Γροθιά του Musk στο Bitcoin - Έπεσε κατά 12%

Με ανάρτησή του στο Twitter ο CEO της Tesla ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται η εταιρεία πληρωμές με Bitcoin λόγω του ψηλού περιβαλλοντικού κόστους κατασκευής του.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η τιμή του bitcoin πήρε την κατηφόρα μετά την ανακοίνωση του CEO της Tesla, Elon Musk, ότι η εταιρεία του ανέστειλε τα σχέδια αποδοχής των κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής για ηλεκτρικά οχήματα Tesla.

Το Bitcoin μειώθηκε περίπου κατά 12% νωρίς το πρωί της Πέμπτης μειώνοντας την τιμή του νομίσματος σε περίπου 50.900 $, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων κρυπτονομισμάτων Coindesk.

Ο Musk ανέφερε το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος της κρυπτογράφησης ως τον κυριότερο λόγο για την εν λόγω απόφαση κίνηση.

"Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για εξόρυξη και συναλλαγές Bitcoin, ιδίως άνθρακα, ο οποίος έχει τις χειρότερες εκπομπές από οποιοδήποτε καύσιμο", δήλωσε ο Musk σε ανάρτησή του στο Twitter. "Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιφέρει μεγάλο κόστος στο περιβάλλον."

Η Tesla δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση, συμπεριλαμβανομένων πόσων οχημάτων έχουν αγοραστεί με bitcoin και αν η Musk δεν γνώριζε προηγουμένως τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.

Το περιβαλλοντικό κόστος της εξόρυξης - ή της δημιουργίας - ψηφιακών νομισμάτων έχει τεκμηριωθεί καλά για χρόνια, με τη συζήτηση γύρω τους να ξαναρχίζει τους τελευταίους μήνες, καθώς τα tokens που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα γνωστά ως NFTs απέκτησαν τεράστια δημοτικότητα.

Οι Tesla (TSLA) και Musk εμφανίστηκαν αρκετά υποστηρικτικοί στο bitcoin για τουλάχιστον μερικούς μήνες, με την εταιρεία να αποκαλύπτει τον Φεβρουάριο ότι είχε επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin και επέτρεψε την αγορά των αυτοκινήτων της χρησιμοποιώντας τα κρυπτονομίσματα.

Η Tesla αγόρασε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin στις αρχές του έτους. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η αξία της αγοράς ανέβηκε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Musk, ο οποίος στο παρελθόν εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κοινωνική εφαρμογή Clubhouse νωρίτερα αυτό το έτος ότι πιστεύει ότι το bitcoin βρίσκεται στα πρόθυρα της «ευρείας αποδοχής από τους συμβατικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς». Είπε ότι έπρεπε να είχε αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα πριν από οκτώ χρόνια.

"Η Tesla δεν θα πουλήσει κανένα Bitcoin και σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη του μεταβεί σε πιο βιώσιμη ενέργεια", είπε. "Εξετάζουμε επίσης άλλα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ