Γερμανία: Οι τράπεζες «μπαίνουν» στο Bitcoin εντός του 2020

Σε λίγο καιρό, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα.

Οι εξελίξεις τρέχουν στη Γερμανία. Ήδη εμφανίστηκε η πρώτη τράπεζα που ζητά από τους καταθέτες της να πληρώσουν, για να τους κάνει… την τιμή να κρατάει τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Τράπεζα Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck στη Βαυαρία χρεώνει πλέον με το αρνητικό επιτόκιο 0,5% ακόμα και τους μικρούς καταθέτες. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας, αναγκάστηκαν να προβούν σε μια τέτοια κίνηση, καθώς τους κόστιζε να «παρκάρουν» χρήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μέχρι τώρα αρνητικά επιτόκια είχαν μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Δεν χρειάζεται καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση, ούτε σοβαρή καταπόνηση του εγκεφάλου, για να αντιληφθείς πως αν συνεχίσει αυτή την πολιτική το τραπεζικό σύστημα, οι πελάτες των τραπεζών θα προτιμούν να συναλλάσσονται με μετρητά ή να τοποθετούν τα χρήματά τους κάπου όπου δεν θα χρεώνονται. Και μια από τις εναλλακτικές σίγουρα αποτελεί το Bitcoin.

Έχουμε όμως και συνέχεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί σε αναθεώρηση της τέταρτης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αφήνοντας χώρο στις τράπεζες να προσφέρουν Bitcoin στους πελάτες τους! Το νομοσχέδιο προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2020.

Από εκεί ορμώμενη, η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή πρόσφατα ψήφισε το δικό της νομοσχέδιο, χωριστό από την ΕΕ. Το νομοσχέδιο αίρει τις απαγορεύσεις και θα επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να προσφέρουν στους πελάτες τους κρυπτονομίσματα, εκτός από παραδοσιακά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές. Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και αναμένεται να υπογραφεί από τα 16 κρατίδια.

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τη βιασύνη των Γερμανών στο ότι οι αρχές ανησυχούν πως έχουν μείνει πίσω στα θέματα του blockchain, παρόλο που θα ήθελαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα για τα μέλη της. Επιπλέον, πιστεύει πως έχουν εμπειρία στο να διατηρούν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους ασφαλή.

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και στις ΗΠΑ. Ο Charles Schwab, ένας γίγαντας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με περιουσιακά στοιχεία άνω των 3,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την εξαγορά της TD Ameritrade για 26 δισ. δολάρια. Η συγχώνευσή τους θα δημιουργήσει έναν κολοσσό με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών και 30.000 υπαλλήλους.

Η Charles Schwab δεν προσφέρει αγορές σε Bitcoin. Ναι, αλλά θα προσφέρει η TD Ameritrade, η οποία είχε προνοήσει να επενδύσει στην ErisX. Μια πλατφόρμα συναλλαγών που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και προσφέρει συμβόλαια Bitcoin. Ο εκπρόσωπος της Charles Schwab, ο Mayura Hooper, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ήταν προσεκτικός: «Είναι πολύ νωρίς στη διαδικασία να σχολιάσουμε οποιεσδήποτε πτυχές της συμφωνίας», δήλωσε. Ωστόσο η απόκτηση της TD Ameritrade αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την Charles Schwab, ώστε να προλάβει να εισέλθει έγκαιρα στον χώρο, καθώς ήδη προηγείται η Bakkt και η Fidelity.

Σε λίγο καιρό, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα. Και αυτό αποτελεί game changer. Μην το υποτιμάτε. Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν αγοράσει, γιατί τους μπερδεύει η διαδικασία ή αγνοούν τον τρόπο που θα αγοράσουν Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα.

Μια από τις τεράστιες ιδιαιτερότητες που έχει το Bitcoin είναι πως λειτουργεί εκτός τραπεζικού ή χρηματιστηριακού συστήματος. Αυτή του η ιδιότητα παραμένει. Δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Το νέο που προστίθεται είναι πως πλέον υπάρχει θεματοφυλακή, για όποιον το επιθυμεί. Για όποιον μπερδεύεται με την ιδιαιτερότητα της φύλαξης του Bitcoin ή δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να έχει ιδιωτικά κλειδιά και τη σκοτούρα τους.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ