ισχύει. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε πόσες φορές στην ιστορία του σημείωσε υποχωρήσεις σε διψήφιο ποσοστό. Από ό,τι φαίνεται καθαρά, 70 διαφορετικές φορές το Bitcoin έχει διορθώσει περισσότερο από 10% τα τελευταία οκτώ χρόνια (από την 1η Αυγούστου 2011).

Δηλαδή να μην ανησυχούμε; Μια πτώση της τάξης του 40% είναι αναμφίβολα μεγάλη. Δεν αρκεί όμως να ισχυριστεί κάποιος ότι έπαψε το Bitcoin να βρίσκεται στην «bull» φάση της αγοράς. Ότι έπαψε να υπερισχύει η αισιοδοξία και ότι τα ηνία έχει πάρει η κατήφεια. Ακόμα και το 2017, όπου σημειώθηκε η επική ανοδική κίνηση του Bitcoin από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια, οι υποχωρήσεις της τάξης του 30-40% μόνο ασυνήθιστες δεν ήταν.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, με κόκκινο πλαίσιο έχουμε σημειώσει 6 περιπτώσεις όπου υπήρξε υποχώρηση από 30% μέχρι 40%.


Καλώς ή κακώς, έτσι συμπεριφέρεται το Bitcoin και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει με παρόμοιο τρόπο το επόμενο διάστημα, δίνοντας ευκαιρίες αλλά και κρύβοντας κινδύνους. Τα ιστορικά δεδομένα μάς δείχνουν το παρελθόν. Δεν προβλέπουν το μέλλον. Ωστόσο το παρελθόν μάς εκμυστηρεύεται πολλά για τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αξιών. Αν ελπίζετε πως δεν θα ξανασυμβεί, το πιθανότερο είναι να είστε λάθος. Καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι.

Όποιος trader τρομάζει με τέτοιας έντασης διακυμάνσεις, είναι φανερό πως βρίσκεται σε λάθος χώρο. Αν θέλει να ασχοληθεί με τα crypto, θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το χαρακτηριστικό, εφόσον το θεωρεί μειονέκτημα. Γιατί πολλοί το θεωρούν πλεονέκτημα, αφού δίνει συχνότερες ευκαιρίες για κέρδη.

Το ίδιο ισχύει και για όποιον επενδυτή θεωρεί καταστροφή και όχι ευκαιρία τη διόρθωση. Αν δεν έχει πειστεί για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του Bitcoin, σημαίνει πως έχει τοποθετήσει τα χρήματά του σε κάτι που δεν πιστεύει. Και όποιος ασχολείται με μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν του ταιριάζει ή δεν έχει τις γνώσεις ή δεν μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ