Προειδοποιήσεις σε τράπεζες για το ρίσκο από τα κρυπρονομίσματα

H επιτροπή ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιοποίησης της έκθεσης τους στα κρυπτονομίσματα.

Έκκληση στις τράπεζες να λάβουν μέτρα διαφύλαξης όταν διαπραγματεύονται με ασταθή κρυπτονομίσματα απηύθυναν οι ρυθμιστικές αρχές, προειδοποιώντας ότι θέτουν δυνητικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Επιτροπή της Βασιλείας, τόνισε ότι κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και «να αυξήσουν τα ρίσκα» για τις τράπεζες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επιτροπή ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιοποίησης της έκθεσης τους στα κρυπτονομίσματα.

Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα και τη ρευστότητα, καθώς και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα επισημαίνει τα νομικά ρίσκα για τις τράπεζες.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται το ενισχυμένο due diligence για την εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από την άμεση και έμμεση έκθεση στα κρυπτονομίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν δημιουργούν κίνδυνο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Πηγή: euro2day.gr