"Σύννεφα" στην πρεμιέρα του bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ

Δυσμενής η συγκυρία για το ιστορικό βήμα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής

Επίσημη πρεμιέρα έκανε χθες το bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ, την πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το βασικό κρυπτονόμισμα ως το επίσημο νόμισμά της, εν μέσω πολλών ερωτημάτων ως προς την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, αλλά και για το εάν θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες τόσο της Λατινικής Αμερικής όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι «οιωνοί», ωστόσο, από πλευράς χρονικής συγκυρίας δεν στάθηκαν και τόσο ευνοϊκοί, καθώς το ιστορικό βήμα του Ελ Σαλβαδόρ συνέπεσε με το νέο sell off της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να καταγράφει προς στιγμήν απώλειες 18% και να κατρακυλά κοντά στα 43.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη, σε χαμηλό μηνός, παρασύροντας μαζί του και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Η νέα πτώση, που αποδόθηκε σε κάποια τεχνικού είδους προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το εάν η φάση διόρθωσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει φθάσει στο τέλος της ή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, παρότι αναλυτές και κορυφαίοι επενδυτές εξακολουθούν να το βλέπουν στα 100.000 δολάρια σε ορίζοντα 12μήνου.

Η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε δήλωσε ότι το bitcoin θα βοηθήσει τους πολίτες της χώρας να αποταμιεύουν 400 εκατ. δολάρια ετησίως από τις προμήθειες που πληρώνουν σε εμβάσματα, δίδοντας παράλληλα πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ποσοστό που υπολογίζεται στο 70%. Ως γνωστόν, τα εμβάσματα εκπροσωπούν περισσότερο από το 24% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Με βάση το νομοσχέδιο που είχε περάσει στο Κοινοβούλιο της χώρας τον Ιούνιο σχετικά με την υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος, οι τιμές θα είναι πλέον σε bitcoin, οι φόροι μπορούν να καταβάλλονται σε αυτό, ενώ τα χρηματιστήρια σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, το Κογκρέσο πέρασε νόμο για τη δημιουργία ενός ταμείου με ενεργητικό αξίας 150 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα διευκολύνει τις μετατροπές από bitcoin σε δολάρια.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε δήλωσε ότι το bitcoin θα βοηθήσει τους πολίτες της χώρας να αποταμιεύουν 400 εκατ. δολάρια ετησίως από τις προμήθειες που πληρώνουν σε εμβάσματα.

Μία ημέρα νωρίτερα το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε 400 bitcoin αξίας 20,9 εκατ. δολαρίων, κίνηση που ώθησε προς στιγμή την τιμή του πάνω από τα 52.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο, για να διορθώσει όμως λίγες ώρες αργότερα και να επιστρέψει στο «κόκκινο». Μάλιστα, ο Μπουκέλε είπε ότι η χώρα του επωφελήθηκε της πτώσης του bitcoin για να αγοράσει επιπλέον 150 νομίσματα, ανεβάζοντάς τα συνολικά στα 550, αξίας 26 εκατ. δολαρίων. Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δέχονται πληρωμές σε bitcoin σε συνδυασμό με δολάριο, το οποίο είναι το επίσημο νόμισμα της χώρας από το 2001. Ακόμη παραμένει ασαφές εάν προβλέπονται κυρώσεις για όσες επιχειρήσεις δεν δέχονται bitcoin. Ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει προετοιμασίες για την ομαλή μετάβαση, εγκαθιστώντας ΑΤΜs για τη μετατροπή bitcoin σε δολάρια αλλά και την απόκτησή τους χωρίς προμήθεια από το ψηφιακό πορτοφόλι, γνωστό ως Chivo.

Οι επικριτές

Υπάρχουν ωστόσο και οι επικριτές που ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια. Επιπλέον, θέτει υπό αμφισβήτηση την προοπτική χρηματοδότησης άνω του 1 δισ. δολαρίων που έχει ζητήσει το Ελ Σαλβαδόρ από το ΔΝΤ. Το 70% των πολιτών της χώρας δεν συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Central American University, καθώς ανησυχούν για τη μεγάλη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν. Στο κλίμα δυσαρέσκειας θα πρέπει να προστεθεί και η απογοήτευση πολλών πολιτών από την αποτυχία τους να «κατεβάσουν» το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo, κάτι που είχε προωθήσει η ίδια η κυβέρνηση υποσχόμενη να δώσει 30 δολάρια σε bitcoin σε κάθε χρήστη, καθώς διαπίστωσαν ότι δεν ήταν διαθέσιμο σε δημοφιλή app stores. O Μπουκέλε κατηγόρησε σε tweet του τις Apple, Google και  Huawei για την αποτυχία αυτή. Αναλυτές απέδωσαν την πτώση του bitcoin στην είδηση ότι η κυβέρνηση αποσυνέδεσε το ψηφιακό πορτοφόλι για να αποκαταστήσει κάποια προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, ο συνιδρυτής του Mobius Capital Partners, που είχε εργαστεί για τρεις δεκαετίες στο Franklin Templeton Investments, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg πως θεωρεί απίθανο η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ να παρακινήσει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Ο ίδιος δε αποκάλεσε το bitcoin ριψοκίνδυνο και άβολο. «Ενδεχομένως να ακολουθήσουν κάποιες λιγοστές χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Κούβα. Εάν κάποιες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική, επιτρέψουν την πληρωμή των φόρων με bitcoin τότε πραγματικά θα αλλάξω γνώμη, γιατί τότε θα μιλάμε για ένα διεθνώς αποδεκτό νόμισμα» είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε επίσης τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής «χρεοκοπημένη με πραγματικά προβλήματα». 

ΠΗΓΗ: Νaftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ