Ο θανατηφόρος συνδυασμός Bitcoin και dark web

Ο τζίρος του Bitcoin στο Darknet υποχώρησε μόνο το 2018, επειδή δύο μεγάλα sites, η AlphaBay και η Hansa Market έκλεισαν στη μέση 2017.

Το darknet, όπου προϊόντα και υπηρεσίες αγοράζονται και πωλούνται παράνομα με κρυπτογράφηση, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό τα τελευταία χρόνια, καθώς παρά την ιδιαίτερα επιθετική προσέγγιση από τις αρχές, το μπαράζ συλλήψεων και αποκλεισμού σελίδων η ροή κεφαλαίων δεν έχει ανακοπεί, παρά ελάχιστα.

Οι συναλλαγές στο darknet γίνονται πάντα σε κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να αποτελεί το βασικό, αλλά όχι το μόνο νόμισμα, με το συνοικό τζίρο που καταγράφεται να κινείται σταθερά ανοδικά την τελευταία 6ετία, αποδεικνύοντας ότι αυξάνεται ο πληθυσμός των συμμετεχόντων και ο όγκος των πωλήσεων.

Ο τζίρος του Bitcoin στο Darknet υποχώρησε μόνο το 2018, επειδή δύο μεγάλα sites, η AlphaBay και η Hansa Market έκλεισαν στη μέση 2017. Παρά την ανάσχεση αυτή, το ποσό των χρημάτων που ρέει σε άλλα μέρη του darknet παρέμεινε σχετικά σταθερό.

Η Chainalysis, η οποία διεξήγαγε αυτή τη μελέτη, εκτιμά ότι το κλείσιμο του AlphaBay προκάλεσε αύξηση της κυκλοφορίας bitcoin στην ρωσική αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρά το κλείσιμο των παράνομων αγορών, οι κινήσεις bitcoin στο darknet παρέμειναν σχετικά σταθερές από το 2017 έως το 2018 σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, που κατέγραφαν διαρκή αύξηση.

Ο συνδυασμός darknet και κρυπτονομισμάτων δημιουργεί ιδανικές συνθήκες επώασης εγκληματικών οργανώσεων, καθιστά τον εντοπισμό από τις αρχές δύσκολο, έως και αδύνατο και δημιουργεί ένα ολόκληρο παράλληλο σύστημα συναλλαγών για παράνομες δραστηριότητες, το οποίο κινείται αθόρυβα αλλά παραγωγικά.

Πηγή: crisismonitor.gr