Ορισμένες απάτες φωνάζουν από μακριά. Για παράδειγμα μια διαφήμιση που βλέπουμε συχνά στο Facebook να κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές.
Παραπλανά τους αναγνώστες βάζοντας λόγια στο στόμα επωνύμων, που φυσικά ουδέποτε έχουν πει. Στην αρχή ήταν ο πρώην εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος, κατόπιν η Αγγελική Φράγκου από τον εφοπλιστικό κλάδο και τελευταία ο τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς. Όλοι φέρονται να λένε πως μέσω του Bitcoin κερδίζουν αστρονομικές αποδόσεις. Όταν όμως πατάς το link όπου σε παραπέμπουν (αν είσαι λίγο υποψιασμένος), αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως πρόκειται για απάτη.
Όμως κάποιοι έχουν γίνει πολύ έξυπνοι και πλέον είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις. Ίσως να ξεκινάνε ως απόλυτα νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά στη συνέχεια εξελίσσονται σε κάτι άλλο, όπως έχουμε στην περίπτωση του BitClub, που είχε δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Στο επίσημο site της εισαγγελίας του New Jersey των ΗΠΑ, αναρτήθηκε πως τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την εμπλοκή τους σε μια απάτη που ανέρχεται στα 722 εκατομμύρια δολάρια. Απάτη που έχει σχέση με την εξόρυξη (mining) κρυπτονομισμάτων.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συνωμοσία οι Matthew Goettsche, Jobadiah Weeks και ο Joseph Abel, 49 ετών. Δύο ακόμα κατηγορούμενοι, των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύφθηκαν, παραμένουν ελεύθεροι, δήλωσε ο εισαγγελέας Craig Carpenito.
Το κατηγορητήριο περιγράφει ένα σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας σχέδιο Ponzi, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που εξαπάτησε ανυποψίαστους επενδυτές. Οι φερόμενοι ως δράστες είχαν αναπτύξει περίπλοκες τακτικές με υποσχέσεις μεγάλων αποδόσεων. Από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, εκμεταλλεύονταν το BitClub Network, ζητώντας χρήματα από επενδυτές, ως αντάλλαγμα για μετοχές που υποτίθεται αφορούσαν φάρμες εξόρυξης. Επιπλέον επιβράβευε τα μέλη του για την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Οι οργανωτές του BitClub Network ισχυρίζονταν ότι συγκέντρωναν τα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν εξοπλισμό εξόρυξης και στη συνέχεια να διανείμουν τα κέρδη. Αντί γι' αυτό δημοσίευαν ψεύτικα στοιχεία και εξαπατούσαν τους επενδυτές. Αυτή η τακτική συνεχιζόταν για αρκετά χρόνια, ενώ τα χρήματα των θυμάτων διοχετεύονταν για να συντηρούν τον πολυτελή βίο των κατηγορουμένων.
Από τις συζητήσεις που έχουν καταγραφεί, ο Goettsche με τους συγκατηγορούμενους του, έλεγε πως ο στόχος τους είναι οι «χαζοί» επενδυτές, τους οποίους αποκαλούσε «πρόβατα». Δήλωνε πως «οικοδομούν το μοντέλο τους στην πλάτη των ηλίθιων». Η εισαγγελία τούς κατηγορεί επίσης για την πώληση μετοχών του BitClub Network, οι οποίες δεν είχαν εγγραφεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Μέχρι τώρα περιγράψαμε μια κλασική περίπτωση απάτης. Όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που αξίζει να σταθούμε. Κάποτε το BitClub ήταν σταθερά στην πρώτη πεντάδα των παραγωγών Bitcoin παγκοσμίως. Κάποια στιγμή όμως εξαφανίστηκαν από τη λίστα των μεγαλύτερων παραγωγών. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς, αλλά κάποια στιγμή το επιχειρηματικό τους μοντέλο άλλαξε, για να το πούμε ευγενικά. Παρόλο που μπαίνανε νέοι μεριδιούχοι, το hash rate τους δεν ανέβαινε. Ενώ δηλαδή αυξάνονταν οι πόροι που θα έπρεπε να διαθέτουν στο σύστημα, κάτι τέτοιοδεν φαινόταν. Προφανώς είχαν πάψει να επενδύουν σε νέα μηχανήματα.
Το καλό με το δίκτυο του Bitcoin είναι ότι μπορεί να φαίνεται αρκετά πολύπλοκο, ειδικά για τους αρχάριους, αλλά όλες οι πληροφορίες είναι δημοσιευμένες. Αν όχι όλες, σίγουρα αρκετές για να μπορέσεις να προφυλαχθείς από τις κατατοπιές. Πληροφορίες που αφορούν το Hash Rate στην περίπτωση του BitClub ή τη συγκέντρωση των tokens σε ελάχιστους, που αναφέραμε χθες, με την αφορμή του Matic.
Οι επιπτώσεις στην αγορά των crypto
Όταν συνέλαβαν τη συμμορία των 6 ιδρυτών του Plus Token, η τιμή άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Η απάτη βέβαια ήταν πολύ μεγαλύτερη, της τάξης των 2,9 δισ. δολαρίων. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα από αυτά έχουν στην κατοχή τους, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό σε κρυπτονομίσματα και εκφράζονται φόβοι πως οι δράστες τα διοχετεύουν στην αγορά τους τελευταίους μήνες.
Στο καλό σενάριο, οι ανησυχίες σχετικά με τη νέα απάτη που αποκαλύφθηκε είναι υπερβολικές ή θα απορροφηθούν από την αγορά εύκολα. Ας πάρουμε όμως το χειρότερο σενάριο. Πως είτε αποδειχθούν βάσιμες οι κατηγορίες είτε όχι, θα οδηγήσει σε γκρέμισμα της τιμής του Bitcoin. Πρόκειται για κάτι που θα είναι σίγουρα κακό ή θα αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία να αγοράσουν οι ενδιαφερόμενοι σε τιμή-δώρο;
Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί τότε που έκλεισε το ανταλλακτήριο Mt. Gox. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρότερο. Από το 2013 έως το 2014 που έκλεισε, χειριζόταν πάνω από το 70% των συναλλαγών Bitcoin παγκοσμίως. Τον Φεβρουάριο του 2014, αποκαλύφθηκε ότι είχαν κλαπεί 850.000 Bitcoin, αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και συνελήφθη ο ιδρυτής του για απάτη και χειραγώγηση. Η εμπιστοσύνη στο Bitcoin, όπως ήταν φυσικό, κλονίστηκε. Μέχρι τον Γενάρη του 2015, από τα 717 δολάρια κατέληξε να διαπραγματεύεται στα 209, σημειώνοντας πτώση μέχρι και 71%.
Τελικά όμως το Bitcoin όχι μόνο δεν «πέθανε» αλλά επιβράβευσε με τον καλύτερο τρόπο τους πιστούς του, που δεν πτοήθηκαν. Σκεφτείτε την τιμή που είχε τότε και την τιμή που έχει τώρα.
Πηγή: euro2day.gr