Κρούγκμαν: Το bitcoin, ο πληθωρισμός και το... ανέκδοτο

Η άνοδος του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει χαμηλότερα την τιμή του κρυπτονομίσματος παρά τα όσα ευαγγελίζονταν οι οπαδοί του, υποστηρίζει ο οικονομολόγος. Τα διδάγματα από το ράλι του χρυσού το 2008 και η Fed.

«Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, η αγοραστική δύναμη του πλούτου που διακρατείται σε δολάρια θα μειωθεί στο μισό τα επόμενα οκτώ χρόνια. Αλλά τα κρυπτονομίσματα μπορούν να τα πάνε καλύτερα: μπορούν να χάσουν τη μισή τους αξία σε μόλις λίγους μήνες».

Με αυτό το ανέκδοτο ξεκινάει ο Πολ Κρούγκμαν άρθρο του στους New York Times που πραγματεύεται την πρόσφατη βουτιά του bitcoin και τη διάψευση των προσδοκίων όσων πίστευαν ότι αποτελεί τον νέο χρυσό.

Όπως τονίζει ο Κρούγκμαν, οι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων τα έχουν διαφημίσει ως ένα νέο αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό, αλλά καθώς οι τιμές στις ΗΠΑ εκτινάσσονταν σε πολυετή υψηλά η αξία του bitcoin κατέρρευσε.

Γιατί συνέβη αυτό σύμφωνα με τον οικονομολόγο; Ως έναν βαθμό μπορεί να πρόκειται για σύμπτωση. Από τη στιγμή που τα κρυπτονομίσματα δεν είναι παρά ένα σχήμα Πόντσι, γράφει, τότε μπορεί απλά να έτυχε να είναι αυτή η στιγμή που η πυραμίδα δεν μπορεί να προσελκύσει νέα κορόιδα.

Αλλά σύμφωνα με τον Κρούγκμαν υπάρχει και ένας πιο θεμελιώδης λόγος πίσω από την πτώση των κρυπτονομισμάτων τη δεδομένη περίοδο. Ήταν όπως υποστηρίζει προβλέψιμο, τελικά ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγούσε χαμηλότερα την τιμή του bitcoin – αν και όχι ότι θα προκαλούσε ένα τέτοιων επικών διαστάσεων κραχ.

Όπως σημειώνει, σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ μια άνοδος του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει περίοδος διαρκούς ανόδου των τιμών από την οποία μπορεί να προστατευτεί κανείς αν αγοράσει κρυπτονομίσματα. Αντίθετα, σημειώνει, οι αγορές πιστεύουν ότι η Fed θα κάνει ότι μπορεί για να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. Και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Tι σημαίνεται αυτό για τα κρυπτονομίσματα; Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν ότι η απόδοση που αποκομίζουν οι επενδυτές αγοράζοντας ομόλογα ανεβαίνει, κάτι που καθιστά άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα λιγότερο ελκυστικά.

Οπότε, συμπεραίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, το bitcoin δεν είναι αντιστάθμισμα ενάντια στον πληθωρισμό, αλλά το ακριβώς αντίθετο: όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η Fed αυξάνει τα επιτόκια και αυτό οδηγεί με τη σειρά του τα κρυπτονομίσματα χαμηλότερα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να το είχαμε καταλάβει αυτό από το τι συνέβη στον χρυσό μετά το χρηματοοικονομικό κραχ του 2008. Η τιμή του χρυσού εκτινάχτηκε, και αυτό κάποιοι το είδαν ως προπομπό για μια επερχόμενη άνοδο του πληθωρισμού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται παραδοσιακά ως αντιστάθμισμα στην άνοδο των τιμών. Αλλά ο πληθωρισμός δεν ήρθε ποτέ. Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη σύμφωνα με τον Κρούγκμαν είναι ότι η χαμηλή ανάπτυξη ανάγκασε τη Fed να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά κάτι που έστρεψε τους επενδυτές μακριά από τα ομόλογα σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ