Πέφτει η τιμή του Bitcoin;

Τι συμβαίνει με την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Η τεχνική ανάλυση αποτελεί μία παρεξηγημένη μέθοδο. Είναι εργαλείο διάγνωσης, όχι πρόβλεψης. Πρόκειται, στην ουσία, για μια απόπειρα αποκρυπτογράφησης, έτσι ώστε να αντιδρούμε στα συμβάντα των αγορών όπως αυτά εξελίσσονται και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να εξελίσσονται.

Η δικιά μας γνώμη δεν έχει σημασία. Δεν έχει σημασία τι νομίζετε εσείς ή εγώ ή σε ποια τιμή αγόρασε ο καθένας. Η αγορά αδιαφορεί για τη γνώμη μας. Για το ποια θεωρούμε εμείς δίκαιη αποτίμηση. Ο επιτυχημένος επενδυτής ξεχωρίζει όταν αποβάλλει τον εγωισμό της γνώμης του και εμπιστεύεται τα γεγονότα. Το ότι μετά από πολύ καιρό βλέπουμε υψηλότερες κορυφές και πυθμένες δεν πρόκειται για άποψη. Είναι γεγονός.

Σε μια τόσο τασική αγορά όπως των crypto, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει κάποια σημαντική κίνηση που να μην ξεπεράσει την προηγούμενη κορυφή. Ως πότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι; Μέχρι να δούμε το ανάποδο. Τη νεότερη κορυφή χαμηλότερη από την προηγούμενη.

Ο πάτος δεν βρίσκεται, όσο ικανός και να είσαι. Κάποιοι στέκονται τυχεροί και το μπερδεύουν με την ικανότητα. Τυχερός όμως δεν μπορείς να είσαι συνέχεια. Αν μας έχει διδάξει κάτι η χρηματιστηριακή αγορά, είναι ότι καλύτερα να αγοράσουμε ακριβότερα σε ανοδική τάση παρά φτηνότερα σε πτωτική. Γι' αυτό είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να δούμε πρώτα ενδείξεις αναστροφής της τάσης. Το να αγοράσουμε «φτηνά» δεν θα μας εξασφαλίσει το κέρδος. Το σημαντικό είναι να πουλάμε ακριβότερα από την τιμή που αγοράσαμε. Αν αμφιβάλλετε, ρωτήστε κάποιον που προσπαθούσε να βρει τον πάτο στη ναυαρχίδα, μέχρι πρόσφατα, του ελληνικού χρηματιστηρίου, την Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,85%. Θα βρείτε πολλούς.

Παρόμοια αντίδραση είχαμε και στον χρυσό, όπως βλέπουμε στο αντίστοιχο διάγραμμα. Η άνοδος εκεί είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Σαν να ήξεραν ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Λογικό. Δίπλα στον πρόεδρο Trump βρίσκεται το τραπεζικό λόμπι, όχι οι «μπιτκοϊνάδες».

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό να συγκρίνεις τον χρυσό, μια διαχρονική αξία η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους, με το Bitcoin που μόλις έκλεισε 11 χρόνια παρουσίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί την ύπαρξή του. Ωστόσο καλώς ή κακώς το πιστεύουν αρκετοί, επειδή η αξία και του χρυσού και του Bitcoin καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο. Με την προσφορά να είναι προκαθορισμένη, η τιμή ανεβοκατεβαίνει καθώς αυξομειώνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Όταν λέμε πως το Bitcoin μόλις έκλεισε 11 χρόνια παρουσίας, κυριολεκτούμε. Πριν από λίγες ημέρες, το Bitcoin είχε τα γενέθλιά του. Το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιανουαρίου 2009, όταν δημιουργήθηκε (εξορύχθηκε) το πρώτο block που περιείχε τα πρώτα 50 Bitcoin και ένα μήνυμα: Το πρωτοσέλιδο από τους Times του Λονδίνου, που ανάφερε ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες. Ήταν η περίοδος που το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων είχε οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Χρειάστηκε να δαπανηθεί απίθανος αριθμός δισεκατομμυρίων για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Από τότε που εμφανίστηκε, τα σενάρια για το πώς θα πεθάνει το Bitcoin αφθονούν. Οι κυβερνήσεις θα το απαγορεύσουν, οι hackers θα το κυριεύσουν και άλλα τέτοιου τύπου σενάρια. Φυσικά μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί πανηγυρικά. Δύσκολα μπορείς να χαρακτηρίσεις κάτι τέτοιο ως αποτυχία. Είναι βέβαιο πως θα βρείτε αρκετά λεξικά που να έχουν διαφορετική άποψη. Εδώ ισχύει το γνωστό κλισέ «ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».

Την τελευταία δεκαετία, το Bitcoin από μια χούφτα cypherpunks εξαπλώθηκε σε πληθυσμό που προσεγγίζει το 1% του κόσμου. Το Bitcoin έχει πάψει να αποτελεί το νόμισμα των παρανόμων, των περιθωριακών, του dark web. Έχει μπει στη Wall Street. Οι κεντρικές τράπεζες από εκεί που το σνόμπαραν, τώρα προσπαθούν να το μιμηθούν. Ο ιός εξαπλώνεται. Οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ