Ήταν μια μεγάλη χρονιά για το bitcoin. Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε τελικά τη σφραγίδα της έγκρισης σε 11 spot ETFs μετά από μήνες κερδοσκοπίας. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του επόμενου μήνα, το token σημείωσε άνοδο σχεδόν 50% και την Τρίτη, η τιμή του έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ άνω των 69.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021.
Επόμενο στον ορίζοντα είναι το τέταρτο “halving” του bitcoin (ή halvening, αν προτιμάτε τα κρυπτογραφικά σας γεγονότα να ακούγονται σαν χολιγουντιανά franchise τρόμου), το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Τι είναι το halving;
Τα νέα bitcoin παράγονται από μια διαδικασία γνωστή ως “εξόρυξη”, όπου οι υπολογιστές λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επικυρώσουν και να διασφαλίσουν τις συναλλαγές στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος.
Σε ένα γεγονός halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη νέων μπλοκ μειώνεται στο μισό. Τα halvings έχουν προγραμματιστεί να συμβαίνουν μία φορά κάθε 210.000 μπλοκ – και συνήθως χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να εξορύξουν αυτή την ποσότητα.
Ο σκοπός του halving είναι να μειωθεί σταδιακά ο ρυθμός με τον οποίο παράγονται νέα bitcoins, ώστε τελικά να τεθεί ανώτατο όριο στη συνολική προσφορά στα 21 εκατομμύρια, όπως ορίζεται στην αρχική λευκή βίβλο του κρυπτονομίσματος.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του bitcoin, υπήρξαν τρία προηγούμενα halvings:
Κατά το πρώτο μισό, τον Νοέμβριο του 2012, η ανταμοιβή για κάθε μπλοκ που εξορύσσεται μειώθηκε από 50 bitcoin σε 25 bitcoin.
Στη δεύτερη μείωση κατά το ήμισυ, τον Ιούλιο του 2016, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στα 12,5 bitcoin.
Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στο μισό, αυτή τη φορά στα 6,25 bitcoin ανά μπλοκ.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επόμενο γεγονός μείωσης του μισού, όπου η ανταμοιβή θα πέσει και πάλι στα 3,125 bitcoin ανά μπλοκ, θα συμβεί τον Απρίλιο.
Πώς θα επηρεάσει την τιμή του bitcoin;
Η μείωση κατά το ήμισυ έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη σπανιότητα του bitcoin – και η απλή οικονομία της αγοράς υπαγορεύει ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου επωφελείται από τη μείωση της προσφοράς.
Τα προηγούμενα halvings δεν αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, με το bitcoin να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά μετά από κάθε γεγονός. Την τελευταία φορά, η τιμή του εκτοξεύτηκε από κάτω από 9.000 δολάρια σε περίπου 60.000 δολάρια σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ορισμένοι στη Wall Street δεν είναι τόσο σίγουροι ότι το κρυπτονόμισμα θα επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα. Η JPMorgan προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμή του θα μπορούσε να πέσει έως και 42.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο, αυτή τη φορά λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής.
Αλλά ίσως το γεγονός ότι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με βάση την αγοραία αξία δίνει προσοχή σε αυτό που σε ένα σημείο ήταν ένα εξειδικευμένο γεγονός της αγοράς κρυπτογράφησης είναι ένα σημάδι του πόσο ψηλά έχει ανέβει η μετοχή του bitcoin τα τελευταία χρόνια.
«Έρχονται περισσότερα ETFs, τα οποία θεσμοθετούν όλο και περισσότερο την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης», δήλωσε την Πέμπτη ο Jim Reid της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα.
«Άλλα πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι το τέταρτο bitcoin halving τον Απρίλιο, όπου τα νέα νομίσματα που είναι διαθέσιμα στους ανθρακωρύχους μειώνονται στο μισό για να διατηρηθεί η σπανιότητα, αλλά και περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη ρύθμιση που έρχεται».
“Είτε είστε κυνικός, είτε προσηλυτισμένος, είτε πιστεύετε ότι είναι φτηνό ή ότι βρίσκεται σε φούσκα, αυτό που είναι σαφές είναι ότι το bitcoin θεσμοθετείται όλο και περισσότερο», πρόσθεσε ο J.Reid.