Crypto: Τουρκία και Αργεντινή στην κορυφή των αγοραστών κρυπτονομισμάτων (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αδύναμες ισοτιμίες έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να στραφούν στα ψηφιακά νομίσματα

Ένα κύριο ζήτημα που απασχολεί την αγορά του cryptoverse, αποτελεί το ερώτημα αν τα ασταθή κρυπτονομίσματα μπορούν να γίνουν ασφαλή καταφύγια σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Προφανώς, μπορούν σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Αργεντινή και η Τουρκία, όπου οι αυξανόμενες τιμές και οι αδύναμες ισοτιμίες έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να στραφούν στα ψηφιακά νομίσματα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Στην κορυφή Τουρκία και Αργεντινή
Η ιδιοκτησία ψηφιακών νομισμάτων στην Τουρκία ήταν η υψηλότερη στον κόσμο με 27,1% ακολουθούμενη από την Αργεντινή με 23,5% — πολύ πάνω από το παγκόσμιο ποσοστό ιδιοκτησίας κρυπτονομισμάτων που εκτιμάται στο 11,9% — σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας GWI.

Αυτό που είναι κοινό στην Τουρκία και την Αργεντινή, είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος οδήγησε στην κατάρρευση των τοπικών νομισμάτων και σε ελέγχους κεφαλαίων για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη εκροή κεφαλαίων. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας ήταν 50,51% τον Μάρτιο, ενώ της Αργεντινής ήταν ακόμη υψηλότερος στο 104%.

Η λίρα και το πέσο βυθίζονται και βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το πέσο της Αργεντινής διαπραγματεύεται περίπου 464 ανά δολάριο στη μαύρη αγορά, υπερδιπλάσιο από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

Μεγάλο μέρος των ασφαλών καταφύγιων αγορών αποτέλεσαν σταθερά νομίσματα, όπως το USD Coin (USDC) και το Tether (USDT), τα οποία είναι συνδεδεμένα ένα προς ένα με ένα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός, προσφέροντας στους επενδυτές μια εναλλακτική λύση.

Αντιστάθμιση της υποτίμησης
«Οι άνθρωποι σκέφτονται πώς μπορούν να αντισταθμίσουν την υποτίμηση του νομίσματος», δήλωσε ο Ehab Zaghloul, επικεφαλής ερευνητής στο Tribal Credit, μια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών για startups σε αναδυόμενες αγορές.

«Θέλουν ενδεχομένως να διατηρούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με ένα ισχυρότερο νόμισμα, επομένως, νομίσματα όπως το USDC ή το USDT ή οτιδήποτε συνδέεται με ένα ισχυρότερο νόμισμα όπως το δολάριο ΗΠΑ είναι δελεαστικά», προσθέτει.

Ο όγκος συναλλαγών για το ζεύγος USDT-τουρκικής λίρας έφτασε σε υψηλό πολλών μηνών την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αποδυνάμωσης του τουρκικού νομίσματος και των επερχόμενων  προεδρικών εκλογών, δήλωσε η αναλύτρια της Kaiko, Dessislava Aubert.

«Γενικά, η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες με περιορισμούς κεφαλαίων, οικονομική και πολιτική αστάθεια», σημειώνουν οι αναλυτές της K33 Research.

Ενώ το bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έχει αυξηθεί κατά 72% φέτος στα 30.000 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών απέχουν πολύ από τα περσινά επίπεδα, αφού οι επενδυτές «συγκρατήθηκαν» μετά από μια σειρά από καταρρεύσεις ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης, με κορυφαία την πτώχευση της FTX.

Η Νότια Κορέα
Εάν εξαιρεθούν οι όγκοι δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, τότε το επόμενο πιο κυρίαρχο νόμισμα είναι το γουόν της Νότιας Κορέας.

Οι όγκοι συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στη Νότια Κορέα επιστρέφουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το πρώτο  και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 μετά από ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο το 2022, δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης Matrixport.

«Η κυριαρχία των altcoin καθιστά τη Νότια Κορέα μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της Matrixport.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, όπου το bitcoin και το Ethereum αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου, συμπλήρωσαν.

Η θέση της Ελλάδας
Βάσει της τελευταίας  έκθεσης για τη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων στον πληθυσμό, η Ελλάδα έρχεται στην 33η θέση παγκοσμίως στην υιοθέτηση και χρήση bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, με 194.860 Ελληνες να είναι κάτοχοι cryptos, ή το 1,87% του πληθυσμού, αρκετά χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει και καταρρέουν οι τράπεζες; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ