Πώς το blockchain εισβάλλει στην καθημερινότητά μας

Η συνεργασία της ελβετικής βιομηχανίας Nestlé, της γαλλικής αλυσίδας super market Carrefour και της αμερικανικής IBM και πώς αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία. Πώς κινούνται οι τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχουν εφαρμογές του blockchain που ήδη δουλεύουν, οι οποίες αποδεικνύουν πως ανοίγουν δυνατότητες που δεν συναντάμε ούτε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Για παράδειγμα, πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε στο super market να αγοράσετε έναν πουρέ πατάτας και με το κινητό σας τηλέφωνο να σκανάρετε έναν κωδικό στο ράφι, για να λάβετε πληροφορίες για όλο το ιστορικό της πατάτας που πρόκειται να φάτε; Από τη γέννησή της στα χωράφια του παραγωγού μέχρι την ώρα που βρέθηκε στο ράφι, περιμένοντας να το βάλετε στο καρότσι σας.

Ποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό; Κάποιος φιλόδοξος startuper που έχει την ιδέα ακόμα στο χαρτί και ψάχνει να βρει επενδυτές πουλώντας το κρυπτονόμισμά του; Κι όμως, όχι. Πρόκειται για τη συνεργασία μεταξύ της ελβετικής βιομηχανίας Nestlé, της γαλλικής αλυσίδας super market Carrefour και της αμερικανικής IBM. Οι τρεις κολοσσοί δήλωσαν πως είναι σε θέση πλέον να το εφαρμόζουν στην πράξη από τη Mousline, μια πολύ δημοφιλή επωνυμία πουρέ πατάτας.

Όπως ανάφεραν σε κοινή τους δήλωση, οι πελάτες ενός καταστήματος της Carrefour, χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR στη συσκευασία του προϊόντος, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια ασφαλή πλατφόρμα στο smartphone τους, για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής.

Πληροφορίες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις ποικιλίες πατάτας, τις ημερομηνίες και τον τόπο παραγωγής, λεπτομέρειες σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο και την αποθήκευση. Όταν λέμε πληροφορίες, εννοούμε ότι ακόμα και φωτογραφίες λαμβάνει ο καταναλωτής στο κινητό του.

Αναμφίβολα εντυπωσιακό, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Κοντά στα 5 εκατομμύρια τρόφιμα υπολογίζεται πως χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να ενημερώνονται σχετικά με την εφοδιαστική τους αλυσίδα. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για μια επανάσταση στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών. Ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να περάσουν μέχρι και ολόκληρες εβδομάδες μέχρι να αντιληφθούν ένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τώρα το ανακαλύπτουν σε δευτερόλεπτα. Άρα υπάρχει εξοικονόμηση κόστους από πλευράς παραγωγών. Η IBM το εφαρμόζει εδώ και καιρό, από μικρής κλίμακας παραγωγούς μέχρι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Από την πλευρά του, ο καταναλωτής μπορεί πλέον να είναι ήσυχος πως δεν μπορούν να υπάρξουν δόλιες πρακτικές. Να του πουλάνε πατάτες ως παραγωγή Λασιθίου και να είναι Αιγύπτου. Πολύ χρήσιμο θα είναι ειδικά για ορισμένα τρόφιμα, όπως το μέλι. Το μέλι έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι φυσικό συντηρητικό. Αν πέσει φυτοφάρμακο ή κάτι άλλο επιβλαβές, το διατηρεί αναλλοίωτο. Πλέον δεν θα επαφιόμαστε στην καλή διάθεση του παραγωγού ή της μονάδας συσκευασίας.

Πώς ξέρουμε ότι τα δεδομένα είναι αξιόπιστα; Επειδή για πρώτη φορά θα υπάρξει ψηφιακό αποτύπωμα. Αυτό που επιτυγχάνει το blockchain και δεν μπορεί να φτάσει ο συμβατικός τρόπος είναι πως ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο που περνάει τα δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει άμεσα ποιος πέρασε τα λάθος στοιχεία. Έτσι διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό πως αυτός που παρέχει τις πληροφορίες έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτικός. Όχι μόνο να αποφεύγει λάθη απροσεξίας, αλλά και να τον αποτρέπει από δόλιες επεμβάσεις, αφού θα είναι πολύ εύκολο να ανακαλυφθεί.

Θαυμαστό το επίτευγμα της IBM -η οποία συνεργάζεται με τη Stellar σε αντίστοιχες εφαρμογές που αφορούν τη διακίνηση χρημάτων-, αλλά πρόκειται απλώς για την αρχή μιας νέας εποχής. Είναι ένα βήμα προς το Internet of Things (IoT), όπως ισχυρίζεται ο Nigel Gopie, υπεύθυνος marketing της εφαρμογής Food Trust της IBM.

Τι είναι το IoT; Η διασύνδεση κάθε αντικειμένου που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα, ανθρώπων και δεδομένων. Πρόκειται για την επόμενη φιλόδοξη τεχνολογική πραγματικότητα, όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές θα διαθέτουν τσιπάκια και αισθητήρες που θα τους επιτρέψουν να «κοινωνικοποιηθούν». Να συνδέονται στο Internet συλλέγοντας και ανταλλάσσοντας δεδομένα. Η αυτοματοποιημένη παροχή της πληροφορίας από τα ίδια τα αντικείμενα καθιστά περιττή την ανθρώπινη παρέμβαση.

Η ιδέα είναι εφικτή, γιατί στηρίζεται σε δύο μείζονες τεχνολογικές εξελίξεις: την ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων μηχανών και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Με άλλα λόγια, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα υπάρξει ένα γιγάντιο δίκτυο που θα συνδέει ανθρώπους, ηλεκτρονικές συσκευές και δεδομένα.

Για να γυρίσουμε στο blockchain και τις πατάτες, είναι σίγουρο πως σε λίγο καιρό θα μαθαίνουμε μέχρι και τις θερμοκρασίες ή και την υγρασία κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν ή οποιεσδήποτε λεπτομέρειες μας ενδιαφέρουν για κάθε τρόφιμο.

Η αγορά σήμερα

Αν και το Σαββατοκύριακο είχαμε μια μικρή υποχώρηση, το Bitcoin αυτή την ώρα βρίσκεται λίγο πάνω, καθώς τα κορυφαία altcoin (όλα τα άλλα crypto, εκτός του Bitcoin) σημειώνουν άνοδο.

Συγκεκριμένα, διαπραγματεύεται στις 5.336 δολάρια, κατά 1,05% παραπάνω σε σχέση με χθες. Αξιοσημείωτη είναι η πορεία του Binance Coin (BNB), που και σήμερα ανεβαίνει 6%. Είναι φανερό πως όλο και περισσότεροι επενδυτές πείθονται πως ο στόχος του ανταλλακτηρίου Binance να αποκτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας του Ethereum είναι εφικτός. Το BNB είναι το μοναδικό από τα κρυπτονομίσματα που βρίσκεται πιο πάνω από την κορυφαία τιμή που σημείωσε το 2017, έχοντας σκαρφαλώσει στην 7η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Η συνολική αξία των νομισμάτων έχει πλησιάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ