Ο ISIS προσπάθησε να κάνει συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

Οι ΗΠΑ σε δημοσίευμα του Reuters αναφέρουν ότι απέτρεψαν τις προσπάθειες χρηματοδότησης των τρομοκρατικών ομάδων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι απέτρεψε τις προσπάθειες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω κρυπτονομισμάτων  για πώληση προγραμμάτων ψευδών εξοπλισμών ασφαλείας ενάντια στον κορωνοϊό σε νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους του Reuters ότι κατάσχεσαν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αμερικανικής κίνησης κατά της χρήσης κρυπτονομισμάτων από τρομοκρατικές. Οι αρχές κατέσχεσαν επίσης περισσότερους από 300 λογαριασμούς κρυπτογράφησης, τέσσερις ιστότοπους και τέσσερις σελίδες Facebook, ανέφεραν οι αρχές.

"Αυτές οι ενέργειες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρομοκρατίας", ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε δήλωση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και η Εσωτερική Ασφάλεια συμμετείχαν σε έρευνες που καταργούσαν τα προγράμματα συγκέντρωσης χρημάτων.

Ο Τζον Ντέμερς, επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι ανακριτές κατάσχεσαν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της καταστολής. Κατά τα τελικά στάδια της έρευνάς τους, δήλωσαν αξιωματούχοι, οι αμερικανοί πράκτορες λειτουργούσαν έναν μυστικό ιστότοπο που συσχετίζεται με έναν ιστότοπο της Χαμάς για 30 ημέρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησε έναν ιστότοπο που ονομάζεται FaceMaskCenter. Προώθησε τα φερόμενα είδη μέσω λογαριασμών Facebook

Αλλά τα στοιχεία «δεν εγκρίθηκαν από το FDA», ανέφερε η δήλωση του DOJ.

Ο ιστότοπος συγκέντρωσε πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών PayPal και ΗΠΑ, αλλά δεν παρέδωσε ποτέ εξοπλισμό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Είπαν ότι η Αλ Κάιντα ζήτησε δωρεές για το σχέδιό της μέσω της εφαρμογής Telegram.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, γνωστή ως Ταξιαρχία al-Qassam, το 2019 δημοσίευσε μια πρόσκληση για δωρεές bitcoin στη σελίδα των κοινωνικών μέσων, την οποία φιλοξένησε στους επίσημους ιστότοπούς της. Οι αρχές των ΗΠΑ κατάφεραν να καταλάβουν και τους 150 λογαριασμούς κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν για τη νομιμοποίηση χρημάτων, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τίποτα δεν ήταν κρυμμένο», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του για να συζητήσει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες. «Νόμιζαν ότι προστατεύονται» από την κρυπτογράφηση στις εφαρμογές που χρησιμοποίησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ