Γιατί το Ethereum μπορεί να ξεπεράσει το Bitcoin

Η πρόταση αναβάθμισης του Ethereum με την κωδική ονομασία «Λονδίνο» και τα κέρδη 87% από τις 20 Ιουλίου. Ποια είναι η νέα μορφή του κρυπτονομίσματος και πως λειτουργεί το «κάψιμο» νομισμάτων. Τα σενάρια για την τιμή του.

Με την ψυχολογία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων να είναι εμφανώς βελτιωμένη, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες οι τιμές βρίσκονται στο «πράσινο», πρωταγωνιστής αυτή τη φορά δεν είναι ο συνήθης ύποπτος, το Bitcoin, αλλά το Ethereum. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ανέβηκε 87% από τις 20 Ιουλίου μέχρι σήμερα έναντι 54% του Bitcoin, αλλά επειδή αναμένοταν με αγωνία και τελικά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η πρόταση αναβάθμισης του με τον κωδικό όνομα «Λονδίνο» (London hard fork).

Οι επιπτώσεις της αναβάθμισης

Όπως αναφέρει o Βασίλης Παζόπουλος στο euro2day, με αυτή την τροποποίηση, αλλάζει η δομή του τρόπου διαχείρισης των τελών. Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει αναλυτικά, μπορεί να το βρει εδώ. Συνοπτικά, η κατάσταση έχει ως εξής: Όπως στο Bitcoin, έτσι και στο Ethereum, οι miners λαμβάνουν αμοιβή από το ίδιο το πρωτόκολλο, επειδή φροντίζουν για τον έλεγχο και την επικύρωση των συναλλαγών. Επιπλέον όμως, αμείβονται και από κάθε συναλλαγή που περιλαμβάνει τέλη (gas fees).

Το πρόβλημα είναι πως δεν χωράνε όλες οι συναλλαγές ταυτόχρονα στο ίδιο μπλοκ. Με ποιο κριτήριο επιλέγονται; Τα fee που πληρώνουν. Δηλαδή πραγματοποιείται μια αυτοματοποιημένη δημοπρασία. Όποιος πληρώσει τα περισσότερα, επιλέγεται ώστε να επικυρωθεί η συναλλαγή του. Αλλιώς περιμένει κάποιο από τα επόμενα μπλοκ. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα τα τέλη να είναι απρόβλεπτα. Αν θες να είσαι σίγουρος πως θα συμπεριληφθεί η συναλλαγή σου, ειδικά σε περιόδους μεγάλης συμφόρησης του δικτύου, θα πρέπει να πληρώσεις αρκετά.

Η αβεβαιότητα και το μεγάλο κόστος για να εξυπηρετηθούν γρήγορα, έχουν στείλει πολλούς χρήστες του Ethereum σε ανταγωνιστές, όπως τα Polkadot, Binance Coin, Cardano. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και βλέποντας τη διαρροή, οι developers του Ethereum αποφάσισαν να κάνουν μια αναβάθμιση, την EIP-1559 εγκαταλείποντας τη διαδικασία της δημοπρασίας. Τα τέλη πλέον καθορίζονται αυτόματα από το δίκτυο. Οι χρήστες θα επιβαρύνονται με κάποια βασική χρέωση η οποία θα καθορίζεται αυτόματα, ανάλογα τη ζήτηση. Όμως θα είναι σχετικά συγκεκριμένη. Δεν θα έχει εκπλήξεις, κάνοντας έτσι πιο φιλική τη χρήση του.

Κι όχι μόνο αυτό. Tην αμοιβή των χρηστών δεν θα την λαμβάνουν πια οι miners.O miner θα αμείβεται μόνο από το πρωτόκολλο και όχι από τον συναλλασσόμενο, εκτός αν ο ίδιος θελήσει να του αφήσει κάποιο «φιλοδώρημα» (tip), το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό.

Ποιοι θα λαμβάνουν την αμοιβή των χρηστών; Κανείς. Θα «καίγονται». Θα καταστρέφονται από το ίδιο το πρωτόκολλο. Αυτή τη περίοδο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Ethereum (που προέρχεται από το πρωτόκολλο ως αμοιβή των miners), ανέρχεται στο 4,2%. Για κάθε νέο μπλοκ που εξορύσσεται, εκδίδονται δύο επιπλέον νομίσματα.

Εδώ χρειάζεται να κάνουμε μια διευκρίνιση, επειδή πάνω σε αυτό το θέμα επικρατεί σύγχυση. Από κάποια μοντέλα υπολογισμού που εκπονήθηκαν από μέλη της κοινότητας του Ethereum, βγαίνει το συμπέρασμα πως δεν θα αρχίσει αμέσως να μειώνεται η συνολική παραγόμενη ποσότητα. Τα νομίσματα που καίγονται θα είναι λιγότερα από αυτά που εκδίδονται. Για να συμβεί η μείωση της υφιστάμενη ποσότητας, θα πρέπει πρώτα να περάσει κάποιο διάστημα. Ο σκοπός της αναβάθμισης είναι να γίνουν πιο φιλικές οι συναλλαγές στον μέσο χρήστη. Ο αποπληθωρισμός αποτελεί παράπλευρη ωφέλεια.

Με άλλα λόγια, η συνολική ποσότητα των Ethereum θα συνεχίσει να αυξάνεται. Δεν θα μειώνεται. Το ρυθμός «καψίματος» δεν θα είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό όσων δημιουργούνται από το πρωτόκολλο. Όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης στο Ethereum 2, τότε και μόνο τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ethereum να γίνει αποπληθωριστικό. Ανάλογα με το ποσοστό καύσης, το οποίο θα εξαρτηθεί από την ζήτηση, ο ρυθμός που θα μειώνεται η συνολική ποσότητα μπορεί να υποχωρεί κάθε χρόνο έως και -1,05%.

Η προσομοίωση

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, για να καταλάβουμε καλύτερα τι επίπτωση θα έχει το «κάψιμο». Ας εξετάσουμε τι θα γινόταν αν το EIP-1559 υπήρξε στον κώδικα του από το ξεκίνημα του Ethereum, τον Αύγουστο του 2015, με 3 σενάρια. Με ρυθμό καύσης 25%, 50% και 75%. Σήμερα, η συνολική προσφορά νομισμάτων Ethereum ανέρχεται σε περίπου 116,9 εκατομμύρια.

Αν εφαρμοζόταν από την αρχή θα είχαν καεί 2.900.000, 1.900.000 και 994.000 νομίσματα, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η υφιστάμενη ποσότητα θα κυμαίνονταν μεταξύ 114-115,9 εκατομμυρίων. Αν και μπορεί να μην φαίνεται πολύ, θα ήταν μια σημαντική μείωση της συνολικής ποσότητας. Τα συνολικά Ethereum θα είχαν συρρικνωθεί κατά 0,85% ή 1,70% ή 2,55%, ανάλογα με το ρυθμό καύσης.

Ας εξετάσουμε και μια άλλη περίπτωση, αφού η περίοδος που το Ethereum λειτουργεί με τη μέγιστη δυναμικότητα του, είναι το τελευταίο 12μηνο. Πράγματι, πέρσι το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική ανάπτυξη των DeFi. Κατόπιν είχαμε αυτό το καλοκαίρι την αντίστοιχη άνοδο των NFTs. Αν και η συγκεκριμένη περίοδος ήταν επώδυνη για τους χρήστες, καθώς πληρώνανε υψηλότερες τιμές στα gas fees, απέδειξε ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για Ethereum. Είναι μάλλον ρεαλιστική εκτίμηση να υποθέσουμε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί με την ίδια επιμονή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Αν λοιπόν είχε εφαρμοστεί το EIP-1559 το τελευταίο 12μηνο, θα βλέπαμε πως η καθαρή ημερήσια έκδοση Ethereum, δηλαδή συνυπολογίζοντας τα «καμένα», θα ήταν 3.907-8.246 την ημέρα. Άρα η μείωση σε ετήσια βάση, θα κυμαινόταν μεταξύ 1,44 μέχρι 3,04 εκατομμύρια. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα το Ethereum να εμφανίζει ρυθμό πληθωρισμού 1,26%-2,66%. Παρόλο που δεν μειώνεται η συνολική ποσότητα, ο ρυθμός αύξησης του θα ήταν πολύ κοντά στον ρυθμό αύξηση του Bitcoin, που αυτή την περίοδο είναι 1,8%!

Τα προβλήματα

Όλα καλά λοιπόν; Δεν υπάρχει κανένα συννεφάκι στον ορίζοντα; Όχι ακριβώς. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο ίσως αποδειχθεί σημαντικό. Αν η τιμή του Ethereum δεν ανέβει και μάλιστα αρκετά, τότε η αμοιβή των miners, εκφρασμένη σε δολάρια ή ευρώ, θα είναι πολύ μικρότερη. Συνεπώς δεν θα τους συμφέρει να κάνουν mining στο Ethereum. Θα γυρίσουν τα μηχανήματα τους προς άλλα νομίσματα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ασφάλεια του δικτύου θα μειωθεί, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Δεν είναι πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο είναι υπαρκτό.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως το EIP-1559 δεν εγγυάται φθηνότερο κόστος. Έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τη μεταβλητότητα της τιμής των τελών. Το Ethereum μπορεί να χειριστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό συναλλαγών τη φορά. Ωστόσο θα διευκολύνει την σταθερότητα του κόστους. Η επεκτασιμότητα του δικτύου είναι κάτι που στοχεύει να αντιμετωπίσει η επερχόμενη αναβάθμιση του Ethereum 2.0.

Το Ethereum 2.0 θα αλλάξει τον μηχανισμό συναίνεσης. Από την απόδειξη της εργασίας (που χρησιμοποιεί και το Bitcoin), θα βασίζεται στην απόδειξη συμμετοχής (Proof -Of-Stake). Εκτός του πλεονεκτήματος ότι θα είναι λιγότερο ενεργοβόρο, το Ethereum 2.0 θα επιτρέπει στο δίκτυο να πραγματοποιεί έως και 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, από περίπου 30 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο που είναι σήμερα.

Πρόβλεψη τιμών

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, επί του παρόντος ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στο Ethereum πριν την αναβάθμιση ήταν 4,2%, ενώ του Bitcoin περίπου 1,8%. Με το EIP-1559 και την προϋπόθεση πως η ζήτηση για το Ethereum παραμείνει ισχυρή, ο ρυθμός γίνεται σχεδόν ισοδύναμος. Ωστόσο η βελτιωμένη νομισματική πολιτική είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους να επιλέξει κάποιος το Ethereum. Τα smart contracts, η εκρηκτική ανάπτυξη των NFTs, τα DeFi πρωτόκολλα, η αυξανόμενη δημοτικότητα των stablecoins, είναι οι υπόλοιποι. Ενδεικτικά, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, το 26% της ποσότητας του Ethereum είναι κλειδωμένο σε έξυπνα συμβόλαια.

Κυρίως όμως, αν μας απέδειξε κάτι η αναβάθμιση, είναι η δυναμική της κοινότητας των προγραμματιστών. Απίστευτο ταλέντο βρίσκεται μαζεμένο εκεί και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια που εξετάζουν οι επαγγελματίες επενδυτές, όπως οι θεσμικοί ή τα venture capitals. Συνεπώς, πιθανότατα θα προσελκύσει τη προσοχή τους. Ναι μεν η νομισματική πολιτική δεν έχει την σταθερότητα του Bitcoin, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από εκείνη των κρατικών νομισμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως έχει παραδεχτεί πως αγοράζει Ethereum η ARK, μέσω της Grayscale.

Αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί η μετάβαση στο Ethereum 2, δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί το flip. Δηλαδή να περάσει σε κεφαλαιοποίηση ακόμα και το Bitcoin. Η καύση των νομισμάτων, λειτουργεί όπως η επαναγορά ιδίων μετοχών σε μια εισηγμένη. Μειώνεται η προσφερόμενη ποσότητα μετοχών, με αποτέλεσμα ακόμα και με την ίδια η ζήτηση, να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα. (Περισσότερα για αυτό το θέμα είχαμε αναφέρει εδώ)

Αν και το πιθανότερο είναι το flip να συμβεί πριν την ολοκλήρωση, στην αποκορύφωση των προσδοκιών ότι το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία. Ίσως μάλιστα αυτό το γεγονός σηματοδοτήσει την πτώση. Το συμπέρασμα δεν βγαίνει μόνο από το ότι τα χρηματιστήρια προεξοφλούν το γεγονός, δηλαδή έχουν ενσωματώσει την μελλοντική αξία. Τότε θα «ξεκλειδώσουν» τα νομίσματα που είναι δεσμευμένα. Άρα έχουν το δικαίωμα να διατεθούν προς πώληση.

Κάθε πρόβλεψη για το μέλλον περιέχει ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό αβεβαιότητας. Για αυτό σε καμία, μα καμία, περίπτωση, οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτική συμβουλή. Αυτό δεν αποτελεί τυπική, αλλά ουσιαστική υπενθύμιση. Το μόνο βέβαιο είναι το παρόν και αυτό που αντιλαμβανόμαστε, είναι πως η αγορά εξέλαβε ως θετική εξέλιξη την εφαρμογή του EIP-1559.

Η επίδραση της βελτιωμένης λειτουργίας του Ethereum θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά σε πολλά επίπεδα. Από χρηματιστηριακά, μια που παρασύρει όλη την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, έως προγραμματιστικά, καθώς θα διευκολύνει τη χρήση των εφαρμογών που βασίζονται πάνω του. Αρκεί να μην συμβεί κάτι απρόοπτο και χαλάσει η πορεία. Ποιο θα είναι αυτό; Αν το γνωρίζαμε, δεν θα το ορίζαμε ως απρόοπτο.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ