Γιατί εκτοξεύτηκε το Bitcoin;

Μετά και την επίθεση των Αμερικανών στη Βαγδάτη.

Εκτόξευση του Bitcoin κατά 7,5% είχαμε τις τελευταίες ώρες. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, έσπασε τη μονότονα αργή και βασανιστική διολίσθηση των προηγούμενων ημερών.

Η αντίδραση αυτή δεν είναι άσχετη με τη σημερινή βουτιά των διεθνών χρηματαγορών, που οφείλεται στο χτύπημα των Αμερικανών στο έδαφος του Ιράν. Μια ενέργεια που ανοίγει τον δρόμο για αντίποινα και κλιμάκωση της κατάστασης.

Το θετικό, όσον αφορά το Bitcoin, δεν ήταν τόσο η ανοδική κίνηση όσο ότι επιβεβαιώνει την ιδιότητά του ως μη συσχετιζόμενου περιουσιακού στοιχείου. Πολλοί θεωρούν πως θα αποτελέσει νησίδα ασφαλείας σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης. Αν ο χαρακτηρισμός νησίδα ασφαλείας φαίνεται υπερβολικός, σίγουρα δεν θα διαφωνήσετε με τον όρο αντιστάθμιση κινδύνου. Το Bitcoin δεν αντιδράει στα οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα όπως οι μετοχές, τα ομόλογα ή η αγορά συναλλάγματος.

Αυτή η έλλειψη συσχέτισης το κάνει ελκυστικό σε κάποιους επενδυτές, που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από τους παραδοσιακούς κινδύνους της αγοράς. Γι' αυτό βλέπουμε να συρρέουν κεφάλαια προς τον χρυσό, το ασήμι και το Bitcoin. Υπό αυτό το σκεπτικό, λύνεται η απορία γιατί ενδιαφέρονται κάποιοι ισχυροί επενδυτές για μια χρηματιστηριακή αξία με μεγάλη διακύμανση όπως αυτή του Bitcoin. Δεν πρόκειται περί κερδοσκοπίας. Τους προσελκύει η διέξοδος που τους προσφέρει για αντιστάθμιση κινδύνου. Έχουν δίκιο; Είναι σχετικά αβέβαιο. Είναι λίγα τα ιστορικά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι. Αναμφισβήτητα όμως, έτσι σκέφτονται αρκετά «μεγάλα πορτοφόλια».

Πολλοί διαχειριστές ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συσχετίζονται με τα υπόλοιπα, ως διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της αντιστάθμισης κινδύνου. Σε συνθήκες πανικού, η τιμή των μετοχών διαφορετικών κλάδων παύει να έχει μη-συσχετιζόμενη σχέση. Οι τιμές καταρρέουν ταυτόχρονα, παρασυρόμενες από το ίδιο πτωτικό ρεύμα. Να διευκρινίσουμε εδώ πως υπάρχει διαφορά μεταξύ της μη συσχέτισης και της αντίστροφης συσχέτισης. Δεν αναμένουμε οπωσδήποτε να αυξηθεί η τιμή του Bitcoin όταν πέσουν οι μετοχές και αντίστροφα.

Αφού υπάρχει ο χρυσός, γιατί να ψάχνουμε να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό, είναι μια εύλογη απορία. Ένα επιπλέον επιχείρημα κατά του Bitcoin είναι ότι οι επενδυτές θα διστάσουν να κατευθυνθούν προς τα εκεί γιατί ακόμα δεν το ξέρουν. Δεν νιώθουν οικειότητα. Η προσθήκη του χρυσού καλύπτει την ανάγκη τους για διαφοροποίηση. Ειδικά όταν η περίπτωση του Bitcoin χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα.

Η απάντηση είναι πως ο χρυσός μετά βίας αποτελεί εγγύηση βαρετής αξιοπιστίας, μια που το 2008 κατέρρευσε μαζί με τις μετοχές.

Αν υπάρξει κρίση παρόμοιας έντασης όπως τότε, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, θα δούμε και πάλι όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, τα ακίνητα και άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία να κινούνται προς τα κάτω σαν τις αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης. Όποιες και να είναι οι διαφορές τους. Σε κρίσιμες συνθήκες, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί προϋπόθεση. Αν πάμε σε ύφεση, σημαίνει πως το βιοτικό επίπεδο πέφτει, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις. Και όχι μόνο αυτό. Τις ρευστοποιούν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ή υποχρεώσεις τους.

Γιατί να μην έχουμε λοιπόν ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας σε κάτι που φαίνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να μη συμπαρασύρεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα; Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%, με το ίδιο σκεπτικό όπως όταν αγοράζεις μια ασφάλεια. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην αγορά των crypto. Το 1% ως ποσοστό φαίνεται ελάχιστο, αλλά αν το βάλεις δίπλα στα τρισεκατομμύρια που διακινούνται από τα funds, αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων.

Θεωρείτε αυτά που αναφέρουμε υπερβολικά; Ότι δεν χρειάζεται κανενός είδους «ασφάλιστρο»; Είστε 100% σίγουροι ότι οι κυβερνήσεις και οι τραπεζίτες θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις; Ότι δεν πρόκειται να συμβεί καμία σοβαρή κρίση τα επόμενα χρόνια;

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Bridgewater του Ray Dalio χρησιμοποίησε από τα διαθέσιμά της πάνω από 1 δισ. προκειμένου να τοποθετηθούν στην αγορά των options, ποντάροντας προς την πτώση του S&P και του EuroStoxx. Προφανώς, όσο και αν μας φαίνεται μεγάλο το νούμερο, πρόκειται για ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αντιστάθμισμα, όμως δεν παύει να είναι ενδεικτικό της ανησυχίας τους.

Αν προσθέσετε ότι και ο άλλος θρύλος της Wall Street, o Warren Buffett, κρατάει στο ταμείο της Berkshire Hathaway ρεκόρ δισεκατομμυρίων σε μετρητά, σημαίνει πως και οι «παραδοσιακοί» μεγαλοεπενδυτές κάτι φοβούνται. Η μεγάλη έκθεση σε υπερτιμημένη αγορά μοιάζει επικίνδυνη. Η διόρθωση που νομοτελειακά θα έρθει, θα είναι σε ανύποπτο χρόνο και πιθανότατα απότομη. Η ωρολογιακή βόμβα δεν είναι κρυφή. Το τικ τακ ακούγεται. Τα ενεργά ηφαίστεια σιγούν πριν εκραγούν. Όσο περισσότερη πίεση σωρεύεται, τόσο εντονότερη γίνεται η απελευθέρωση ενέργειας κατά την έκρηξη.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ