Ο ρόλος του Bitcoin στο ξέπλυμα χρήματος

Η βαρύτητα που συνήθως αποδίδεται στον ρόλο των κρυπτονομισμάτων στη νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα χρήματος κρίνεται υπερβολική .

Στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ ένας ληστής τραπεζών, ο Willie Sutton. Όταν τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος γιατί ληστεύει τράπεζες, αυτός αποκρίθηκε με μια φράση που έμεινε στην ιστορία: «γιατί εκεί είναι τα λεφτά».

Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες παραμένουν πρωταρχικός στόχος για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο: η άμεση πρόσβαση σε μετρητά. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κοινότητας για Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) με τίτλο «Follow the Money», οι δραστηριότητες όλων των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, είτε αυτοί εργάζονταν ατομικά, είτε ως οργανωμένη συμμορία, είτε ακόμα και για ένα εθνικό κράτος, είχαν ως αποτέλεσμα ετήσια συνολικά έσοδα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν πρόκειται για εύκολο στόχο. Τα μέλη της κοινότητας SWIFT συνεχίζουν να εξελίσσονται για να μετριάσουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, το δέλεαρ της στόχευσης των τραπεζών δεν έχει αλλάξει και οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν και αυτοί να βελτιώνουν τις τεχνικές τους.

Η βαρύτητα που συνήθως αποδίδεται στον ρόλο των κρυπτονομισμάτων στη νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα χρήματος, κρίνεται υπερβολική και αβάσιμη. Τα κρατικά νομίσματα εξακολουθούν να είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος, καθώς εξακολουθούν να προτιμώνται πιο παραδοσιακές μέθοδοι από τους παράνομους.
Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι εγκληματίες μετά από μια επιτυχημένη επίθεση στον κυβερνοχώρο είναι λήψη μετρητών ή άλλων ρευστών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται «καθαρά». Δηλαδή να μπορεί να αποδειχθεί ότι προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες.

Η SWIFT ισχυρίζεται ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων ίσως αυξηθεί στο μέλλον, κυρίως από altcoins όπως το Monero, τα οποία εστιάζουν στην παροχή πλήρους ανωνυμίας συναλλαγών.

Επίσης υπάρχουν ήδη κάποιες τεχνικές που ενδεχομένως να αποτελέσουν κάποτε απειλή, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι συναλλασσόμενοι. Ωστόσο προς το παρόν, τα πραγματικά προβλήματα βρίσκονται στα συμβατικά, εθνικά νομίσματα.

Ο ρόλος του Bitcoin

Ποιος είναι ο λόγος τότε πως έχει βγει η κακή φήμη για το bitcoin; Αυτός ο ισχυρισμός ίσχυε στην αρχή της εμφάνισης του, όταν όντως το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να διευκολύνουν τις παράνομες δραστηριότητες τους. Οι πρώτες συστηματικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν το 2011 στο Silk Road, στο επονομαζόμενο «σκοτεινό Internet», το οποίο χρησιμοποιούσαν για να προμηθεύονται ναρκωτικές ουσίες και όπλα.

Δεν θα πρέπει να μας φαίνεται παράξενο. Συχνά μια νέα τεχνολογία υιοθετείται από εγκληματίες, στην προσπάθεια τους να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από τις διωκτικές αρχές. Από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα κινητά τηλέφωνα ήταν οι παράνομοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που διακινούνταν τα πρώτα χρόνια του Ίντερνετ ήταν αμφιλεγόμενες ή εντελώς παράνομες δραστηριότητες που εκμεταλλεύθηκαν την νομοθετικά γκρίζα ζώνη. Είναι γνωστό άλλωστε πως πολλές εφευρέσεις που άλλαξαν την ζωή μας, επιδίωκαν αρχικά τον τερματισμό της. Ξεκίνησαν για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα η ατομική ενέργεια.

Ο ισχυρισμός πως σήμερα το bitcoin χρησιμοποιείται κυρίως από παρανόμους, αγγίζει τα όρια του κωμικού. Λες και πριν εμφανιστεί το Bitcoin δεν έβρισκαν τρόπο οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν υπόγειες συναλλαγές ή ότι η φοροδιαφυγή είναι καινούργιο «φρούτο». Λες και δεν ξέρουμε πως το ξέπλυμα χρήματος γίνεται από παραδοσιακές τράπεζες, με άδεια από τις επίσημες αρχές. Πως το δολάριο ή το ευρώ διαθέτουν κάποιου τύπου ανοσία και δεν μπορούν να το ακουμπήσουν οι έμποροι ναρκωτικών ή οι τρομοκράτες.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως όλα τα πορτοφόλια που κατέχουν έστω και 0.00000001 bitcoin, είναι καταγεγραμμένα στο blockchain, το οποίο είναι δημόσιο. Οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να δει τις διευθύνσεις, ακόμα και αν δεν είναι χρήστης του δικτύου bitcoin. Μπορεί να μην φαίνεται το όνομα, όμως φαίνεται πόσα αγοράσανε, πόσα πούλησαν και πότε. Άμεσα, σε πραγματικό χρόνο. Αυτού του είδους την διαφάνεια, που ταυτόχρονα διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των συναλλαγών, δεν θα την βρούμε σε κανένα άλλο νόμισμα ή σύστημα συναλλαγών.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ