Α. Σάντης: Οι πολιτογραφήσεις βοήθησαν την Κύπρο 

Ο Managing Director Head of  W. Balkans, Greece & Cyprus της NCH Capital Inc, Ανδρέας Σάντης, ανοίγει τα χαρτιά του στο Economy Today και εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί να επενδύσει κάποιος στην Κύπρο, σε ποιον κλάδο συγκεκριμένα αξίζει κάποιος να επενδύσεις αλλά και πως πιστεύει ότι θα είναι η Κυπριακή αγορά σε 10 χρόνια από σήμερα. 

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Γιατί κάποιος να επενδύσει στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι ένας προορισμός ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην παροχή υπηρεσιών, το περιβάλλον φιλικά προσκείμενο σε επενδύσεις τόσο από πλευράς Νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογίας, όχι μόνο γιατί είναι χαμηλός ο φορολογικός συντελεστής, αλλά γιατί διαχρονικά ασχέτως του ιδεολογικού χώρου του οποίου προέρχεται η κυβέρνηση η πολιτική παραμένει η ίδια. 

Επίσης υπάρχει ικανό και ιδιαίτερα εκπαιδευμένο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό για να υποστηρίξει επενδύσεις σε οποιοδήποτε τομέα. Πιστεύω ακόμη ότι η Κύπρος σε σύγκριση με άλλους προορισμούς και ειδικότερα σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει περιθώρια για επενδύσεις σε διάφορους τομείς. 

Σε ποιο κλάδο πιστεύεται ότι αξίζει να επενδύσει κάποιος στην Κύπρο

Δεν μπορώ να περιορίσω τους κλάδους στους οποίους που πιθανόν κάποιος να θεωρούσε ως ευκαιρία, αλλά αν είχα να επιλέξω ένα μικρό αριθμό κλάδων  θα έλεγα τουρισμός, ακίνητα, τεχνολογία, ενέργεια.

Πως φαντάζεστε την Κυπριακή αγορά σε 10 χρόνια;

Αν μπορούσα να απαντήσω αυτή την ερώτηση θα ήμουν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην γη... Είναι πολύ δύσκολο σε ένα κόσμο που αναπτύσσεται και αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς να κάνουμε πρόβλεψη σε ορίζοντα δέκα ετών από σήμερα. 

Επίσης η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι λόγο υδρογονανθράκων, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων που γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο με τις αξιώσεις της Τουρκίας. Σε καθαρά μακρό οικονομικό περιβάλλον εάν η ανάπτυξη δεν είναι βασισμένη σε ορθολογιστικές παραμέτρους, με συγκεκριμένη στρατηγική και  κατεύθυνση είναι πολύ πιθανόν στο σύντομο μέλλον να βιώσουμε δυσκολίες.

Οι πολιτογραφήσεις πιστεύετε ότι έκαναν καλό της κυπριακής αγοράς;

Έχουν βοηθήσει σημαντικά την κυπριακή οικονομία αλλά ταυτόχρονα μου δίνεται η αίσθηση ότι έχουν δημιουργήσει και ένα εφησυχασμό , μια εξάρτηση της οικονομίας , η οποία ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους. 

Είναι ακριβώς αυτό που έχω προαναφέρει, η Κυπριακή οικονομία θα πρέπει να στηρίζεται σε βασικές αρχές ενός υγιούς μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και όχι να λειτουργούμε ευκαιριακά.  
          
Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι νησί, είναι κάτι που μπορεί να της στοιχίσει σε θέματα αγορών και εμπορίου

Το ότι είναι νησί δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος στην μεταφορά προϊόντων προς και από την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά. Όμως δεν μπορεί κάποιος να το δει αποσπασματικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί η γεωγραφική της θέση και ότι μπορεί να γίνει διακομιστικός σταθμός μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΕΕ. Σημαντικό είναι να εντοπίσουμε τα δυνατά μας στοιχεία και να τα ενδυναμώσουμε δημιουργώντας ένα competitive advantage σε σχέση με άλλες χώρες που προσφέρουν παρόμοιου είδους προϊόντα/υπηρεσίες.

Το Who is Who του Ανδρέα Σάντη

Ο Ανδρέας Σάντης είναι Managing Director, Head of  W. Balkans, Greece & Cyprus της NCH Capital Inc. από τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του Chartered Association of Certified Accountants στη Μεγάλη Βρετανία με πτυχίο στη Λογιστική και ξεκίνησε την πορεία του από την Coopers & Lybrand, με επίκεντρο τα θέματα φορολογίας και επιχειρηματικών συμβουλών. Από το 2001, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του Real Estate και στην ανάπτυξη μικρών και μεγάλων έργων σε χώρες όπως η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Αντιπρόεδρος στην Quality Group μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 διατελώντας επίσης μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών από το 2011 μέχρι το 2014. Επίσης υπηρέτησε από τη θέση του Β’ Αναπληρωτή Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το 2007 μέχρι το 2014.

Ποια είναι η NCH Capital Inc.

Η NCH Capital Inc. ιδρύθηκε το 1993 και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας μεγαλύτερης των $ 3.0 δις,  έχει δημιουργήσει 25 επενδυτικά ταμεία μέσα από ένα δίκτυο γραφείων στις χώρες που δραστηριοποιείται, στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Λατινική Αμερική. Μεταξύ των επενδυτών συμπεριλαμβάνονται κρατικά και εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία, πανεπιστήμια και ιδιώτες επενδυτές.    

Στον τομέα των ακινήτων έχει υλοποιήσει και διαχειριστεί περισσότερα από 90 επενδυτικά έργα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, αποθηκευτικά κέντρα και συγκροτήματα κατοικιών. Σε αυτή τη  διαδικασία, έχει συμβάλει στη δημιουργία  ισχυρών επιχειρήσεων, συντήρησε και δημιούργησε θέσεις εργασίας και βοήθησε, ώστε οι εταιρείες να επιτύχουν διαχρονική αξία.

Στην γεωγραφική ζώνη των δυτικών Βαλκανίων, Ελλάδας και Κύπρου, ο κυρίως όγκος των επενδύσεων της NCH Capital Inc, είναι αυτός του τουρισμού και Real Estate. 

Στην Κύπρο πρόσφατα εξαγόρασε το ιστορικό Beau Rivage Hotel και γειτνιάζον τεμάχιο γης στην Πύλα, ενώ η πρώτη επένδυση στο νησί είναι μια μικρή Τουριστική μονάδα, 70 δωματίων, στη περιοχή του Αγίου Λαζάρου, στην Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ