Πτώση για το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα

Τι υπόσχονταν οι ιδρυτές του HNC κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους επενδυτές - Νέα πτώση 36,2% της αξίας του την Παρασκευή

Tι συμβαίνει με το ελληνικό crypto;  Γιατί ο ελληνικός εκπρόσωπος στην αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίζει «άγριες» μεταβολές στην τιμή του τα τελευταία 24ωρα;

Η τιμή του Hellenic Coin που δημιουργήθηκε το 2015 από μια ομάδα Ελλήνων προγραμματιστών blockchain, διαμορφωνόταν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στα 0,283651 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 36,2%, με το ελληνικό κρυπτονόμισμα να έχει πλέον χάσει το 94,1% της αξίας του από το ιστορικό υψηλό του, όταν έφτασε στα 4,84 δολάρια στις 14 Ιουνίου 2021.

Η ανώτατη προσφορά του HNC Coin μπορεί να φτάσει στα 100.000.000 νομίσματα, με τα κυκλοφορούντα νομίσματα αυτή τη στιγμή να προσεγγίζουν τα 83.000.000. Η αξία της κεφαλαιοποίησης του είναι τα 76.500.000 δολάρια, όπως αναφέρει στον ιστότοπο της η εταιρεία.

HNC Coin: Ένα νόμισμα «διπλού σκοπού»

Το 2015 και ενώ η αγορά του κρυπτονομίσματος είχε εκτοξευθεί, προέκυψε το πρώτο ελληνικό cryptocurrency: το όνομα του ήταν Hellenic Coin (HNC Coin). Όπως είχε ανακοινωθεί μέσω native κειμένων, ήταν «νόμισμα διπλού σκοπού». Δηλαδή, μέσο πληρωμής και καινοτόμο επενδυτικό όχημα.

Είχε ως στόχο να εστιάσει στον ελληνικό τουρισμό, μέσω της καθιέρωσής του στη συνείδηση των τουριστών -και των συνεργασιών με επιχειρήσεις φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και εστίασης. Μπορούσε να υποστηρίξει πληρωμές, μεταφορές νομισμάτων και όλες τις άλλες ψηφιακές συναλλαγές, όπως και το «μασούρι» στα digital wallets των ανταλλακτηρίων που τα διαπραγματεύονταν (Cryptoplanex Exchange και Livecoin Exchange).

Οι δημιουργoί είχαν εξηγήσει το 2019 πως μετά την αναβάθμιση που είχε γίνει εκείνο το έτος, το Hellenic Coin μπήκε μεταξύ των ασφαλέστερων του πλανήτη. Πάντα βάσει ανακοίνωσης Τύπου, εκ των 69.500.000 που μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, είχαν ήδη παραχθεί (μέσω του mining) τα 69.494.000. Έξι χρόνια μετά τη δημιουργία του, η αποδοχή από ανταλλακτήρια παρέμενε περιορισμένη, ενώ πλέον ήταν πολλοί εκείνοι που κατήγγειλαν «αδιαφανείς διαδικασίες».

Η αξία του στο Coinbase ήταν αρχικά στα 0,28 ευρώ και παρέμεινε εκεί για πέντε χρόνια. Στα τέλη του Απρίλη του 2020 άρχισε να ανεβαίνει και τον Ιούνιο του 2021 έκανε ρεκόρ, φτάνοντας στα 4,73 ευρώ. Οι έχοντες γνώση ενημέρωναν πως το HCN είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών -και όχι μόνο- για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Έναν μήνα αργότερα, άρχισε η υποχώρηση που έγινε με καταιγιστικό ρυθμό και δεν «σώθηκε» από την ενημέρωση του περασμένου  Σεπτέμβρη, κατά την οποία ήταν πια δυνατή η μετατροπή από ευρώ σε HNC και το αντίστροφο.

Τι είναι το Hellenic Coin

Το Hellenic Coin δημιουργήθηκε από μία ελληνική ομάδα προγραμματιστών και ειδικών του finance και των επιχειρήσεων με εμπειρία στην κρυπτογραφία, τα αποκεντρωμένα συστήματα και τα χρηματοοικονομικά συστήματα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο βασικός στόχος του HNC είναι να γίνει «ένα από τα πιο φιλικά στον χρήστη και εύκολα στην χρήση στις καθημερινές πληρωμές κρυπτονομίσματα στον κόσμο». Για να επιτευχθεί αυτό, το project στηρίζεται σε ένα δίκτυο από masternodes, που είναι servers σχεδιασμένοι να παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες επί του συστήματος του HNC. Τα masternodes διευκολύνουν υπηρεσίες όπως InstaSend, PrivateSend και ChainLocks, για άμεσες μεταφορές χρημάτων κτλ.

Πώς δουλεύει το Hellenic Coin

Το HNC Coin είναι open-source blockchain και κρυπτονόμισμα που στηρίζεται στην blockchain τεχνολογία του κρυπτονομίσματος Dash (έχει προκύψει από fork του bitcoin), με στόχο να προσφέρει ένα γρήγορο και φθηνό παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, αποκεντρωμένης φύσης.

Ενώ το πρώτο block του HNC Coin δημιουργήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2015 με το αρχικό blockchain να είναι fork του Litecoin, έπειτα από τον Ιούλιο του 2021 έγινε fork του Dash Coin, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της ταχύτητας των συναλλαγών.

Σύμφωνα με το white paper του project, το HNC Coin στοχεύει να ξεπεράσει άλλα καθιερωμένα κρυπτονομίσματα με παρόμοιες τεχνολογίες. Πάντως, αυτός είναι ένας στόχος από τον οποίο απέχει πολύ, εάν κρίνει κανείς από την παντελή απουσία αναφορών στο ελληνικό κρυπτονόμισμα σε σχετικές ιστοσελίδες του εξωτερικού ή σε φόρουμ της κοινότητας του crypto.

Η κατρακύλα και ο… τέως CEO, Βαγγέλης Τσάπας

Εν μέσω των σεναρίων που πυροδότησε η «εξαφάνιση» του δημιουργού του και ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του Ιωνικού Νικαίας, Βαγγέλη Τσάπα, το Coinbase, το μεγαλύτερο και εγκυρότερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, είναι μία από τις λιγοστές πηγές από την οποία μπορεί κανείς να αντλήσει ανεξάρτητες πληροφορίες για το ελληνικό κρυπτονόμισμα.

Στον λογαριασμό του κρυπτονομίσματος στο Twitter, υπάρχει αναρτημένη από τις 12 Νοεμβρίου ανακοίνωση που αναφέρει ότι τόσο το HNC Coin όσο και το χρηματιστήριο HNC Revolutiom «συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και ομαλά».

«Όλα τα νομίσματα σε όλα τα wallets των κατόχων υπάρχουν και είναι άθικτα και ασφαλή», τονίζει η ανακοίνωση.

Αναγνωρίζει όμως εμμέσως την ύπαρξη ζητήματος, για το οποίο και προαναγγέλλει ανακοινώσεις. «Έπειτα από μία εβδομάδα συνεχώς συζητήσεων και επαφών με τους υπάρχοντες επενδυτές, ως η ομάδα του HNC Coin, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία επενδυτική ομάδα, η οποία με επενδυτική γνώση, συνέπεια και υπευθυνότητα αναλαμβάνει ολόκληρο το project για τη συνέχεια και την ανάπτυξή του. Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν σύντομα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, η Hellenic Coin ανακοίνωσε ότι ο Βαγγέλης Τσάπας δεν κατέχει πια τη θέση του CEO  «και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων από την εύρυθμη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του project του κρυπτονομίσματος HNC Coin».

Ο ίδιος, πάντως, φαίνεται να έχει δηλώσει ότι η απουσία του σχετίζεται με σοβαρό οικογενειακό ζήτημα, ωστόσο η HNC προχωρά πλέον… στον δικό της δρόμο, ανακοινώνοντας πως υπάρχει νέα διοικητική ομάδα που μάλιστα βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών…

Στην παρουσίασή της η εταιρεία ξεκινά με τις νέες ανάγκες των εταιρειών και των πελατών τους που δημιουργήθηκαν με την έλευση της πανδημίας και την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών λόγω των απαραίτητων μέτρων κοινωνικής απόστασης. Αναφέρει δε ότι στα άμεσα σχέδια της Hellenic Coin είναι η σύναψη συμφωνιών με τράπεζες ώστε να δέχονται το ΗΝC ως μέσο πληρωμής για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών αλλά και προσφέροντας παράλληλα στον καταναλωτή που επιλέγει να πληρώσει με Hellenic Coin και μια έκπτωση δίνοντάς του έτσι κίνητρο να χρησιμοποιεί το ελληνικό ψηφιακό νόμισμα στις συναλλαγές του.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ