Η έγκριση του Bitcoin ETF αλλάζει το σκηνικό στα κρυπτονομίσματα

Πώς η έγκριση της άδειας του πρώτου Bitcoin ETF από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στις 10 Ιανουαρίου 2024 διαμορφώνει νέα δεδομένα στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και των παγκόσμιων χρηματαγορών

Του Βρασίδα Νεοφύτου*

Ένα «αποκεντρωμένο» ηλεκτρονικό νόμισμα όπως το Bitcoin, που κατηγορήθηκε από την αρχή της κυκλοφορίας του σαν ένα νόμισμα της μαύρης αγοράς, των τρομοκρατών, των παράνομων και των «σπασικλάκηδων» προγραμματιστών (IT), κατάφερε να εξελιχθεί σε κορυφαίο «mainstream» χρηματιστηριακό προϊόν ETF της Wall Street, η οποία διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Bitcoin κατάφερε επίσης να προσελκύσει μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του κόσμου, όπως την Blackrock, ARK και Fidelity, οι οποίοι ανέλαβαν την έκδοση των πρώτων Bitcoin ETF, εκθειάζοντας τις προοπτικές χρησιμοποίησης της τεχνολογίας blockchain στις οποίες βασίζονται τα κρυπτονομίσματα.

Ούτε οι πιο φανατικοί, πιστοί, «holders» και ρομαντικοί «κρυπτονομιστές» δεν θα περίμεναν μια τόσο μεγάλη και «ξαφνική» αγάπη για τα κρυπτονομίσματα από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, σε σημείο που ο CEO της BlackRock Larry Fink να χαρακτηρίσει το Bitcoin ως το «ψηφιακό χρυσό» και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν περιουσιακό στοιχείο για τη διατήρηση-προστασία του πλούτου από οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, κάτι σαν τον κανονικό χρυσό.

Η έγκριση των Bitcoin ETFs από την SEC:

Η 10η  Ιανουαρίου του 2024 έχει πλέον γραφτεί με χρυσά γράμματα στη σύντομη ζωή των κρυπτονομισμάτων, καθώς σε μια απόφαση «σταθμό» για το Bitcoin, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έδωσε το «πράσινο φως» σε 11 διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που επενδύουν απευθείας (spot) στο Bitcoin.

Τα 11 Bitcoin ETFs που εγκρίθηκαν είναι τα εξής: Grayscale Bitcoin Trust GBTC, Bitwise Bitcoin ETF, Hashdex Bitcoin ETF, Blackrock’s iShares Bitcoin Trust, Valkyrie Bitcoin Fund, ARK 21Shares Bitcoin ETF, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, VanEck Bitcoin Trust, WisdomTree Bitcoin Fund, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund και Franklin Bitcoin ETF.

Το διασημότερο όλων είναι το ETF της BlackRock (Ishares Bitcoin Trust (IBIT)), το οποίο μάζεψε και τα περισσότερα κεφάλαια και όγκο συναλλαγών, ακολουθούμενο από αυτό της Fidelity και της ARK, ενώ αναμενόμενες μεγάλες εκροές σημειώθηκαν από Grayscale λόγω μεγάλων χρεώσεων.

Τι είναι το Bitcoin ETF;

Το περιβόητο «Bitcoin ETF» είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που επιτρέπει στους επενδυτές να κερδίσουν από την έκθεση στις κινήσεις της τιμής του Bitcoin χωρίς να είναι οι ίδιοι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος σε ανταλλακτήρια και τα οποία παρακολουθούν την απόδοση του Bitcoin ως εποπτικό περιουσιακό στοιχείο.

Οι επενδυτές που αγοράζουν Bitcoin ETFs αγοράζουν ουσιαστικά μερίδια ή μονάδες του κεφαλαίου που χρησιμοποιεί το Bitcoin.

Η αξία του ETF προορίζεται να αντικατοπτρίζει την απόδοση του Bitcoin, καθώς oι εκδότες των ETFs θα πρέπει να αγοράσουν και να έχουν στην κατοχή τους, σε αναλογία 1 προς 1 σε αξία δολαρίου, με τα μερίδια που έχουν διαθέσει.

Τα πλεονεκτήματα που δίνει το Bitcoin ETF

Το Bitcoin ETF θα δώσει μια άμεση λύση στους επενδυτές και στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων (θεσμικούς επενδυτές) που θέλουν να έχουν έκθεση στα κρυπτονομίσματα, χωρίς να μπλέκουν με ανταλλακτήρια, με ψηφιακά πορτοφόλια με περίπλοκες διαδικασίες, με διαφθορά και με το ρίσκο της κλοπής.

Ουσιαστικά, το Bitcoin ETF απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές (institutional investors) και τα επενδυτικά ιδρύματα της Wall Street, που θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετήσουν ένα μικρό ή μεγάλο ποσοστό από τα κεφάλαια τους στα κρυπτονομίσματα μέσω ενός επενδυτικού προϊόντος και όχι άμεσα μέσω ανταλλακτηρίου και το οποίο θα μπορεί να φορολογηθεί (φόρος υπεραξίας 15%).

Η αντίδραση των κρυπτονομισμάτων μέσα στο 2023

Η τιμή του Bitcoin είχε σημειώσει σημαντική άνοδο πέραν του 160% μέσα στο 2023, τροφοδοτούμενο από την προσδοκία ότι τα προτεινόμενα για έγκριση 11 Bitcoin ETF θα μετατρέψουν το κρυπτονόμισμα σε επενδυτικό προϊόν διαθέσιμο για τον οποιοδήποτε επενδυτή έχει χρηματιστηριακή μερίδα (μια mainstream επένδυση).

Το Bitcoin ξεκίνησε το 2023 διαπραγματευόμενο κοντά στις $16.000 πριν ανακάμψει στις $46.000 στο τέλος του Δεκεμβρίου, αντισταθμίζοντας κατά 2/3 μερικές από τις τεράστιες απώλειες που προκλήθηκαν από το απότομο κραχ του 2022 στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Το ράλι στο Bitcoin μέσα στο 2023 συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα, με το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση νόμισμα Ether να σκαρφαλώνει από τα χαμηλά των $1.200 στα υψηλά των $2.500 στην ίδια περίοδο.

Όμως, το ψηφιακό νόμισμα που πρωταγωνίστησε στο προηγούμενο έτος ήταν το Solana, το οποίο κατέγραψε μια εντυπωσιακή χρηματιστηριακή άνοδο των 700%, κατατάσσοντάς το στην 5η θέση σε κεφαλαιακή αξία.

To Solana, το οποίο θεωρείται και «Ethereum killer» καθώς έχει χτιστεί για να εκθρονίσει το Ethereum blockchain, ξεκίνησε το 2023 κοντά στα $8, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο κατέγραψε μια εκρηκτική άνοδο από τα $20 στα $125 λόγω μεγάλων εισροών κεφαλαίων στο οικοσύστημά του.

«Halving» στο Bitcoin

Επιπρόσθετη ώθηση στην άνοδο του Bitcoin έδωσε και το αναμενόμενο «halving» που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου 2024 και το οποίο συμβαίνει μία φορά κάθε τέσσερα περίπου χρόνια.

Το «halving» είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και στοχεύει στη μείωση (στο μισό...εξού και η ονομασία «halving») της ταχύτητας παραγωγής νέων Bitcoin, μειώνοντας τη διαθέσιμη προσφορά Bitcoin σε μια εποχή μεγάλης ζήτησης λόγω της έγκρισης των Bitcoin ETF.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι πέραν από το 90% της συνολικής προσφοράς του Bitcoin έχει ήδη εξορυχθεί, από το σύνολο των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων που έχουν προγραμματιστεί να εξορυχθούν.

Κατοχύρωση κερδών μετά την έγκριση: «Buy the rumour and sell the fact»

Η ανακοίνωση της πολύ-αναμενόμενης έγκρισης του πρώτου Bitcoin ETF στις 10 Ιανουαρίου του 2024 προκάλεσε μια αρχική ευφορία στους επενδυτές, με την τιμή του Bitcoin να σκαρφαλώνει στις $49.000, του Ethereum στις $2.700 και του Solana στα $110.

Κατόπιν, υπερίσχυσε ο άγραφος νόμος του χρηματιστηρίου «buy the rumor and sell the fact» δηλαδή, «αγόρασε τη φήμη και πούλα την είδηση», με την είδηση να αφορά την ανακοίνωση της έγκρισης του πρώτου Bitcoin ETF στις 10 Ιανουαρίου 2024.

Σχεδόν όλα τα κυριότερα κρυπτονομίσματα κατέγραψαν πτώση της τάξης του 10%-30% τις επόμενες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, με την τιμή του Bitcoin να υποχωρεί μέχρι τις $40.000, του Ethereum στις $2.400 και του Solana στα $85.

Η ρευστοποίηση στην αγορά προκλήθηκε καθώς πολλοί επενδυτές προτίμησαν να πάρουν το γρήγορο κέρδος τους από την αγορά (πριν να τους το πάρει η ίδια η αγορά), καθώς η έγκριση του ETF είχε ήδη προ-εξοφληθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πτώση του Ethereum ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη του Bitcoin, καθώς αναμένεται η δεύτερη φάση των εκδόσεων ETF, αυτή τη φορά με Ethereum, ενώ θα ακολουθήσει αυτό του Solana.

*Υπεύθυνου Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital

Διαβάστε επίσης: Nvidia: Το πιο πολύτιμο commodity της τεχνητής νοημοσύνης και πώς την εκτίναξε στα 2 τρισ. δολάρια

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ