Κρυπτονομίσματα: Παίζεται το μέλλον τους στις ΗΠΑ – Θα παραμείνουν χωρίς «δεσμά»;

Θα ακολουθήσουν την...τύχη των μετοχών και των ομολογων; Τα δικαστήρια πλησιάζουν στην απάντηση

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι πρωτοπόροι της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων οραματίστηκαν τα ψηφιακά νομίσματα ως έναν χρηματοπιστωτικό κλάδο -«αποστάτη» που θα λειτουργούσε εκτός της εμβέλειας των μεγάλων τραπεζών και των κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών.

Αλλά καθώς τα ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και ο Ether έγιναν πιο mainstream, η βιομηχανία κρυπτογράφησης συγκρούστηκε με μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1946 στις ΗΠΑ που δημιούργησε αυτό που είναι γνωστό ως Howey Test , ένας νομικός προσδιορισμός για το πότε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν υπόκειται στους ίδιους αυστηρούς κανόνες με τις μετοχές  και ομόλογα.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το νομικό προηγούμενο για να υποστηρίξουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι απλώς μια άλλη κινητή αξία. 

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι που διέπουν τις συναλλαγές στη Wall Street δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στα ψηφιακά νομίσματα.

Αποτέλεσμα ήταν το ξεκίνημα μιας δικαστικής διαμάχης, που εντάθηκε  τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (S.E.C) άσκησε αγωγές αναγκαστικής εκτέλεσης της νομοθεσίας από τις εταιρείες   κρυπτογράφησης.

Και οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρώιμες δικαστικές νίκες, με το θέμα να παραμένει ανοιχτό.

Η ώρα της κρίσης
Τώρα η διαμάχη πλησιάζει προς την επίλυσή της, καθώς οι ομοσπονδιακοί δικαστές θα αρχίσουν να αποφαίνονται επί μιας σειράς αγωγών από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της χώρας εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτογράφησης.

Αυτόν τον μήνα, οι ομοσπονδιακοί δικαστές πραγματοποίησαν ακροάσεις σε δύο υποθέσεις που οι νομικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα είναι καθοριστικές: τις αγωγές της  S.E.C  κατά των ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης Coinbase και Binance, οι οποίες θα διερευνήσουν τα βασικά ζητήματα της νομικής διαμάχης. Οι προδικαστικές αποφάσεις στις εν λόγω αγωγές αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες, θέτοντας τις βάσεις για μια δικαστική διαμάχη που θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

“Χτίσαμε τη νομική μας στρατηγική γύρω από” μια πιθανή αναμέτρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ο Paul Grewal, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Coinbase. “Πρόκειται για ζητήματα που έχουν δυνητικές επιπτώσεις σε τεράστιες εκτάσεις της οικονομίας”.

Εάν η S.E.C. επικρατήσει, λένε οι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης, θα καταπνίξει την ανάπτυξη μιας νέας και δυναμικής τεχνολογίας, ωθώντας τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να μετακινηθούν σε υπεράκτιες περιοχές.

Η κυβέρνηση  από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η ισχυρή εποπτεία είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της εκτεταμένης εξαπάτησης που κόστισε στους επενδυτές δισεκατομμύρια δολάρια όταν η αγορά κρυπτογράφησης κατέρρευσε το 2022.

«Η ιστορία των αγορών κρυπτογράφησης δείχνει ότι οι επενδυτές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την περιφρόνηση των κανονιστικών απαιτήσεων από αυτές τις πλατφόρμες» δήλωσε η Stephanie Allen, εκπρόσωπος της S.E.C..

Πρόκειται για ένα «υπαρξιακό ζήτημα για την κρυπτογράφηση» «απαντά» ο Hilary Allen, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο που ειδικεύεται στη χρηματοπιστωτική ρύθμιση.

naftemporiki.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκαλό (ΕΚΤ): «Φέτος θα μειώσουμε τα επιτόκια» - Όλες οι ημερομηνίες ανοικτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ