Πού παίχτηκε η πορεία των crypto το 2021

Οι προοπτικές, οι αστάθμητοι παράγοντες και το φάντασμα του «μαύρου κύκνου». Ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών και οι ρυθμιστικές κινήσεις των νομοθετών καθώς ο χώρος μεγαλώνει.

Το μέλλον είναι γεμάτο αστάθμητους παράγοντες. Θεωρητικά εύκολα συμπεράσματα έχουν αποδειχθεί τραγικά λάθος, ακόμα και από τους πιο εξειδικευμένους ή αρτιότερα πληροφορημένους. Μία μόλις μέρα πριν την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σε μήνυμά του στον προϊστάμενό του Ιωσήφ Στάλιν, του έγραψε πως «Ο Χίτλερ δεν πρόκειται να μας επιτεθεί μέσα στο 1941».

Ένας οικονομικός αναλυτής ή επενδυτής οφείλει να κρατά επιφυλάξεις όσον αφορά στις προβλέψεις του, όσο λογικά ή ακόμα και αυτονόητα κι αν δείχνουν τα συμπεράσματα που βγάζει. H σύμπτωση είναι το αγαπημένο εργαλείο της μοίρας. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει κάποιος «μαύρος κύκνος», είναι πολύ δύσκολο κάποιος να μη νιώθει αισιόδοξος για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

 

Από πού πηγάζει η αισιοδοξία; Επειδή το μέλλον εξελίσσεται με βάση το υπόβαθρο που έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν. Έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική ιστορία επιτυχίας, που ίσως η κορυφαία στιγμή για φέτος ήταν η ανακήρυξη του Bitcoin για πρώτη φορά ως επίσημου νομίσματος ενός κυρίαρχου κράτους. Κάτι που αν τολμούσε να το ξεστομίσει κάποιος πριν από μόλις 1-2 χρόνια, θα τον έπαιρναν για τρελό. Ούτε καν ονειροπόλο.

Για να αντιληφθεί κάποιος την πορεία της προόδου και τον ρυθμό ανάπτυξης, αρκεί να εξετάσει τους αριθμούς που στάθηκαν καθοριστικοί για τη χρονιά που πέρασε. Ας δούμε τα κυριότερα δεδομένα, όπως τα αξιολόγησε με σειρά σπουδαιότητας ο αναλυτής Nathaniel Whittemore.

Η αύξηση των μεγεθών

* Ο πρώτος αριθμός είναι ασφαλώς τα 3 τρισεκατομμύρια. Πρόκειται για την κεφαλαιοποίηση που βρέθηκε -και ξεπέρασε κάποια περίοδο- η αγορά των crypto. Από το μηδέν και στο διάστημα μιας δεκαετίας, μέσα από μια επική πορεία, αναρριχήθηκε στην κορυφή των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον πως το ένα τρισεκατομμύριο σε κεφαλαιοποίηση το έφτασε μόλις τον Ιανουάριο της χρονιάς που διανύουμε.

Πώς σκαρφάλωσε σε αυτά τα ύψη; Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διείσδυση των θεσμικών, των εισηγμένων εταιρειών, του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συμπλέγματος. Η είσοδός τους καθοδηγήθηκε από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους αναθάρρησαν βλέποντας το ενδιαφέρον των θεσμικών.

Πρόκειται κατά κανόνα για πιο μακροχρόνιους επενδυτές, των οποίων το φυσικό επόμενο βήμα είναι να εισέλθουν βαθύτερα. Να μη μείνουν στο Bitcoin. Πράγματι έτσι συνέβη, καθώς βλέπουμε να έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και για το Ethereum. Βοηθάνε βέβαια τα μηδενικά επιτόκια και η εκτεταμένη ρευστότητα, που ανοίγουν την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο.

Ενδιαφέρον όμως υπήρξε και από τους νομοθέτες. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Ο χώρος έχει μεγαλώσει τόσο ώστε δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Έτσι όμως καθησύχασε τους παραδοσιακούς επενδυτές.

Οι παλιοί στον χώρο δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν είναι κακό να υπάρξουν ρυθμίσεις στην αγορά των crypto. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα ανταλλακτήρια να μην υπόκεινται σε κανόνες, έτσι ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα απάτης. Στα stablecoins, είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση να ορίζεται με σαφήνεια ποια είναι τα αποδεκτά όρια που θα πρέπει να έχουν σε αντίκρισμα και τι είδους περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται αποδεκτά. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι καλοδεχούμενες. Θα ενδυναμώσουν την αγορά, θα νομιμοποιήσουν κι άλλο τον χώρο και θα απομακρύνουν σημαντικό κομμάτι ανασφάλειας.

* Δεν είναι καθόλου άσχετο με τα παραπάνω, πως επενδυτικά κεφάλαια τοποθέτησαν 25,1 δισεκατομμύρια σε 1.703 συμφωνίες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για ένα ποσό μεγαλύτερο από το άθροισμα των προηγούμενων 6 ετών. Το 7πλάσιο σε σχέση με το 2020. Τα νέα κεφάλαια ενισχύουν τις έρευνες, την καινοτομία, τη δημιουργία. Θωρακίζουν επιχειρηματικές και τεχνολογικές προσπάθειες, καθώς 65 εταιρείες του χώρου έφτασαν να έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

* Ο όγκος συναλλαγών μέσα στο δίκτυο του Bitcoin αυξήθηκε 317%, με την αξία τους σε δολάρια να ανέρχεται στα 4,2 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη Messari, πραγματοποιώντας καθημερινά κατά μέσο όρο 300.000 συναλλαγές. Το Ethereum σημείωσε ακόμα πιο εκρηκτική αύξηση, της τάξης του 729%, στις on chain συναλλαγές, αξίας 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κεφαλαιοποίηση των stablecoins αυξήθηκε φέτος 389%, από τα 29 δισεκατομμύρια στα 140, με τις συναλλαγές τους να ξεπερνούν τα 5 τρισεκατομμύρια. Αν αθροίσουμε την αξία των συναλλαγών των Bitcoin, Ethereum και stablecoins, φτάνουμε τα 12,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές. Ένα νούμερο που όχι απλά προκαλεί δέος από μόνο του, αλλά κυρίως για τη δυναμική που παρουσιάζει.

Το hash rate είναι άλλο ένα εντυπωσιακό νούμερο που κόβει την ανάσα, καθώς βρίσκεται στα 166 εκατομμύρια terra hashes το δευτερόλεπτο (Th/s). Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου πραγματοποιεί 166 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Εκείνο που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως παρά την απαγόρευση από τις κινεζικές αρχές και την εκδίωξη των miners, δηλαδή της μισής παραγωγικής δυναμικότητας, θα κλείσει τη χρονιά με 20% άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζουμε πως όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο.

Σκεφτείτε τις δυσλειτουργίες και τις επιπτώσεις στην αλυσίδα παραγωγής που θα είχε υποστεί οποιοσδήποτε κλάδος ή εταιρεία, αν η μισή τους παραγωγική δυνατότητα αναγκαζόταν να κατεβάσει ρολά σε ένα Σαββατοκύριακο. Κι όμως, το Bitcoin συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια και ομαλότητα, ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. Χωρίς κανένα κέντρο αποφάσεων να δίνει την κατεύθυνση, χωρίς να ζητά την άδεια ή την έγκριση κανενός. Κάθε 10' δημιουργείται ένα νέο μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες συναλλαγές -από συναλλασσόμενους σε όλο τον κόσμο- και ενημερώνει τη βάση δεδομένων. Εντελώς ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τραπεζική αρχή ή κυβερνητική εξουσία.

Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το Bitcoin είναι ασταμάτητο; Κανείς δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του δικτύου. Ούτε καν μια υπερδύναμη του μεγέθους της Κίνας.

Συμπέρασμα

Για το μέλλον, το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να δώσει ένα αόριστο σκίτσο. Όσοι διατείνονται ότι μπορούν να το προβλέψουν με σιγουριά, δεν διαφέρουν από τους αστρολόγους. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πνευματική άσκηση, εκτός από ανάγκη. Δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε, αν δεν αφιερώναμε σημαντικό μέρος του χρόνου μας στο να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον. Ένα μέλλον που χρωματίζεται ανάλογα με τον ρόλο που επιλέγει να παίξει ο καθένας μας.

Κάθε αλλαγή δεν είναι πρόοδος. Ωστόσο η πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλλαγές. Μέσα από την κίνηση υπάρχει η αλλαγή. Μέσα από την αλλαγή, η ευκαιρία. Από ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, αν και οι ευκαιρίες δεν εξαντλούνται. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Η προοπτική της γρήγορης απόκτησης κέρδους εξακολουθεί να υπνωτίζει πολλούς, όμως το παιχνίδι των επενδύσεων κερδίζει σε βάθος χρόνου -όποιος έχει υπομονή και κάνει τα λιγότερα λάθη.

Θα κλείσουμε με ένα άλλο στατιστικό. Όπως αποκάλυψε κάποιος φίλος των crypto, κάτοικος Βενεζουέλας, στην χώρα του χρειάζεσαι 465 τρισεκατομμύρια Bolívares για να αποκτήσεις ένα και μόνο ένα αμερικάνικο δολάριο.

 

Πόσο απίθανο είναι χώρες με υπερπληθωρισμό ή με ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων τους να βρίσκεται στην κατηγορία των unbanked, δηλαδή να μη διαθέτουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις τραπεζικές υπηρεσίες, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, όπως ισχυρίζεται ο Edward Snowden; Αν επιτύχει το εγχείρημα της έκδοσης ομολόγου με κάλυψη και τεχνολογία Bitcoin, γιατί να μην καταφύγουν εκεί αδύναμα κράτη και να παρακαλάνε το ΔΝΤ;

Ένας νέος συναρπαστικός κόσμος ανοίγεται μπροστά μας. Αν θα δίναμε μια ευχή -ή αν θέλετε συμβουλή- στους αναγνώστες του euro2day.gr για τη νέα χρονιά, θα ήταν να εξερευνήσουν τις δυνατότητές του. Όχι αναγκαστικά για να επενδύσουν, αλλά για να πάρουν μια ιδέα του πώς θα μοιάζει το μέλλον. Ένα τεράστιο, πανύψηλο τσουνάμι έχει σηκωθεί. Όσοι βρισκόμαστε συνειδητά -όχι ευκαιριακά- στον χώρο, αντιλαμβανόμαστε με δέος το ύψος, την ταχύτητα και την ανατρεπτική ορμή με την οποία προσεγγίζει την κοινωνία.

Δεν γνωρίζω αν θα καταφέρουμε τελικά να εκμεταλλευτούμε αυτή τη γνώση, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε ένα ή πολλά περισσότερα βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους. Το μέλλον είναι ήδη εδώ, αλλά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, όπως λέει ο Αμερικανοκαναδός συγγραφέας William Gibson.

 

ΠΗΓΗ: Euro2day

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ