Το Bitcoin απειλεί (και) την Deutsche Bank

Το τραπεζικό κατεστημένο εκεί που ένιωθε άτρωτο πλέον νιώθει να απειλείται.

Νέο υψηλό στο Bitcoin από χθες! Οι προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε ώστε να χαρακτηριστεί η περίοδος που διανύουμε «bullish» έχουν εκπληρωθεί ιδανικά. Πάνω δεξιά στο 4ωρο διάγραμμα, δείχνουμε τη νέα κορυφή με το πράσινο βελάκι. Τις τελευταίες ώρες το Bitcoin διαπραγματεύεται κοντά στις 9.400 δολάρια.

Με την ψυχολογία ανεβασμένη, δεν θέλουμε πολλά για να ευθυμήσουμε. Φάνηκε διασκεδαστικό που ο Peter Schiff κατηγόρησε το Bitcoin επειδή το πορτοφόλι δεν αναγνώριζε τον κωδικό του. Γελάσαμε όταν αναγκάστηκε να παραδεχτεί λίγο αργότερα πως έβαζε λάθος κωδικό. Το πιο ξεκαρδιστικό ήταν, όμως, ότι αποκάλυψε από μόνος του πως είχε Bitcoin στην κατοχή του, παρόλο που θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους επικριτές του!

Η χθεσινή είδηση όμως είναι ακόμα πιο διασκεδαστική: Η Deutsche Bank (DB) μας προτρέπει να μην αγοράσουμε Bitcoin γιατί έχει μεγάλη μεταβλητότητα!!! Μάλιστα στην έρευνά τους έχουν και ένα διάγραμμα που το αποδεικνύει. 

Στο παρακάτω διάγραμμα συγκρίνουμε την DB με το Bitcoin. Η γαλάζια γραμμή είναι η μετοχή της εμβληματικής γερμανικής τράπεζας και η κόκκινη, ο ηγέτης των κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να του εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η πορεία της γαλάζιας χρηματιστηριακής αξίας, έχοντας χάσει 95% από την κορυφή; Αυτό το ποσοστό υποχώρησης δεν το έχει ποτέ το Bitcoin, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές του. Τέτοια διαγράμματα βλέπουμε στην αγορά των crypto μόνο από startups που έχουν κλείσει ή βρίσκονται ένα μόλις βήμα από το να βάλουν λουκέτο.

Ναι, έχει μεταβλητότητα το Bitcoin. Είναι φυσιολογικό, καθώς είναι κοινό χαρακτηριστικό των τεχνολογιών σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Ωστόσο, η διαδρομή της τιμής του μπορεί να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Αναμφισβήτητα.

Οι άνθρωποι της DB στην έρευνά τους επιμένουν ότι το Bitcoin ότι δεν έχει εσωτερική αξία. Πέρα από το ότι άλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούν, όπως για παράδειγμα η JP Morgan. Και αυτοί τα ίδια λέγανε, μέχρι που έκαναν θεαματική μεταστροφή, ανακαλύπτοντας εγγενή αξία στο Bitcoin!

Όπως και να έχει, μόνο ως αστείο ακούγεται, να κατηγορεί άλλους η DB ότι δεν έχουν αξία. Μιλάμε για την τράπεζα που κάθε χρόνο έχει όλο και λιγότερα έσοδα, που γκρεμίζονται τα κέρδη, που o δείκτης χρέους προς χρηματιστηριακή αξία θα τρόμαζε ακόμα και τους πιο τολμηρούς κερδοσκόπους.

Τουλάχιστον είχαν τη στοιχειώδη προνοητικότητα να μην αναφέρονται σε ύποπτες συναλλαγές. Δεν πάει πολύς καιρός όταν σε μια συνέλευση μετόχων, πήρε τον λόγο ένας αγανακτισμένος μικρομέτοχος αναφέροντας πως δεν υπάρχει τραπεζικό σκάνδαλο σε όλο τον κόσμο που να μην έχει αναμειχθεί η τράπεζα!

Οι δεινόσαυροι κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη. Φαίνονταν ανίκητοι. Και να που ένας μετεωρίτης ήρθε από το πουθενά και τους εξαφάνισε. Κυριάρχησαν άλλα είδη, με ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

Το Bitcoin εμφανίστηκε σαν κομήτης, ο οποίος έγινε κάποια στιγμή ορατός στον πλανήτη του χρηματοοικονομικού συστήματος. Τα νοήμονα όντα που τον κατοικούν το αντιμετώπισαν όπως οι δεινόσαυροι. Κάποια στιγμή κοίταξαν προς τα πάνω και άρχισαν να αναρωτιούνται τι είναι αυτό το λαμπερό αντικείμενο στον ουρανό. Ορισμένοι ανησύχησαν, γιατί το είδαν να μεγαλώνει. Άλλοι χάρηκαν, γιατί το πέρασαν για ηλιοβασίλεμα. Οι περισσότεροι, όμως, αμέριμνοι είχαν προσηλωθεί στην εξεύρεση τροφής. Δεν είχαν καιρό για χάσιμο!

Το τραπεζικό κατεστημένο, εκεί που ένιωθε άτρωτο, καθώς ακόμα και από τη μεγάλη κρίση του 2008 βγήκε ισχυρότερο («too big to fall» -πολύ μεγάλες για να αποτύχουν), νιώθει να απειλείται.

Όχι άδικα. Κινδυνεύει να εξαφανιστεί σαν τους δεινόσαυρους, στον νέο χάρτη του χρηματοοικονομικού τοπίου, εξαιτίας των blockchain εφαρμογών.

Οι άνθρωποι του τραπεζικού τομέα πέρασαν τα 5 στάδια του πένθους όσον αφορά τα crypto. Στην αρχή, το αγνοούσαν (άρνηση). Κατόπιν, το αντιμετώπισαν ως ενοχλητική απάτη (θυμός). Στη συνέχεια, άρχισαν να ξοδεύουν ατελείωτα δισεκατομμύρια προκειμένου να μάθουν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσουν (διαπραγμάτευση). Λίγο αργότερα, κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να το σταματήσουν (κατάθλιψη) και πως η εποχή του «too big to fail» αρχίζει να ξεθωριάζει με γοργούς ρυθμούς. Πλέον έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο, αυτό της αποδοχής. Οι εμπορικές τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι η παραδοσιακή τραπεζική δραστηριότητα δεν θα μείνει ίδια για πάντα.

Κατά κανόνα, αυτοί που αντιστέκονται στις αλλαγές είναι αυτοί που επωφελούνται από την ισχύουσα δομή. Δεν έχουν λόγο να τη διαταράξουν. Αν ρωτήσεις κάποιον που είναι ευνοημένος από το τραπεζικό κατεστημένο τι γνώμη έχει για τα crypro, είναι σαν να ρωτάς κάποιον από την αυλή του βασιλιά, τι γνώμη έχει για τη δημοκρατία.

Ακόμα, όμως, και αυτοί, όσο καλά κουρνιασμένοι και αν βρίσκονται στα προνόμιά τους, έχουν αντιληφθεί πως δεν θα έχει νόημα να συζητάμε αν «θα πιάσει» το Bitcoin ή όχι. Το μόνο που τους μένει να αποφασίσουν, είναι αν θα το αποδεχτούν ως θεατές ή αν θα συμμετάσχουν ενεργά και θα μετασχηματιστούν για να γλιτώσουν.

Η προσπάθεια των τραπεζών δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη των εφημερίδων, όταν κατηγορούσαν το Internet στα πρώτα του βήματα. Άλλοι δικαιολογημένα, γιατί έβλεπαν τι θα ακολουθήσει, άλλοι από άγνοια, γιατί δεν το καταλάβαιναν. Είδαμε τι κατάφεραν τελικά. Όπως και τι όφελος είχαν που ενημερώθηκαν και μπήκαν από νωρίς στον χώρο.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ